Wegwijzer

Vind hier informatie op maat

Weet je al welk soort informatie je zoekt? Klik dan op een van de blauwe blokken. Wil je verder zoeken? Onder de blauwe blokken vind je zes vragen. Beantwoord een of meer vragen die voor jou van toepassing zijn en vind onder de vragen het zoekresultaat.

0%

Case

Case

Kornelis: Minder grondstoffen en uitstoot door innovatie

Kornelis Caps & Closures is één van de oudste kunststofverwerkende bedrijven in Nederland. In 1936 begonnen met bakeliet, tegenwoordig de modernste spuitgietfabriek van Nederland. “Wij zijn leider in de verpakkingsindustrie; onze producten vind je in bijna ieder…

Case

Betere klantrelatie dankzij de HTC Speedgate-as-a-service

HTC Parking & Security is gespecialiseerd in het maken en ontwikkelen van beveiligingsmiddelen voor voertuigtoegang. Het bedrijf ontwikkelt en produceert zelf in een high tech productieomgeving in Waddinxveen. De producten zijn met name Speedgates (snelvouwende geautomatiseerde hekken).…

Case

Het gevecht tegen "fast furniture" van Ahrend

Ahrend is een koploper in de circulaire economie en wil een alternatief bieden voor fast furniture. Een van de manieren om de levensduur van de producten zo lang mogelijk die Ahrend toepast is het business model Furniture-as-a-service: een abonnement op kantoormeubilair.     Je least de kantoormeubels,…

Case

Lely: gereviseerde melkrobots op een online marktplaats

Lely wil een actieve rol spelen op het gebied van circulariteit en ziet dit als onderdeel van haar innovatiestrategie. Levensduurverlenging is een integraal onderdeel van heel de organisatie. Vanuit de missie van Lely is de boer centraal…

Case

Aebi Schmidt: afrekenen op resultaat maakt je circulairder

Oorspronkelijk verkocht Aebi Schmidt enkel en alleen veeg- en strooimachines aan klanten. Totdat ze doorhadden dat de markt veranderde, gemeenten hadden behoefte aan verdere ontzorging en partijen die met hen meedenken. Dit was de aanleiding om een…

Case

Schoeller Allibert pallets: begin bij repareerbaarheid

Schoeller Allibert heeft een gepatenteerde oplossing voor de meest voorkomende schadegevallen aan pallets ontwikkeld. Op basis hiervan heef het bedrijf repareerbare pallets op de markt gebracht. Door het modulaire ontwerp kan de pallet eenvoudig gerepareerd worden. Hierdoor…

Case

Keykeg: recyclebare plastic fusten

KeyKeg biedt een lichtgewicht alternatief voor stalen fusten. KeyKeg maakt gebruik van de ‘bag-in-keg’ technologie. Een lichtgewicht, dubbelwandig PET fust met daarin een zak van aluminium laminaat.   Allereerst zijn er grote besparingen door het gewicht en…

Case

Exasun zonnepanelen: mooier, multifunctioneler en milieuvriendelijker

Exasun is een Nederlandse producent van zonnepanelen en zonnedaken uit Den Haag. Het bedrijf is voortdurend op zoek naar verhoging van de circulariteit van haar producten door het toepassen van innovaties. De producten van het bedrijf scoren…

Case

Hydro neemt zijn lantaarnpalen terug

Hydro - Pole Products heeft het Take Back systeem opgezet om lichtmasten een tweede leven te geven. Wanneer nieuwe masten gebracht worden, worden de oude exemplaren meteen opgehaald. Deze worden naar Drunen gebracht om er nieuwe masten…

Case

De vier levens van RICOH printers

Het verdienmodel van RICOH is al jaren gebaseerd op huur van printers in een lease constructie. De printer wordt geleverd aan de klant, maar blijft in het bezit van de producent. Omdat de printer in het bezit…

Case

De oneindig repareerbare hoofdtelefoon van Gerrard Street

Als je koptelefoon kapot is, zal je niet snel de neiging hebben om hem te laten repareren. Per jaar worden er om deze reden 15 miljoen kilo aan koptelefoons weggegooid. Gerrard Street biedt een alternatief: een koptelefoon…

Case

Modulaire speeltoestellen van IJslander

IJslander houdt zich bezig met de opzet, bouw en het onderhoud van speeltoestellen. Roestvast Staal (RVS) is daarbij de basis. De lange technische levensduur en het onderhoudsarme karakter maken dit een geschikt materiaal om circulaire stappen te…

Case

Besseling: langere levensduur zorgt voor meer binding met klanten

Besseling Techniek is een fabrikant van dekwassers, die ze verkopen onder de productnaam: ‘Roofmasters’. Besseling heeft innovatie hoog in het vaandel staan en zijn de afgelopen jaren steeds meer circulair gaan werken. Zo houden ze zich bezig…

Case

Vanderlande bespaart op materieel door een modulair systeem van robots

FLEET is een modulair systeem van zelfrijdende voertuigen, ofwel robots die bagage door luchthavens vervoeren. Dit modulaire systeem wordt als een service aangeboden (product-as-a-service) en is ook nog eens energiezuiniger dan conventionele bagagesystemen. Omdat FLEET een flexibel…

Case

Haspel Retour service van Draka: risico’s in de keten wegnemen

Draka, leverancier van kabeloplossingen, introduceert een retourservice voor haspels. Van de duizenden haspels die men jaarlijks inkoopt, komt maar een fractie retour. Naast de milieuwinst is een extra voordeel dat de haspels in eigen beheer komen en Draka…

Case

AGMI Traffic & Lighting geeft verkeersborden een tweede leven met RE-SIGN®

AGMI Traffic & Lighting is een aluminium productiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame bewegwijzering, bebording en draagconstructies. In Nederland worden jaarlijks 600.000 verkeersborden van de weg gehaald, waarna deze niet worden hergebruikt. Het beeldvlak kan zijn functie…

Case

Volvo Reman: remanufacturing als voorbereiding op de toekomst

Volvo Reman is het remanufacturing onderdeel van Volvo Cars. Om deze manier van werken systematisch in te bedden in de operatie, heeft het bedrijf een soort “statiegeldsysteem” geïmplementeerd. Hiermee komen onderdelen, zoals bijvoorbeeld versnellingsbakken en motoren, via…

Case

Schelde Exotech: Refurbishment en remanufacturing als concurrentievoordeel

Samenvatting Schelde Exotech is een fabrikant van industriële (druk)apparatuur, in vooral de chemie en petrochemie. Als fabrikant van industriële apparatuur is het bedrijf inmiddels niet alleen meer bezig met nieuwbouw, maar richt het zich inmiddels ook op…

Case

SEW Eurodrive: van repareren naar remanufacturing

Samenvatting SEW Eurodrive was ontevreden over haar reparatieafdeling en heeft deze grondig aangepakt. Dit leidde tot het ombouwen van deze afdeling tot een aanbod op het gebied van remanufacturing waardoor meer dan 2000 producten per jaar een…

Case

Kinderwagens van Bugaboo: Ontworpen om lang mee te gaan

Bugaboo houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van duurzame kinderwagens. Sinds de start van het bedrijf in 1999 is de slogan; ‘Ontworpen om lang mee te gaan’ onderdeel geweest van hun DNA.…

Tools

Wegwijzer

De Wegwijzer Circulaire Maakindustrie wijst je de weg richting circulariteit met cases, tools en meer.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Onderhoud/reparatiebedrijf, Oppervlaktebehandelaar, Original Equipment Manufacturer (OEM), Schroot/recyclingbedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler,
  • Ervaringsniveau: Geschikt voor starters, en als je op zoek bent naar specifieke informatie
  • Inspanning:
  • Doelgroep: Onderhoud/reparatiebedrijf, Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
  • Ervaringsniveau: Starter

CESI-Supply Tool

Tool voor toeleveranciers om circulaire potentie in te schatten voor hun bedrijf

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Oriëntatie, Starter

Rekenmodel restwaarde

Rekenmodel voor (rest)waardebepaling, op productniveau (hergebruikwaarde) en op materiaalniveau (recyclingwaarde).

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Schroot/recyclingbedrijf, Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Gevorderd

Self Assessment Tool Milieu Impact

Excel tool waarmee de milieu-impact van producten kan worden berekend.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Enige ervaring

CIRCO Track

In een driedaagse Track ontdek je nieuwe businesskansen, stap je in een circulair designproces en ontwikkel je een visie en stappenplan.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
  • Ervaringsniveau: Starter met ambitie

Leidraad Materialenpaspoort Versie 2.0

De leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden van materialenpaspoort voor de maakindustrie, uitgewerkt voor machinebouw en installaties.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Gevorderd

Quickscan Circulaire Businessmodellen

Aanpak om te komen tot het ontwikkelen van een circulair businessmodel, gericht op het MKB in de maakindustrie.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM),
  • Ervaringsniveau: Starter, Ontwikkeling

Grondstoffenscanner

Ontdek of grondstoffen waarvan jouw bedrijf afhankelijk is, een risico vormen voor jouw bedrijf en/of voor mens en milieu

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Nog niet bekend met mogelijke risico's grondstoffen voor onderneming

Leidraad Materialenpaspoort Versie 1.0

Leidraad voor de voorwaarden en inhoud van een goed materialenpaspoort

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Gestart, Implementatie

Interview

Interview

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Interview

Simon Zühlke, directeur Vanilla Steel: “Wereldwijd wordt vijf tot tien procent van de staalproductie niet gebruikt”

‘De eBay van voor staal’ noemt medeoprichter en algemeen directeur Simon Zühlke zijn bedrijf Vanilla Steel. Wat begon als een adviesopdracht voor een grote staalproducent over de digitalisering van de markt, leidde vier jaar geleden tot de…

Interview

John Heynen, RVO-adviseur Horizon Europe: “Als jouw voorstel zeer excellent is, dan is de slagingskans 100%”

Het Europese subsidieprogramma Horizon Europe biedt mogelijkheden voor circulaire projecten in de maakindustrie. Maar hoe vind je die binnen dit complexe programma? We gingen in gesprek met John Heynen, National Contact Point voor Horizon Europe bij de…

Interview

Peter van den Bosch, 3D Makers Zone: “Er kan tegenwoordig ontzettend veel met 3D printing”

“Kom maar even langs”, zei Peter van den Bosch bij het inplannen van dit interview. “Je moet eigenlijk echt zien wat we doen, anders laat het zich moeilijk uitleggen.” Hij had gelijk. De 3D Makers Zone in…

Interview

Dilu Beenker, mechanical engineer bij KenzFigee: “Ons doel is up-tower kranen toegankelijker te maken”

Wat kun je als leverancier en producent van kranen en offshore equipment doen aan verduurzaming en circulariteit? Mechanical engineer Dilu Beenker zoekt met een team collega’s naar verbeteringen, zowel in de primaire business, als in de eigen…

Interview

Jip van Grinsven en Jim Teunizen, Alba Concepts: "Materialen en producten hebben juist een waarde aan het einde van de levensduur"

Rekenmodel bepaalt financiële restwaarde bouwproducten en kapitaalgoederen   Om een doorbraak te bereiken op weg naar een circulaire economie is een duidelijke richting nodig hoe de huidige economische systemen worden doorbroken. De economische principes rondom circulariteit voeren…

Interview

Simon Rombouts, oprichter Chainable Keukens: “Het is voor klanten heel erg interessant om te zien, ‘hoeveel krijg ik nou terug?'”

Chainable Keukens wil een einde maken aan verspilling van materialen en de overbodige verbranding van 200.000 keukens per jaar. Simon Rombouts, oprichter van Chainable (rechts op de foto met links collega Jordy van Osch) gaat toegewijd de…

Interview

Patrick Waltmans, directeur-eigenaar van IRS Robotics: “Schandalig als robots op de schroothoop belanden”

Eigenlijk werken ze al twintig jaar aan circulariteit, maar vraag ze niet naar een grondstoffenpaspoort of andere terminologie. “We gingen robots opknappen en aan een nieuwe baas helpen, omdat we het schandalig vonden om ze op de…

Interview

Jan-Dirk Krispijn, directielid NEG-ITSolutions: “Duurzaamheid? Zo lang mogelijk met je apparatuur doen”

Het maakt onwillekeurig nieuwsgierig: waar staat NEG voor? Het antwoord is verrassend Nederlands: voor ‘nieuw en gebruikt’. “Die naam is dertig jaar geleden al bedacht, bij de oprichting van het bedrijf”, vertelt directielid Jan-Dirk Krispijn. Al ver…

Interview

Gijs van Heemstra en Yon van den Oever, initiatiefnemers pilot circulaire zonneparken: “Er liggen vier sluitende businesscases klaar”

De vonk sloeg over tijdens een CIRCO Track over circulaire zonneparken. Hier vonden LC Energy, Hydro, Mirec, Solarge, TerraTechs en Cirkel Design elkaar in de ambitie om een circulair pv-systeem te ontwikkelen. De technische levensduur van de…

Interview

Niels van Olffen en Ton Bastein, ontwikkelaars CESI Supply Tool: "Als toeleverancier met de maakindustrie in dialoog over circulariteit? Deze tool biedt handvatten!"

Foto boven: Ton Bastein (links) bij Valk Welding. Wanneer je als toeleverancier in de maakindustrie stappen wilt zetten op het gebied van circulariteit, hoe ga je dan het gesprek aan met je klant? En wel op zo’n…

Interview

Marco Pastoor en Franjo Stakovic, oprichters Circospin: “Wij helpen om producten terug te krijgen”

“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. "   Marco Pastoor en Franjo Stakovic werkten allebei bij een grote Scandinavische pompenproducent.…

Interview

Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren."   HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…

Interview

Marcel den Hollander, lector Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

“Ik zeg niet tegen docenten: het moet allemaal anders, je hele vak moet op de schop. Nee, het grootste deel van je vak is absoluut relevant, maar je perspectief verschuift, waardoor je andere keuzes gaat maken.”  …

Interview

Waldo Maaskant, van Provincie Brabant: "Wij willen dat Brabant voor de maakindustrie een circulaire koppositie inneemt"

“Het is cruciaal dat grote eindgebruikers hun commitment afgeven, in beweging komen en samen met hun toeleveranciers de slag naar circulariteit maken”   Noord-Brabant heeft een rijke en diverse maakindustrie. Daar staat de provincie om bekend. Al…

Interview

Thomas Cleij, decaan Universiteit van Maastricht: "Bachelor Circular Engineering leidt ingenieurs van de toekomst op"

Foto: Thomas Cleij, credits Thom Frijns   “Als we het circulaire vraagstuk hier niet met elkaar opgelost krijgen, is er geen toekomst voor de chemische industrie in West-Europa”   Thomas Cleij is decaan van de bètafaculteit van…

Interview

Arne Eindhoven, oprichter van Battery as a Service: "Loodaccu’s hebben vele voordelen"

Door de stormachtige groei van de zonnepanelenbranche, groeit ook de vraag naar energieopslag. Want waar laat je je groene stroom als je bij piekbelasting van het net wordt gegooid? En wat te doen als je op een…

Interview

Jos de Krieger, architect SuperUse en partner Blade Made: “Gebruikt materiaal is voor ons de grondstof voor nieuw design"

Architectenbureau Superuse werkt al 25 jaar vanuit de overtuiging dat je met gebruikt materiaal heel goed kan bouwen. Ze wonnen er zelfs een oeuvre award voor. Maar hergebruik van end-of-life (EOL) wieken, dat is wel érg specialistisch.…

Interview

Wim Robbertsen, managing director Business in Wind: “De ontwikkelingen gaan in een razend tempo, want de maatschappelijke druk is groot”

Waar windmolens worden vervangen door grotere, efficiëntere exemplaren, komen andere vrij voor hergebruik. Soms moet er nog wat gerepareerd of gereviseerd, maar vaak kunnen de molens rechtstreeks naar de volgende locatie worden vervoerd. Business in Wind heeft…

Interview

Senior projectmanager Martijn Kerssen en kwartiermaker Matthijs Hess Spoelstra, Oost NL: “Circulariteit maakt weerbaarder”

"In Oost Nederland hebben we grote, impactvolle projecten die tot wasdom kunnen komen.”   Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) spelen een aanjagende rol in de circulaire transitie. In de provincies Gelderland en Overijssel is dat Oost NL. Senior projectmanager…

Interview

Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: “We moeten veel en veel minder energie en grondstoffen gebruiken”

Foto: Universiteit Leiden Benjamin Sprecher is industrieel ecoloog en wordt gezien als een van de belangrijkste experts op het gebied van schaarste van kritieke metalen. Hij is universitair docent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische…

Interview

Eefke Schramade, transitiemanager Provincie Zuid-Holland: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

"De beweging naar circulariteit is een transitie, geen project."   Eefke Schramade is transitiemanager circulaire economie  voor de maakindustrie bij Provincie Zuid-Holland. Wat houdt dat in en waar maakt de provincie het verschil?   Wat kunnen we…

Interview

Professor Katrien Termeer: “Begin diepgaand en klein en verbreed van daaruit”

Fotograaf: Christiaan Krouwels   Om grote, complexe vraagstukken op te lossen, kun je soms beter kleine, betekenisvolle stapjes zetten. Dat, in een notendop, is de kern van de Small Wins Approach. Op verzoek van de overheid werkte…

Interview

Lector Jan Jurriëns: “Studenten zijn vaak erg bevlogen"

Om een circulaire economie tot stand te brengen, zullen we over onze eigen grenzen heen moeten leren kijken. Dat geldt zowel voor de overheid, als voor het bedrijfsleven en onderwijsinstanties, onderstreept Jan Jurriëns, lector Sustainable Development bij…

Interview

Inga Arling, category manager Auping: "Wij willen de hele industrie wakker schudden"

Vorig jaar lanceerde Auping de Evolve: een matras dat niet alleen ergonomisch maatwerk biedt, maar ook zó wordt gemaakt dat de grondstoffen aan het eind van de gebruikscyclus te scheiden en keer op keer te recyclen zijn,…

Interview

Dr. ir. Aleksandar Andreski: "Wij helpen bedrijven met het toepassen van innovatieve technologieën"

Elk jaar gooien we zo’n 50 miljoen ton aan elektronische producten weg. Dit afval komt onder andere bij In2Waste in Rotterdam terecht. Hier sorteren gespecialiseerde medewerkers handmatig printplaten aan de hand van hun de recyclewaarde. Vanuit hogeschool Saxion onderzoekt dr. ir.…

Interview

Piet Geerts, medeoprichter Blue Kitchen: "In de Nederlandse zakelijke markt wordt 40.000 ton aan keukens weggegooid per jaar. Dat kan anders!"

Een gemiddelde keuken is opgebouwd uit tegen elkaar geplaatste kastjes van spaanplaat of MDF. “Allemaal aard- en nagelvast, dus zo’n keuken kan niet meeverhuizen”, zegt Piet Geerts, medeoprichter van Blue Kitchen. Per jaar wordt in Nederland alleen…

Interview

Marloes van Heteren, medeoprichter Solarix: “Energieopwekking door het gebouw zelf moet mainstream worden”

Het oogt strak, je bespaart bouwmateriaal én je wekt elektriciteit op. “Mensen weten nog niet dat designgevels met zonnepanelen bestaan", zegt architect Marloes van Heteren, die samen met productontwerper en kunstenaar Reinier Bosch aan de wieg stond…

Interview

Gerard de Leede, CTO Solarge: "Onze lichtgewicht zonnepanelen zijn 100% recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit"

Het rendement is vergelijkbaar met ’traditionele panelen’ van aluminium en glas. Maar de lichtgewicht zonnepanelen van Solarge zijn 100 procent recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit. Daarnaast zijn ze twee keer zo…

Interview

Hoogleraar Jan Jonker: "We moeten onszelf écht anders gaan organiseren"

“Je buitelt over de circulaire en duurzame scans voor ondernemers. Maar de condities waaronder die kringlopen tot stand moeten komen, daar moet nog een hele hoop gebeuren.” Aldus Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.…

Interview

Harald Tepper, program lead CE bij Philips: “We breiden 'closing the loop' de komende 5 jaar uit naar al onze medische apparatuur"

MRI-scanners, echografieapparatuur, röntgenapparatuur en CT-scanners, Philips neemt ze in en geeft ze een tweede leven. “In 2018 hebben we in Davos aangekondigd dat we eind 2020 in staat wilden zijn om bij al onze grote apparaten aan…

Interview

Jan Bartels, medeoprichter NOWOS: “70 tot 80% van alle Li-ion accu’s die we binnenkrijgen kunnen we repareren.”

“We redden heel veel Lithium-ion accu’s van recycling.” Vertelt Jan Bartels, medeoprichter van NOWOS. En dan niet de grote auto-accu’s waar al veel partijen mee bezig zijn, maar juist de kleinere ‘vergeten’ accu’s van bijvoorbeeld elektrische scooters,…

Interview

Ad van Rijsbergen, VerAutomation: "Onze slimme rioleringspompen besparen 42% energie en voorkomen wateroverlast"

Gedateerde besturingssystemen die pas gaan pompen als de rioleringsput vol is. Dat moet slimmer kunnen bedacht Ad van Rijsbergen van VerAutomation. "Wij hebben een alternatief ontwikkeld, waarbij we het huidige rioolstelsel niet hoeven uit te graven of…

Interview

Jasper Baltus, managing director EcarACCU: "Wij geven bruikbare componenten uit auto-accu's een tweede leven"

Een deukje, hardware die niet meer werkt of een enkele kapotte accucel in de batterij van je elektrische auto. En dan maar de gehele batterij van 200 kg omsmelten voor recycling? Doodzonde vinden ze dat bij EcarACCU.…

Interview

Jorien Plak-Schouten, Besseling Techniek: “In het ontwerpproces houden we rekening met het makkelijk kunnen upgraden van bestaande installaties”

“Wat wij maken, daar staat niemand bij stil, terwijl iedereen thuis of op kantoor wel zijn ramen lapt. Er zijn tienduizenden hectares aan glazen kassen wereldwijd en die moeten ook schoon. Telers willen zoveel mogelijk licht in…

Interview

Aernout Dijkstra-Hellinga, lead designer Bugaboo: Het gaat om het totaalplaatje waarvan duurzaamheid en circulariteit belangrijke onderdelen zijn"

Wiel kapot of gescheurde bekleding? Alles aan de kinderwagens van Bugaboo is vervangbaar zodat ze zo lang mogelijk meegaan. “Je voorkomt meer dan 100 kilogram CO2 uitstoot als je alleen de stof vervangt, in plaats van een…

Interview

Dennis Bakker, mede-eigenaar BNA-Battery: “Wij hergebruiken intacte cellen, elektronica en behuizing, zodat het gehele accupakket nog een ronde meekan”

4.000 euro voor een nieuwe hybride auto-accu? We kunnen de oude opknappen voor minder, bedachten ingenieurs Murat Aydemir en Dennis Bakker twee jaar geleden. Daarna stroomden de aanvragen binnen. “In Europa is er geen ander bedrijf die…

Interview

Leopold Moormann, directeur Hydro: "Wil je voorkeursleverancier worden, dan moet je jezelf onderscheiden van je concurrenten.”

Als je een aluminium lichtmast vervangt, bedenk dan meteen wat je met de oude doet. Laten liggen op een gemeentewerf is doodzonde, want Hydro kan er nieuwe masten van maken. “We moeten eraan wennen dat dit de…

Interview

Wido van Den Bosch, directeur Lune BV: "Circulariteit begint met het scheiden van afval, zodat het geen afval wordt maar grondstof blijft"

“Circulariteit begint met het scheiden van afval” aldus Wido van den Bosch, directeur van Lune BV. Lune ontwerpt, produceert en verkoopt producten om afval te scheiden. Wido: “Je ziet dat Lune de afgelopen jaren echt gigantisch is…

Interview

Franka van Gevel, directeur AGMI Traffic & Lighting: “Met de aflevering van verkeersborden nemen we gebruikte exemplaren mee voor hergebruik"

Wat te doen met aluminium verkeersborden die vervangen moeten worden? Hergebruiken! Operationeel directeur van AGMI Traffic & Lighting Franka van de Gevel vertelt: “Met de aflevering van verkeersborden nemen we ook de gebruikte exemplaren mee. Niks is…

Interview

Wido van den Bosch, directeur Brink Industrial: "We vragen altijd ‘mogen we het ook circulair maken?’"

“Circulair werken heeft ons bedrijf gered”, vertellen Wido van den Bosch, directeur van Brink Industrial en Henk Flederus, Salesmanager. Naast Brink Industrial hebben ze ook de merken Lune, circulaire afvalsystemen, Artola en Made Circular By... Met Brink…

Interview

Mart Deckers, manager logistieke operatie Volvo: “Via ons statiegeldsysteem hebben we een return rate van 95+% op onze aftersales verkopen”

“De grootste winst is de CO2 besparing”, vertelt Mart Deckers, eindverantwoordelijk manager logistieke operatie Maastricht. Volvo is al in 1945 gestart met Remanufacturing, omdat er na de tweede wereldoorlog een groot tekort was aan grondstoffen. Vandaag de…

Interview

Roelof Vedder, eigenaar Revamo: "Herstel mag vaak maar 60% kosten van de nieuwwaarde. Als we circulair willen worden, moet dat naar 80-100%"

“Wij zijn het gewend om slijtageproblemen op te lossen.” Vertelt Roelof Vedder, eigenaar van Revamo. Dit doet het Meppelse bedrijf via thermisch spuiten, lasercladden en machinale bewerkingen. Ook bedenken ze slimme oplossingen met partners. “In samenwerking met…

Interview

Jos Mols, directeur Schelde Exotech: "Door refurbishment krijg je een zo goed als nieuw apparaat terug voor veel lagere kosten"

Dure warmtewisselaars die zonder pardon bij het oud ijzer belanden. Daar valt veel meer uit te halen, volgens Jos Mols, managing director Schelde Exotech: “Door refurbishment krijg je een zo goed als nieuw apparaat terug voor veel…

Interview

Niels Wagemaker, CEO Circular Industries: "Wij gaan een grote fabriek bouwen met als doel maximale grondstofwinning uit low grade printplaten"

Goud, koper, zilver; er is geen afvalstroom zo rijk aan elementen uit het periodiek systeem dan een printplaat. Dat maakt recycling complex en daarom beginnen veel bedrijven er niet aan. Maar Circular Industries ziet dat anders: “Wij…

Interview

Arjan Ester, directeur Aebi Schmidt: "Overheden moeten van ‘doe mij 22 zoutstrooiers’ naar ‘geef mij een invulling van mijn strooibeleid’"

In Overijssel rijdt een circulaire zoutstrooier rond, waarmee Aebi Schmidt maar liefst 80% CO2 bespaarde ten opzichte van een nieuwe strooier. “Eerst dachten ze ‘die man is niet goed bij zijn hoofd’ als hij provincies en gemeenten…

Interview

Esther Kersten, directeur FLEET: "Je gooit voor veel mensen business as usual op zijn kop. Daar zit je echt op change management"

Op Rotterdam The Hague Airport sorteren zelfrijdende robots jouw bagage. “We bieden logistiek aan als een service”, zegt Esther Kersten, Director Strategy & Sustainability FLEET bij Vanderlande. “We zijn gestart vanaf een wit vel papier met als…

Interview

Niels Maat, SEW-EURODRIVE: "Klanten krijgen een defect product binnen drie dagen terug; zo goed als nieuw, tegen een vaste prijs net onder de nieuwprijs"

Niels Maat is Manager Drive Solutions en Drive Service bij familiebedrijf SEW-EURODRIVE, wereldwijd trendsetter in aandrijftechniek. SEW-EURODRIVE levert oplossingen voor aandrijf- en besturingstechniek in machinebouw. Omdat het een familiebedrijf is, staat duurzaamheid in de breedste zin goed…

Interview

Ronald Koedam, Mitsubishi Elevator: "Total cost of ownership past volledig bij ons bedrijf en de kwaliteit van onze producten"

Waarom betalen voor het bezit van een lift, als je ook per ritje kan betalen? “Met M-Use® bieden we de dienst verticale mobiliteit, in plaats van dat we een product verkopen.” Vertelt Ronald Koedam, Sales Manager bij…

Interview

Edu Veldhuis, operations director Remeha: "De duurzaamheidsgedachte is veel belangrijker geworden voor onze klanten, die vragen er meer en meer om"

“Over 30 jaar bestaan aardgas gestookte cv-ketels echt niet meer”, volgens Edu Veldhuis, Operations Director bij Remeha. Heating as a service, dat wordt de toekomst, en per geval zal het verschillen of dat via een warmtepomp, warmtenet,…

Interview

Martijn Veerman, Alkondor: "Die pilot in Delft is een geweldige mogelijk om te experimenteren met het idee “gevel-as-a-service"

“Onze gevels zijn uniek omdat we ze gemakkelijk kunnen demonteren en ze van zichzelf al een hoge hergebruikwaarde vertegenwoordigen”, zegt Martijn Veerman van Alkondor. “Verbeterde isolatie? Innovatieve zonnetegels? Of een facelift zodat je ‘visitekaartje’ weer helemaal bij…

Interview

Eduard Lebbink, directeur RE MADE in HOLLAND: "Ik zie veel bedrijven worstelen met hergebruik. Ik zeg, 'begin gewoon met een product'"

“Het is zonde om een elektromotor weg te gooien”, vertelt Eduard Lebbink, directeur van RE MADE in HOLLAND. Zijn bedrijf herstelt (elektro)mechanische producten zodat ze zo goed als nieuw zijn, of zelfs beter! Hun klanten maken daar…

Interview

Dionne Ewen, manager Ahrend: "Sommige leveranciers moeten we een extra zetje geven, terwijl anderen al ver zijn en proactief ons toe komen"

Waarom kantoormeubels kopen? Neem gewoon een abonnement! “Het liefst blijven we eigenaar van ons kantoormeubilair”, vertelt Dionne Ewen, manager circulaire economie bij Ahrend. Ahrend biedt Furniture as a Service (FaaS) aan. Dionne: “Technisch gezien is circulair heel…

Productgroep

Circulaire Windparken

De grootschalige installatie van windparken is nodig voor de energietransitie,…

Capital Equipment

De productie van kapitaalgoederen vergt veel grondstoffen maar er zijn…

Klimaatinstallaties

De energietransitie voor het verwarmen en koelen van woningen en…

Circulaire zon-PV-systemen

De grootschalige installatie van zonnepanelen is nodig voor de energietransitie,…

Circulair Economy & Smart Industry (CESI)

Digitalisering en nieuwe technologieën bieden veel mogelijkheden voor efficiënt gebruik…

Batterijen voor e-mobiliteit

De grote groei van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme…

Project

Project

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

De circulaire mogelijkheden voor toeleveranciers zijn ontegenzeggelijk anders dan voor Original…

Lees meer

Project

Normering financiële waardebepaling

Om circulaire transitie  in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen…

Lees meer

Project

Self Assessment Tool Milieu-Impact

De milieu impact van producten is snel en eenvoudig zelf in kaart…

Lees meer

Project

Buyer Group Circulaire windparken op land

In 2050 moet de Nederlandse economie klimaatneutraal en circulair zijn. Daarvoor is…

Lees meer

Project

Naar een circulaire keten van klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties zijn uiteraard interessant in het kader van het energie- en klimaatbeleid,…

Lees meer

Project

Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Zonne-energie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Op dit moment liggen…

Lees meer

Project

QuickScan Circulaire Businessmodellen

Circulaire economie legt de focus op ons grondstoffengebruik en het optimaal benutten…

Lees meer

Project

Circulair Productpaspoort Machinebouw Food

In 2020 vond het project ‘Circulaire transitie door transparantie’ plaats. In…

Lees meer

Project

Stakeholdertool - datagedreven inzicht in circulaire maakbedrijven

Om data gedreven inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van circulaire activiteiten…

Lees meer

Project

Markttransformatiescan productgroepen maakindustrie

Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire maakindustrie? Veel markten zijn…

Lees meer

Project

Onderzoek synergie en bundeling instrumenten UPCM

Het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie (UPCM) is gevraagd om routekaarten te produceren waarin…

Lees meer

Project

CarbonGreen - Recycling turbinebladen

Windmolens zijn grotendeels goed te recyclen, maar de turbinebladen zijn een stuk…

Lees meer

Project

Circulaire geveleconomie

Wat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt in…

Lees meer

Project

Hergebruik composiet

Composieten zoals polyester zijn sterke, lichte en lang meegaande constructiematerialen. Ze hebben…

Lees meer

Project

Pilotproject Urban Mining: Wegkantsystemen

In opdracht van de RVO heeft kind-ID samen met LBP|SIGHT een…

Lees meer

Project

The Circular Windhub

De windenergiesector heeft een grote groei heeft doorgemaakt, is er een groot…

Lees meer

Project

Contextscan - Analyse- en dialoogtool samenwerking

De contextscan is een analyse- en dialoogtool voor samenwerkingsverbanden van organisaties. De…

Lees meer

Project

Transitieplan Circulaire Elektrische Huishoudelijke apparaten

Binnen het icoonproject Circulaire Huishoudelijke apparaten van de Transitieagenda Consumptiegoederen is…

Lees meer

Project

Retourlogistiek Consumptiegoederen

In 2020 is er vanuit de Transitieagenda Consumptiegoederen een verkenning gedaan rondom…

Lees meer

Project

Wegwijzer Circulaire Maakindustrie

Binnen het Circulaire Economie Smart Industry (CESI) project  in Zuid-Holland is een…

Lees meer

Project

Pilotproject Circulair Zonnepark

Over ongeveer 15 jaar zijn de eerste zonneparken aan het einde van…

Lees meer

Project

Moonshot Koper

Koper wordt steeds schaarser, en de mijnbouw die ervoor nodig is heeft…

Lees meer

Project

Circulariteit langcyclische elektrotechniekproducten

Vanuit opdrachtgevers in de bouw- en infrastructuur worden uiteenlopende eisen gesteld aan…

Lees meer

Project

Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM)

Het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM) van Saxion helpt bedrijven…

Lees meer

Project

E-Hub Hergebruik van witgoed/wasmachines

In de Cleantech Regio – de stedendriehoek rondom de steden Apeldoorn, Deventer…

Lees meer

Project

Circulaire binnenwanden

Organisaties zijn dynamisch geworden. Daarmee is de vraag naar flexibiliteit in huisvesting…

Lees meer

Project

Circulariteit in de pompensector

In een CIRCO Track met brancheverenigingen Holland Pomp…

Lees meer

Project

Ontwikkeling recyclingfabriek voor zonnepanelen

In Europa bestaan nog niet of nauwelijks bedrijven die met succes zonnepanelen…

Lees meer

Project

Urban Mining Electronica

Urban Mining van met name kritieke- en edelmetalen, is een verdienmodel in…

Lees meer

Project

Pilot Levensduurverlenging CV-ketels

Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen met betrekking…

Lees meer

Project

Moonshot Circulaire windparken

Windparken voorzien in de behoefte aan hernieuwbare energie maar zijn niet circulair…

Lees meer

Project

Beeldvorming Innovatiemotoren

Circulaire oplossingen zijn gebaat bij de opbouw van een goed functionerend innovatiesysteem.

Lees meer

Project

Circulaire Product Paspoorten

Welke materialen zitten in jouw product? Hoe lang gaan ze mee en…

Lees meer

Project

Smart industry én circulaire bedrijfsimpact

Binnen de maakindustrie liggen volop kansen voor de circulaire economie, op het…

Lees meer

Project

Recycling zink uit geleiderails

Langs de Nederlandse snelwegen en provinciale wegen staan duizenden kilometers geleiderails (in…

Lees meer

Project

Verlenging levensduur ICT-hardware

Van smartphones, beeldschermen, toetsenborden tot routers. Al deze apparaten vallen in de…

Lees meer

Project

Recycling indium uit platte beeldschermen

De spullen om ons heen zitten vol met schaarse metalen en grondstoffen.

Lees meer

Agenda

CIRCO Track De circulaire metaalketen

BlueCity Rotterdam en andere locaties

Nieuws

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Briefadvies SER: Geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie

"Een duurzame maakindustrie is een circulaire maakindustrie."   In een briefadvies aan de informateur Ronald Plasterk, de Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en aan Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, attendeert de Sociaal…

Oproep tot borging circulaire economie in regeerakkoord

“De circulaire economie draagt significant bij aan een sterkere internationale concurrentiepositie en meer bestaanszekerheid.”   Waarnemend voorzitter van het transitieteam Circulaire Maakindustrie Harald Tepper heeft in een brief aan informateur Ronald Plasterk opgeroepen om in het regeerakkoord…

Circulaire Maakindustrie bereikte in 2023 weer duizenden geïnteresseerden

Binnenkort zullen we meer vertellen over onze ambitieuze plannen voor 2024. Maar eerst delen we graag nog de belangrijkst highlights over het afgelopen jaar. Dankzij de ondersteuning van FME en Koninklijke Metaalunie konden we op dit platform…

Win een circulaire prijs! Aanmelding Circular Awards 2024 en Circulaire Innovatie Top 20 geopend

Zet je eigen onderneming of jouw favoriete circulaire organisatie, persoon of project in het zonnetje en nomineer ze voor een circulaire prijs! De aanmelding voor de nationale Circular Awards is net geopend. In vijf provincies kunnen pioniers,…

Techniek Nederland, TVVL en Dutch Green Building Council lanceren Actieagenda Circulaire Installaties

Technische installaties in de gebouwde omgeving kunnen sneller circulair worden. Dat stelt de installatiesector in de Actieagenda Circulaire Installaties. Door circulair aan te besteden, beschikbaarheid van data, passende financiering en kennisdeling kunnen grote stappen worden gezet. Brancheorganisatie…

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…

Europees Parlement stemt voor 'recht op reparatie' om afval te verminderen en reparatiesector te ondersteunen

Op dinsdag 21 november 2023 heeft het Europees Parlement met 590 stemmen voor, 15 stemmen tegen en bij 15 onthoudingen zijn standpunt vastgesteld over een versterkt “recht op reparatie” voor de consument. De versterking van het recht…

Oproep Metaalunie aan de politiek: "Maak circulaire economie eindelijk echt kernpunt van de klimaatplannen"

De MKB-maakindustrie is een onmisbare pijler voor de welvaart, economische stabiliteit en bestaanszekerheid in Nederland. Dit vereist doelgerichte politieke besluitvorming en ondersteuning. Met de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het vooruitzicht, heeft de MKB-maakindustrie daarom haar…

Simon Zühlke, directeur Vanilla Steel: “Wereldwijd wordt vijf tot tien procent van de staalproductie niet gebruikt”

‘De eBay van voor staal’ noemt medeoprichter en algemeen directeur Simon Zühlke zijn bedrijf Vanilla Steel. Wat begon als een adviesopdracht voor een grote staalproducent over de digitalisering van de markt, leidde vier jaar geleden tot de…

Circular Value Center (CVC) lanceert routekaart Remanufacturing

Op 25 oktober 2023 tijdens de Dutch Design Week heeft het Circular Value Center (CVC)  de Routekaart Remanufacturing gepresenteerd. Met remanufacturing kunnen MKB maakbedrijven geld gaan verdienen aan hun eigen producten die aan het eind van hun…

Zeven nieuwe CIRCO Tracks voor maakbedrijven van start

Wil je nog dit jaar aan de slag met de ontwikkeling van een circulair businessmodel of herontwerp van je product of dienst? In de komende maanden organiseren meerdere regionale CIRCO Hubs zeven nieuwe Tracks waarin je wordt…

John Heynen, RVO-adviseur Horizon Europe: “Als jouw voorstel zeer excellent is, dan is de slagingskans 100%”

Het Europese subsidieprogramma Horizon Europe biedt mogelijkheden voor circulaire projecten in de maakindustrie. Maar hoe vind je die binnen dit complexe programma? We gingen in gesprek met John Heynen, National Contact Point voor Horizon Europe bij de…

Peter van den Bosch, 3D Makers Zone : “Er kan tegenwoordig ontzettend veel met 3D printing”

“Kom maar even langs”, zei Peter van den Bosch bij het inplannen van een interview met Circulaire Maakindustrie. “Je moet eigenlijk echt zien wat we doen, anders laat het zich moeilijk uitleggen.” Hij had gelijk. De 3D…

Dilu Beenker, mechanical engineer bij KenzFigee: “We willen koudwatervrees voor refurbished wegnemen”

Wat kun je als leverancier en producent van kranen en offshore equipment doen aan verduurzaming en circulariteit? KenzFigee's compacte en modulaire up-tower kranen zijn veiliger en efficiënter dan een grote mobiele kraan. Je hebt veel minder last…

Productpaspoort voor staal: sleutel naar 100% circulariteit

Nederland werkt hard aan een Circulaire Maakindustrie. Essentieel daarvoor is de introductie van een productpaspoort. In zo’n digitaal ‘logboek’ staan alle details over de gebruikte materialen en constructie, voor 100% recycling in de toekomst. Matthijs Punter van…

Circulaire Maakindustrie aanwezig op C the Future Business Day op 6 oktober

Ben je ondernemer in de maakindustrie en wil je circulair aan de slag? Kom op vrijdag 6 oktober 2023 naar C the Future Business Day voor bedrijven!   Circulaire Maakindustrie is aanwezig met een stand waar je…

Chainable pakt materiaalverspilling in de keukenmarkt succesvol aan met circulair concept

 “Het is voor klanten heel erg interessant om te zien, ‘hoeveel krijg ik nou terug?'”   Simon Rombouts, oprichter van Chainable (rechts op de foto met links collega Jordy van Osch) gaat toegewijd de traditionele keukenmarkt te…

Eerste ketendoorbraakproject voor hergebruik staal in bouw

Voor het eerst keurde het Versnellingshuis Nederland Circulair!, een platform ondersteund door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een ketendoorbraakproject goed. Met het project ontwikkelen ketenpartners een circulair ecosysteem voor staal in de bouw. Met als doel: meer…

Ruim € 1 miljard beschikbaar voor Nationaal Groeifondsprojecten in de maakindustrie

Het kabinet trekt € 4 miljard uit voor in totaal 18 Nationaal Groeifondsprojecten die moeten bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Dat maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op 30 juni bekend.   Het…

Publieke consultatie financieringsrisico's grondstoffen, geef jouw mening!

Bevatten de producten of productieprocessen van jouw bedrijf mogelijk kritieke grondstoffen? Zie je - nu of in de toekomst - financieringsrisico’s rond de aanschaf van grondstoffen? Dan zijn we benieuwd naar jouw mening!   Het kabinet heeft…

Patrick Waltmans, directeur-eigenaar van IRS Robotics: “Schandalig als robots op de schroothoop belanden”

Eigenlijk werken ze al twintig jaar aan circulariteit, maar vraag ze niet naar een grondstoffenpaspoort of andere terminologie. “We gingen robots opknappen en aan een nieuwe baas helpen, omdat we het schandalig vonden om ze op de…

Jan-Dirk Krispijn, directielid NEG-ITSolutions: “Duurzaamheid? Zo lang mogelijk met je apparatuur doen”

Het maakt onwillekeurig nieuwsgierig: waar staat NEG voor? Het antwoord is verrassend Nederlands: voor ‘nieuw en gebruikt’. “Die naam is dertig jaar geleden al bedacht, bij de oprichting van het bedrijf”, vertelt directielid Jan-Dirk Krispijn. Al ver…

Gijs van Heemstra en Yon van den Oever, initiatiefnemers pilot circulaire zonneparken: “Er liggen vier sluitende businesscases klaar”

De vonk sloeg over tijdens een CIRCO Track over circulaire zonneparken. Hier vonden LC Energy, Hydro, Mirec, Solarge, TerraTechs en Cirkel Design elkaar in de ambitie om een circulair pv-systeem te ontwikkelen. De technische levensduur van de…

Niels van Olffen en Ton Bastein, ontwikkelaars CESI Supply Tool: “Circulair ondernemen begint en eindigt met het kunnen toevoegen van waarde.”

Wanneer je als toeleverancier in de maakindustrie stappen wilt zetten op het gebied van circulariteit, hoe ga je dan het gesprek aan met je klant? En wel op zo’n manier dat het ook tot commercieel succes leidt?…

Subsidieregeling Circulaire Economie opent op 22 mei

Vanaf 22 mei is de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie geopend voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. In totaal is er 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…

Marco Pastoor en Franjo Stakovic, oprichters Circospin: “Wij helpen om producten terug te krijgen”

“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. "   Marco Pastoor en Franjo Stakovic werkten allebei bij een grote Scandinavische pompenproducent.…

FME en Koninklijke Metaalunie: Kabinet moet zich meer inzetten voor circulaire economie

Koninklijke Metaalunie en FME constateren dat er vanuit het kabinet nog steeds weinig grote stappen gezet worden richting een circulaire economie. Mooie woorden en plannen genoeg, maar vooralsnog nauwelijks financiële middelen om echt een transitie in gang…

Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren."   HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…

Subsidie Circulaire Ketenprojecten opent op 23 maart

Om de circulaire economie te bereiken moeten ook de complexe ketens ingrijpend veranderen. Dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Waarin activiteiten rondom het organiseren van ketens, samenwerking,…

Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie,…

Leidraad Circulair Product Paspoort versie 2.0: procesinstallaties en machines

Er is een vernieuwde versie van de leidraad circulair product paspoort (CPP) voor de maakindustrie beschikbaar. In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en machines is de eerste versie gevalideerd en…

Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

Pakweg een jaar geleden trad Marcel den Hollander aan als lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam. Op 31 januari nodigt hij studenten, collega’s en mensen uit het bedrijfsleven uit voor zijn openbare les over circulair ontwerpen en…

CESI Supply Tool: circulaire kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie inzichtelijk gemaakt

FME, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) lanceren de digitale CESI Supply Tool, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. CESI staat voor Circular Economy (CE) en Smart Industry…

CDA verwacht veel van Nationaal Programma Circulaire Economie

Als eind dit jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen met het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) komt, verwacht haar CDA-partijgenoot en Tweede Kamerlid Agnes Mulder dat dit het grote plan van dit kabinet is om…

SynchUp! lanceert circulaire challenges van Philips, Vanderlande en Fokker

Innovatiekracht van mkb’ers en start-ups gezocht! Op 14 september stelde innovation & businessbooster SynchUp! drie challenges open. Uitgangspunt van SynchUp! is de vraag van een grootbedrijf naar een (circulair-)technische oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups…

Geopend: KIA CE subsidie voor ontwikkeling van innovatieve circulaire producten, processen en diensten

Op 5 juli opende de innovatieregeling Kennis en Innovatie agenda – Circulaire Economie (KIA CE). Ontwikkel je als ontwerper of ondernemer innovatieve circulaire producten, processen of diensten? Dan kun je subsidie krijgen! Navied Tavakolly, programmamanager ontwerpen voor…

Kennisbijeenkomsten rekenmodel financiële restwaarde op 8 en 15 september

In een circulaire economie is het eenduidig vaststellen van financiële restwaarde van producten heel belangrijk. Hiermee wordt het effect van circulaire keuzes op de business case inzichtelijk. Maar hoe bepaal je de restwaarde van industrieel vervaardigde producten?…

Advies over doelen en routekaarten aangeboden aan Tweede Kamer

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft het advies van het transitieteam Circulaire Maakindustrie over de circulaire doelen voor 2030 en de actielijnen naar de Kamer gestuurd. Het adviesrapport bevat de concrete doelen binnen de transitieagenda…

Thomas Cleij, decaan Universiteit van Maastricht: "Bachelor Circular Engineering leidt ingenieurs van de toekomst op"

“Als we het circulaire vraagstuk hier niet met elkaar opgelost krijgen, is er geen toekomst voor de chemische industrie in West-Europa”   Thomas Cleij is decaan van de bètafaculteit van de Universiteit van Maastricht. Sinds dit collegejaar…

Rekenmodel voor het bepalen van financiële restwaarde van bouwproducten en kapitaalgoederen beschikbaar

Tot op heden ontbrak een methode om de financiële restwaarde van bouwproducten en kapitaalgoederen vast te stellen. Terwijl juist het inzicht in de financiële restwaarde kan zorgen voor doorbraken in de circulaire economie. In de zomer van…

FME en Metaalunie sturen Advies Circulaire Economie aan Kabinet

Aan de slag met uitvoering, focus op vier concrete projecten en investeren dat is de conclusie van FME en Koninklijke Metaalunie in de “Adviesroute naar een Circulaire Economie voor de Maakindustrie”. Dit rapport is samen met de…

Circulair Productpaspoort als tool voor circulaire transitie

Een Circulair Product Paspoort (CPP) wordt door veel partijen, waaronder de Europese Commissie, als onmisbaar en vanzelfsprekend onderdeel gezien van zowel de klimaattransitie als de circulaire transitie. Zonder productpaspoort zullen deze transities veel minder snel verlopen, omdat…

Interview Arne Eindhoven: Battery as a Service

Door de stormachtige groei van de zonnepanelenbranche, groeit ook de vraag naar energieopslag. Want waar laat je je groene stroom als je bij piekbelasting van het net wordt gegooid? En wat te doen als je op een…

CIRCONNECT lanceert tool waarmee bedrijven zelf hun milieu impact kunnen berekenen

De milieu impact van producten is voortaan snel en eenvoudig zelf in kaart te brengen met de nieuwe kosteloze Self Assessment tool voor levenscyclus analyses. MKB bedrijven kunnen hiermee betere beslissingen maken die bijdragen aan een duurzame…

Innovatie voor een circulaire hightech maakindustrie

Van metaalbedrijven en robotbouwers tot de automotive-industrie: in alle sectoren liggen er volop kansen voor de circulaire economie. De kunst is deze boodschap bij bedrijven, consumenten en overheden tussen de oren te krijgen. Dit en meer werd…

Impuls voor circulaire maakindustrie in Oost-Nederland

Onlangs is het programma CESI-ON, Circulaire Economie Smart Industry Oost-Nederland, gelanceerd. BOOST Circulair, onderdeel van BOOST Smart Industry, gaat met dit programma ondernemers helpen bij (de transitie naar) circulair ondernemen. Belangrijk, want de zekerheid van beschikbare en…

Subsidie Circulaire Ketenprojecten 2022 opent op 3 mei

Werk jij met jouw keten aan circulaire projecten? Dan is de subsidie circulaire ketenprojecten wellicht iets voor jou. Als mkb-ondernemer vraag je mét je partners vanaf 3 mei 2022 een subsidie aan voor 50 procent van jouw…

Maatschappelijke partijen in gesprek over circulaire maakindustrie

Op maandag 28 maart kwamen meer dan 50 vertegenwoordigers van maatschappelijke partijen samen bij het ministerie van EZK in Den Haag om in gesprek te gaan met het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. Gespreksonderwerp was wat zij zouden kunnen…

We Deliver Solutions is circulaire frontrunner in toeleverende maakindustrie

Duurzaam en circulair ondernemen betekent voor toeleveranciers in de maakindustrie veel meer dan zonnepanelen op het dak leggen en afvalstromen beperken. Uiteindelijk gaat het erom dat de onderdelen, halffabricaten en producten die zij maken, zelf bijdragen aan…

Heropening van de subsidie Circulaire Ketenprojecten 2022

Werk jij met jouw keten aan circulaire projecten? Dan is de subsidie circulaire ketenprojecten wellicht iets voor jou. Als mkb-ondernemer vraag je mét je partners vanaf mei 2022 een subsidie aan voor 50 procent van jouw projectkosten.…

Voorzitters transitieteams roepen staatssecretaris Heijnen op tot intensivering circulair beleid

Op vrijdag 11 februari hebben de voorzitters van de transitieteams Consumptiegoederen, Maakindustrie, Kunststof en Bouw een gezamenlijke brief gestuurd aan Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Heijnen. In deze brief presenteren de voorzitters  drie oproepen aan de staatssecretaris…

Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw: 50% minder CO2 mogelijk door sneller verduurzamen en samenwerking

De bouw kan sneller verduurzamen en circulair worden als metaal niet langer wordt gerecycled maar hergebruikt. De inzet van 75% hergebruikt staal bijvoorbeeld, kan de CO2 emissie met ca. 50% verlagen. Dat staat in de zojuist uitgebrachte…

QuickScan Circulaire Businessmodellen gelanceerd tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op maandag 7 februari tijdens de de 4e Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) 2022 presenteerden onderzoekers Jan Jonker, Niels Faber (RUG/Hanze UAS) en Timber Haaker (Saxion UAS) de uitkomsten van hun onderzoek naar Circulaire Businessmodellen. De QuickScan…

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL: “Circulariteit maakt weerbaarder”

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) spelen een aanjagende rol in de circulaire transitie. In de provincies Gelderland en Overijssel is dat Oost NL. Senior projectmanager Martijn Kerssen en zijn collega Matthijs Hess Spoelstra (kwartiermaker CESI-ON, voor slimme en circulaire…

Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: “We moeten veel en veel minder energie en grondstoffen gebruiken”

Foto: Universiteit Leiden Benjamin Sprecher is industrieel ecoloog en wordt gezien als een van de belangrijkste experts op het gebied van schaarste van kritieke metalen. Hij is universitair docent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische…

Doe mee met onze activiteiten in de Week van Circulaire Economie!

Ook dit jaar is het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie weer een actieve partner van de Week van de Circulaire Economie (7-12 februari 2022).   Elke werkdag kun je meedoen aan een of meer van onze activiteiten. Centraal dit…

Transitiemanager Eefke Schramade, Provincie Zuid-Holland: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

Eefke Schramade is  transitiemanager circulaire economie  voor de maakindustrie bij Provincie Zuid-Holland. Wat houdt dat in en waar maakt de provincie het verschil?   Wat kunnen we ons daar bij voorstellen, bij jouw rol als transitiemanager? “Net…

Onderzoek financiële restwaarde kapitaalgoederen: doe mee!

Om de circulaire transitie in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen is het van belang om de financiële restwaarde van kapitaalgoederen en andere (bouw)producten inzichtelijk te maken. Het in geld uitdrukken van circulaire beslissingen is daarbij…

Terugblik Jaarsymposium 2021 staat online

Meer transparantie over marges, inzet materiaalpaspoorten, ‘ketendwang’ en meer geld vanuit de overheid. Dit kwam tijdens het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op 7 december naar voren als interventies die nodig zijn om tot een volgende fase te komen…

Wegwijzer Circulaire Maakindustrie staat live

Op 7 december, de dag van het 5e jaarsymposium Circulaire Maakindustrie, is een nieuw onderdeel van deze website gelanceerd: de Wegwijzer Circulaire Maakindustrie. Met deze Wegwijzer kun je snel en makkelijk zoeken binnen ervaringen van andere bedrijven…

Jaarsymposium gestart, meedoen kan nog steeds!

Vanochtend om half 10 ging het jaarsymposium Circulaire Maakindustrie van start met vier workshops in de eerste ronde. In de ochtend volgen nog twee workshoprondes en vanmiddag om 14:30 start het plenaire deel van het symposium.  Meedoen…

T'riffic: circulaire werkkleding voor de maakindustrie

Tijdens de vijfde editie van het symposium Circulaire Maakindustrie was het organisatieteam te zien in circulaire workwear van het merk T'riffic: een praktische en fraaie circulaire polo en sweatvest gemaakt van 50% gerecycled textiel en 50% gerecycled…

Lector Jan Jurriëns: “Studenten zijn vaak erg bevlogen"

Om een circulaire economie tot stand te brengen, zullen we over onze eigen grenzen heen moeten leren kijken. Dat geldt zowel voor de overheid, als voor het bedrijfsleven en onderwijsinstanties, onderstreept Jan Jurriëns, lector Sustainable Development bij…

Hogeschool Rotterdam benoemt Marcel den Hollander tot lector Circulaire Maakindustrie

Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam heeft Marcel den Hollander benoemd tot lector Circular Design & Manufacturing (Circulaire Maakindustrie) bij Kenniscentrum Duurzame HavenStad. In deze hoedanigheid gaat Den Hollander zich zowel richten op het uitbouwen en…

ING rapport: Circulariteit staat bij een gemiddeld maakbedrijf op de agenda, maar de toepassing ervan is nog niet wijdverbreid

De circulaire prestaties van Nederlandse maakbedrijven steken gunstig af bij die van Europese sectorgenoten. De hoeveelheid geproduceerd afval is internationaal gezien laag en de inzet van hergebruikte materialen hoog. De hoge grondstofprijzen maken hergebruik van materialen dit…

Nieuwe gratis online-cursus Design for Recycling of Electronics

Veel elektronische producten zijn een zegening voor wie ermee werkt. Maar ze kunnen ook uitmonden in een enorm afval- en milieuprobleem.  Om dat te voorkomen en te verminderen onderzocht Rijkswaterstaat de behoeften van het bedrijfsleven in deze…

Rabobank eerste financiële partner in het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie

Als eerste financiële instelling verbindt Rabobank zich aan het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Samen willen de partijen de transitie naar een circulaire maakindustrie versnellen en streven ze naar…

Professor Katrien Termeer: “Begin diepgaand en klein en verbreed van daaruit”

Fotograaf: Christiaan Krouwels   Om grote, complexe vraagstukken op te lossen, kun je soms beter kleine, betekenisvolle stapjes zetten. Dat, in een notendop, is de kern van de Small Wins Approach. Op verzoek van de overheid werkte…

Test de nieuwe Quickscan Circulaire Businessmodellen

Hoe is jouw huidige positie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en hoe is dit verwerkt in jouw businessmodel? De QuickScan Circulaire Businessmodellen is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)…

Fair Solar Netwerk: 13 projecten rondom zonne-energie van start

De transitieagenda van het FAIR SOLAR netwerk is gelanceerd op 22 september. Dit gebeurde live vanuit de productiehal van Exasun, waar in vroegere tijden nog werd gesleuteld aan vliegtuigonderdelen van Fokker. Bekijk de samenvatting van de lancering…

Ruim 5 miljoen aan te vragen voor onderzoek naar emissieloze en circulaire scheepvaart

De scheepvaartsector staat voor de grote uitdaging om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en circulair te worden. De KIC-call 'Emissieloze en circulaire scheepvaart' die NWO lanceert richt zich op het bevorderen van deze transitie. In…

Lancering "Fair Solar?" en eerste weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september 2021 om 14h00 lanceert het Fair Solar Netwerk vanuit de zonnepanelen fabriek van Exasun de eerste transitie-agenda voor eerlijke en circulaire zonne-energie en een concrete stap daarnaartoe: het eerste weeshuis voor zonnepanelen, ZonNext.  …

De maakindustrie sluit de waardeketen

De groeiende vraag naar elektronica, machines, automatisering, elektrisch vervoer, ruimtevaart en duurzame energietechnologieën zorgt voor een toenemend gebruik van grondstoffen. De winning en productie van deze hulpbronnen veroorzaakt milieuproblemen en andere issues op het gebied van duurzaamheid. Tegelijkertijd…

Dr. ir. Aleksandar Andreski: "Wij helpen bedrijven met het toepassen van innovatieve technologieën"

Elk jaar gooien we zo’n 50 miljoen ton aan elektronische producten weg. Dit afval komt onder andere bij In2Waste in Rotterdam terecht. Hier sorteren gespecialiseerde medewerkers handmatig printplaten aan de hand van hun de recyclewaarde. Vanuit hogeschool…

Track circulariteit & materiaalpaspoorten voor machinebouw food

Ben je ontwerper, bouwer, leverancier of gebruiker van installaties of machines voor de foodprocesindustrie? Of betrokken in de keten als leverancier van materialen of onderdelen? Dan kan deze Track van Circo interessant voor je zijn! Circulair produceren…

Provincie Zuid-Holland zoekt slimme oplossingen voor minder plastic afval

Heb jij een idee om een circulaire plasticindustrie te realiseren?  Doe dan mee aan een van de P>ACT challengesvan de provincie Zuid-Holland. Een innovatieve oplossing maakt kans op 50.000 euro om het daadwerkelijk te ontwikkelen.   In 2050…

Rotterdam Business School (RBS) zoekt MKB-bedrijven die hun milieu-impact willen reduceren

Wil je dit jaar nog aan de slag met het verlagen van de milieu-impact van jouw MKB onderneming in de maakindustrie? Dan is dit een mooie kans! In september gaat Rotterdam Business School (RBS) 4 à 5…

Schaarste grondstoffen remt groei mkb-maakindustrie

Terwijl Nederland nog steeds kampt met de gevolgen van het coronavirus, geldt voor de meeste mkb-maakbedrijven dat de productie weer op het niveau van voor de pandemie ligt. Nadat in het eerste kwartaal de binnenlandse orderpositie redelijk…

OPROEP: Ministerie van IenW vraagt inbreng bedrijven voor Circulair Materialenplan

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft in de kamerbrief van 25 januari 2021 aangekondigd dat het Landelijk afvalbeheerplan (LAP3) zal worden opgevolgd door een Circulair materialenplan (CMP1). Het ministerie vraagt via een online enquête de inbreng…

Circulaire strategieën nodig om te voorzien in kritieke metalen voor Nederlandse energietransitie

De beperkte beschikbaarheid van kritieke metalen is een groeiend risico voor de energietransitie, is de conclusie in het rapport Circulaire Energietransitie dat op 25 juni is verschenen. Als gevolg van de snel groeiende vraag ontstaan er naar verwachting…

TNO rapport: Innovaties in maakindustrie versterken circulariteit

De maakindustrie heeft van oudsher een circulair karakter, innovaties versterken dat karakter en deze innovaties resulteren in een lagere milieufootprint. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het TNO-rapport De impact van slim èn circulair : hoe innovaties in…

Meer weten over circulaire transitie-aanpakken? Doe mee aan onze kennisbijeenkomst!

Welke modellen en aanpakken voor de circulaire transitie zijn de laatste jaren ontwikkeld? Hoe kun je deze toepassen in de praktijk van de maakindustrie? En hoe kunnen we ze breder inzetten om de circulaire transitie in een volgende regeerperiode stevig te…

Materialen en technologieën voor circulaire zonnepanelen helder in kaart gebracht

Grootschalige energieopwekking met behulp van fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen wordt steeds belangrijker en de PV markt groeit exponentieel. De vraag rijst echter ook: wat gebeurt er met al die zonnepanelen aan het einde van hun levensduur? Deze maand…

Grondstoffenscanner nu ook internationaal

De Nederlandse en Europese maakindustrie is sterk afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland. Daarom lanceerden het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME in maart 2018 de Grondstoffenscanner: een tool waarmee bedrijven de risico’s van hun grondstoffengebruik…

Prof. Dr. Jacqueline Cramer: “Waarom is transitiemakelaar nog geen beroep?”

Jacqueline Cramer heeft een indrukwekkende staat van dienst. Als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer verwierf ze landelijke bekendheid, maar ook en vooral is ze een van de grondleggers van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en boegbeeld van…

Lees nu ons kennisdossier: Circulaire Zonnepanelen

Maar liefst 8.9 miljoen zonnepanelen werden in 2020 geïnstalleerd in Nederland. En om de energietransitie te laten slagen komen er nog heel veel bij. Welke kansen zijn er voor een circulaire zonnepaneelketen?   Nieuwsgierig? Lees nu ons…

Circulaire kansen voor de windindustrie in nieuw rapport

ECHT Regie in Transitie presenteert met trots het rapport ‘The ideation process focussed on circular strategies in the wind industry’. Dit rapport is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! (een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur…

Internationale publicatie 'Manufacturing: the future is circular' gelanceerd

Op 8 april lanceerden Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) tijdens de InnovatieExpo de publicatie ‘Manufacturing: the future is circular’. Met deze publicatie delen ze inzichten en showcases uit Nederland en willen daarmee de…

Lancering publicatie 'Manufacturing: the future is circular' op 8 april

Op de InnovatieExpo 2021  op donderdag 8 april lanceren Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) de Engelstalige publicatie ‘Manufacturing: the future is circular’. Onder leiding van host Tom Jessen zullen Rick Veenendaal (Ahrend/Gispen), Harald…

Nieuwe ecodesign richtlijn van kracht

Fabrikanten van koelkasten en diepvriezers, vaatwassers, wasmachines en (televisie)monitoren zijn vanaf 1 maart wettelijk verplicht om hun apparaten beter repareerbaar te maken. Op 1 september volgen nieuwe regels voor verlichting en de komende jaren volgen andere producten.…

Hoogleraar Arnold Tukker: "Mijn vraag is hoe je een circulaire, mensgerichte economie realiseert."

"Moeten we in Europa flatgebouwen refurbishen of platgooien? Daar kan je aan rekenen om te kijken welke circulaire strategieën het beste werken. Dit zie ik helaas weinig terug op dit moment. Terwijl je voor alle vijf de…

Meer dan 100 deelnemers aan Masterclass Circulaire Maakindustrie

Het Uitvoeringsprogramma was een van de partijen die een Masterclass mocht geven in het ochtendprogramma van de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 1 februari. Bijna 120 mensen kozen voor onze sessie vanuit BlueCity in Rotterdam en keken…

PBL: “Strenger beleid essentieel om circulaire doelen te behalen”

In 2050 volledig circulair en in 2030 halverwege zijn de doelen van de Nederlandse overheid. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat het beleid op korte termijn meer gebruik maakt van ‘drang en dwang’.…

Ontmoet ons in de Week van de Circulaire Economie!

In de Week van de Circulaire Economie (1-6 februari 2021) is het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie elke werkdag actief.   Op maandag 1 februari geven we tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie een Masterclass (tussen 11:00 en 12:00)…

‘Toeleverancier moet proactief inspelen op circulariteit’

"Duurzaamheid is een thema dat de komende tientallen jaren hoog op de agenda zal (blijven) staan. Ook toeleveranciers krijgen hiermee te maken en ze doen er daarom goed aan hier proactief op in te spelen." Dat haalt…

Subsidieregeling circulaire ketenprojecten gepubliceerd

Wil je samen met andere ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) een circulair product of circulaire dienst ontwerpen? Of jouw processen of businessmodel circulair organiseren? En wil je daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie…

Kijk de online workshops terug van het Jaarsymposium

Hoe ga je aan de slag met circulair ondernemen in de maakindustrie? Tijdens het tweede deel van ons symposium op vrijdag 11 december 2020 konden deelnemers in zes online workshops kennismaken met laagdrempelige tools en oplossingen. Ontwerp…

Grondstofrisico's in kaart gebracht voor negen cruciale technologieën

Batterijen, brandstofcellen, windturbines, tractiemotoren, zonnepanelen, robots, drones, 3d printen, ICT; zonder kritieke materialen werken deze technologieën niet. Het rapport 'Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU' analyseert leveringsrisico's en geeft aanbevelingen.   Kritieke…

Ons symposium gemist? Kijk het terug!

Op donderdag 10 december vond ons jaarsymposium plaats. Bijna 200 mensen keken naar de live uitzending vanuit FME in Zoetermeer onder leiding van dagvoorzitter Mark Beumer. De uitzending (1,5 uur) is hier terug te kijken.   Het…

Nieuwe publicatie over toegevoegde waarde en CO2-reductie door Circulaire Maakindustrie

Op het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op donderdag 10 december is de nieuwe publicatie Feiten en Cijfers over de Circulaire transitie van de Maakindustrie gelanceerd.   Met de transitie naar een circulaire maakindustrie kunnen we een belangrijke bijdrage…

Draka lanceert duurzame Haspel Retour Service

Elk jaar brengen kabelfabrikanten duizenden nieuwe kabelhaspels in omloop, maar slechts een klein deel daarvan komt retour. Dat kan duurzamer, vindt kabelfabrikant Draka. En daarom start zij samen met de technische groothandel de Haspel Retour Service.  …

Hoogleraar Ruud Balkenende: "Neem circulariteit mee in de initiële ontwerpfase"

"Wees niet bang om te experimenteren, leer dingen en leer ook van wat niet lukt. Zorg dat je ermee begint." Is de boodschap van hoogleraar Ruud Balkenende over circulaire economie aan ondernemers. Zelf werkte hij 25 jaar voor…

Nieuw EU Rapport gepubliceerd: "Critical Raw Materials Resilience"

Er staat veel op het spel volgens de nieuwste publicatie van de EU over kritische materialen. "Het succes van de EU hangt af van het op duurzame wijze veiligstellen van de grondstoffen die nodig zijn om schone…

Visie van het kabinet op de toekomst van de industrie in Nederland

We leven in een turbulente wereld, nog afgezien van de actuele coronacrisis. In de kamerbrief "Visie van het kabinet op de toekomst van de industrie in Nederland" staat beschreven wat de bijdrage van de industrie kan zijn…

Circulair Product Paspoort als leidraad duurzame keuzes ICT

Marlies Struyvé is als digitaal strateeg een drijvende kracht achter het Circulair Product Paspoort. Om de footprint van de dienst in kaart te brengen, is DICTU in 2019 begonnen met het inventariseren van de herkomst van de…

FME en Metaalunie steunen oproep tot voortzetting overheidsfinanciering CIRCO

In week 47 wordt de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat(I&W) besproken. De Federatie Creatieve Industrie (FCI) vraagt mede namens FME en Koninklijke Metaalunie de  nadrukkelijke aandacht voor het gereserveerde budget voor het CIRCO-programma in…

Hoogleraar Jan Jonker: "We moeten onszelf écht anders gaan organiseren"

“Je buitelt over de circulaire en duurzame scans voor ondernemers. Maar de condities waaronder die kringlopen tot stand moeten komen, daar moet nog een hele hoop gebeuren.” Aldus Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit…

Hij komt er weer aan: Het 4e jaarsymposium van de Circulaire Maakindustrie!

Zet jij al stappen richting een circulair businessmodel?   Op 10 december dompelen we je onder in de toekomst van een circulaire maakindustrie. Laat je inspireren door concullega's die je al voor gingen, kom erachter wat de laatste ontwikkelingen…

Lees nu ons kennisdossier: Lithium-ion batterijen

De verwachting is dat 11 miljoen ton Li-ion batterijen het einde van hun levensduur bereiken tussen nu en 2030. Omdat we nog in een vroege fase van de groei van Li-ion batterijen zitten, kunnen we nu nog…

Nieuwe Circo Tracks van start in najaar

De huidige omstandigheden raken alle ondernemers, circulair of niet. Voor velen betekent het overleven. Maar ook: werken aan duurzaam herstel, tijd voor bezinning en ontwikkeling. Wil je je kennis over circulair ontwerpen ontwikkelen, je laten inspireren door…

Hoe verkoop je remanufacturing? #3

Remanufacturing is een circulaire strategie met veel potentie en wordt steeds populairder: producenten besparen kosten, klanten krijgen dezelfde kwaliteit voor een scherpere prijs en bedrijven zijn klanten beter van dienst. Maar veel van deze kansen worden nog…

Kabinet reserveert € 40 miljoen voor circulaire economie

Op 15 september 2020 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement met het uitspreken van de Troonrede. In zijn toespraak was er naast de coronacrisis en de economische terugslag ook nieuws over maatregelen om de…

Vernieuwde Werkwijze UPCM beschikbaar

Benieuwd hoe het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is opgezet en georganiseerd? De geactualiseerde Werkwijze UPCM beschrijft de doelstelling, aanpak en opzet van het programma. Een interessant document voor alle mensen bij (semi)overheden en andere organisaties die betrokken zijn…

Hoe verkoop je remanufacturing? #2

Remanufacturing is een circulaire strategie met veel potentie en wordt steeds populairder: producenten besparen kosten, klanten krijgen dezelfde kwaliteit voor een scherpere prijs en bedrijven zijn klanten beter van dienst. Maar veel van deze kansen worden nog…

Hoe verkoop je remanufacturing? #1

Remanufacturing is een circulaire strategie met veel potentie en wordt steeds populairder: producenten halen hogere marges of besparen kosten, klanten krijgen dezelfde kwaliteit voor een scherpere prijs en bedrijven zijn klanten beter van dienst. Maar veel van…

Renovatie van geleiderails technisch en economisch haalbaar, met winst voor milieu

De renovatie van geleiderails (vangrails) kan op een verantwoorde manier in de praktijk worden gebracht. Renoveren en opnieuw gebruiken geeft een aanzienlijke winst voor het milieu, met een besparing op de milieukosten tot wel 70 procent. Daarnaast…

Kijk nu terug: 'De invloed van de coronacrisis op onze grondstoffen'.

Grondstoffen spelen een belangrijke rol bij het komen tot een duurzamere samenleving. Ze zijn bijvoorbeeld essentieel voor het opbouwen van een duurzaam energiesysteem. Nu de wereld in de greep is van een pandemie, zien we veranderingen in…

Van bezit naar gebruik: hoe overtuigen we gebruikers?

Op 8 juli organiseren Rijkswaterstaat en Partners for Innovation een webinar over nieuwe verdienmodellen in een circulaire economie. Experts en ondernemers delen hun ervaringen met de  acceptatie van eindgebruikers om heel anders met producten om te gaan.…

Eerste versie Leidraad materialenpaspoort is uit!

De eerste versie van onze Leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden van een materialenpaspoort is uit.   Doel van de leidraad is om op transparante wijze data vast te gaan leggen van materialen en producten in…

Moonshots: Grote complexe ketenprojecten voor (inter-) nationale impact

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair helpt ondernemers met het realiseren van hun circulaire business cases. Eén van de manieren waarop ze dit doen is door het ondersteunen van ‘moonshots’ oftewel grote ketenprojecten. Dit zijn projecten die vaak, in…

Projecten gezocht voor hergebruik en recycling batterijen

Ben je actief in de keten van e-mobility en wil je samen met ons de maximale circulaire waarde uit batterijen te halen? Lees dan verder!   De groei van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme toename van…

De Circulaire Maakindustrie in magazine Verschilmakers: “Het momentum is nú"

Voor het recent gepubliceerde magazine 'Verschilmakers' schreef Fried Kaanen vanuit zijn rol als voorzitter van het uitvoeringsprogramma De Circulaire Maakindustrie een voorwoord over de essentiele rol die de circulaire economie heeft voor de toekomst van maakbedrijven.  …

Branchemanagers FME en Metaalunie bijgepraat over laatste ontwikkelingen

Op woensdag 3 juni organiseerde Circulaire Maakindustrie een online bijeenkomst speciaal voor de branchemanagers van Metaalunie en business development managers van FME.  Doel van de bijeenkomst was om  deelnemers te informeren over actuele ontwikkelingen in het uitvoeringsprogramma…

Prof.dr. Marko Hekkert: Circulaire oplossingen hebben baat bij goed werkend innovatiesysteem

Hoe brengen we een duurzame samenleving sneller dichtbij? Een goed functionerend innovatiesysteem speelt hierin een belangrijke rol. Hoe ziet zo'n systeem eruit en wanneer werkt het goed? In deze video geeft prof. dr. Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen…

Stop de perverse prikkel!

De wegen van ondernemers op weg naar circulariteit zijn niet altijd zonder hobbels en kuilen. Denk bijvoorbeeld de ongeschreven wet van wat herstel mag kosten ten opzichte van de nieuwwaarde. In het magazine Metaal & techniek verscheen…

Webinar Circulair Met Spoed: meest gestelde vragen

Je hoeft als ondernemer niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Het Versnellingshuis heeft al meer dan honderdvijftig ondernemers ondersteund bij circulair ondernemen. De ervaringen en lessen delen ze graag met je. Daarom gaan ze tijdens…

Online miniworkshops voor vijf sectoren

Hoe veren we duurzaam terug vanuit de crisis? In een serie kosteloze webinars door Circo leer je wat circulaire economie voor jouw bedrijf kan betekenen, hoe je nieuwe circulaire proposities kunt ontwikkelen én hoe je kosten kunt…

Nieuwsupdate april 2020

Onze laatste nieuwsupdate is uit! Met onder meer een videoboodschap van Fried Kaanen, voorzitter van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie en nieuws over de eerste online Circo track, het project Circulaire Product Paspoorten, een oproep voor de Circo…

Wordt het circulaire businessmodel het nieuwe normaal in de oppervlaktebehandelende industrie?

De Stichting Innovat.ION ziet de huidige crisis ook als uitgelezen moment voor bezinning en ontwikkeling en te werken aan duurzaam herstel. Het roept leden en ketenpartners van de Vereninging ION (oppervlaktebehandelende branche) op om zich te verdiepen…

Hoe zien ondernemers in de maakindustrie de Corona crisis?

Wat voor effecten heeft Corona op de maakindustrie? En zijn er nu juist kansen voor circulariteit? We maakten een belrondje langs vier ondernemers voor hun visie.   Dionne Ewen – Manager Circulaire Economie bij Ahrend Ahrend produceert…

De Circulaire Maakindustrie en het coronavirus

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen ter bestrijding daarvan raken heel Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. In lijn met het overheidsbeleid worden fysieke bijeenkomsten uitgesteld of…

Oproep Horizon 2020 voor innovatief MKB

MKB-bedrijven opgelet: heb je een laatste duwtje nodig hebben om je (circulaire) idee verder te ontwikkelen en internationaal op te schalen? Op dit moment is er een openstaande ‘ green deal’  call die interessant kan zijn voor…

Oproep deelname Circo Track Offshore wind

Ben je producent, toeleverancier of partner in de keten van offshore windparken? We zoeken deelnemers in elke fase van de levenscyclus, van design tot end of life, voor de Circular Business Design Track Offshore wind.   Tijdens de 3-daagse CIRCO…

Maatregelen Circulaire Maakindustrie omtrent coronavirus

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen raken heel Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten van Circulaire Maakindustrie en waar nodig worden voorzorgsmaatregelen genomen. In lijn met het overheidsbeleid vinden er bijvoorbeeld geen…

EU Circular Economy Action Plan goedgekeurd

Vandaag heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan voor de circulaire economie goedgekeurd - een van de belangrijkste bouwstenen van de Europese Green Deal, Europa's nieuwe agenda voor duurzame groei.   Met maatregelen gedurende de gehele levenscyclus…

Nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten gepubliceerd

Wil je samen met andere MKB-ondernemers een circulair product of dienst ontwerpen? Of jouw processen of businessmodel circulair organiseren? En zoek je hiervoor aanvullende financiering? Bekijk dan de mogelijkheden van de nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten. De subsidie…

Circulair werkbezoek

Wederzijds begrip, een oproep tot meer samenwerking en vooral leren van de praktijk. Dat waren de voornaamste ingrediënten van een ‘circulair werkbezoek’ op 5 maart, dat Esther de Kleuver, directeur Duurzame Leefomgeving & Circulaire Economie van het…

Provincie Overijssel presenteert Transitieagenda Maakindustrie

Leren en ontwikkelen, vallen en opstaan, zoeken en vinden, terug- én vooruitkijken; dit is het proces van de circulaire economie in Overijssel. De maakindustrie is hier een belangrijke sector met veel activiteiten en mogelijkheden voor circulaire verdienmodellen.…

'Beloon hergebruik, belast grondstof en vervuiler'

Een circulair businessmodel vereist vaak meer arbeid. Omdat arbeid fiscaal relatief zwaar wordt belast, is het vaak goedkoper om nieuwe grondstoffen te gebruiken dan om bestaande te hergebruiken. Dat moet anders stelt bijgaand artikel. Door een fiscale…

Geslaagde sessie op Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op maandag 3 februari hebben de verschillende teams van ons programma zich gepresenteerd in de drukbezochte deelsessie 'Circulaire maakindustrie: Aan de slag!' tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Op de foto's zie je Emile Elewaut die namens…

Wint jouw bedrijf de Circular Award? – Inschrijven nog mogelijk tot en met 10 januari

Veel bedrijven, gemeentes, waterschappen, provincies, onderwijsinstellingen en vele andere organisaties zijn bezig met de transitie naar de circulaire economie. Is in jouw organisatie dit jaar een prachtig circulair project ontstaan? Maak kans op een Circular Award! Inschrijven…

De Nederlandse maakindustrie gaat circulair aan de slag!

Op 10 december vond het symposium ‘De industrie maakt het circulair!’ plaats. Zo’n 150 deelnemers vonden hun weg naar het door de FME en Koninklijke Metaalunie georganiseerde evenement. Het doel? Bedrijven te inspireren en op weg te…

"Geneuzel over statiegeld heeft niets te maken met circulariteit"

“Statiegeld heeft helemaal niets te maken met circulariteit. Alleen is het een politiek stokpaardje geworden en het bekt lekker. Volgens mij moet je je op de hoofdzaken richten. Ik zie voor bedrijven veel kansen liggen en nieuwe…

FME en Koninklijke Metaalunie lanceren website om ondernemers in transitie naar circulaire ketens te ondersteunen

FME en Koninklijke Metaalunie lanceren vandaag officieel de website circulairemaakindustrie.nl. Deze website geeft een goed beeld van de kansen die de circulair ondernemen de Nederlandse bedrijven in de maakindustrie biedt. Veel ondernemers kennen de term, maar weten nog…

Nieuw rapport over kritische materialen voor elektrisch vervoer

In de race naar een klimaatbestendige samenleving is een snelle overgang naar elektrische voertuigen van groot belang. Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden hebben een analyse uitgevoerd van de kritische metalen die nodig zijn om de Nederlandse…

Nieuwe inzamelnorm verlichting en armaturen naar 65%

Bron: Duurzaam Nieuws, 1 november 2019 Ieder jaar wordt meer Nederlands e-waste in de juiste recyclebakken gedeponeerd, waaronder ook energiezuinige lampen en armaturen. Toch voldoet ons land nog niet aan de nieuwe Europese inzameldoelstelling van 65%. Hoe…

Website circulairemaakindustrie.nl gelanceerd

Vanaf 4 november staat de nieuwe website www.circulairemaakindustrie.nl online! Via deze site informeren we jou over cases, projecten, evenementen en meer rond circulair ondernemen in de maakindustrie.  

Inschrijving Circular Award Business geopend!

Alle circulaire bedrijven opgelet! Van startup tot corporate: maak kans om met jouw circulaire project, product of dienst de Circular Award Business te winnen!   Veel bedrijven, gemeentes, waterschappen, provincies, onderwijsinstellingen en vele andere organisaties zijn bezig…

Regionale Support

Regionale support

Versnellingshuis Nederland Circulair!

Regio: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Heb je hulp nodig bij een vraagstuk? Het team van circulaire experts van het Versnellingshuis staat voor je klaar om je te voorzien van een kosteloze hulp op maat. Samen met jou gaan ze op zoek en begeleiden ze je vanuit hun expertise en ervaring naar het antwoord op jouw vraag.

Ga naar de website

Regionale support

Circular Value Center

Regio: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Het Circular Value Center is hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg die willen versnellen met circulair ondernemen. Experts inspireren, verbinden en helpen bedrijven met innovatie advies, scans, voucher-regelingen, workshops, kennissessies, (keten)projecten en opleidingsmogelijkheden.

Ga naar de website

Regionale support

Boost Circulair

Regio: Gelderland, Overijssel

BOOST Circulair helpt maakbedrijven in Gelderland en Overijssel bij de stappen naar circulair ondernemen met het programmma CESI-ON. Het biedt instrumenten, kennis en hulpmiddelen om een slim en circulair verdienmodel te realiseren. Het programma biedt maatwerk, passend bij de bedrijfssituatie en de gesignaleerde kansen en/of ondervonden belemmeringen.

Ga naar de website

Regionale support

GO!-NH

Regio: Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft speciaal voor bedrijven die willen bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld het GO!-NH versnellingsprogramma ontwikkeld. Het programma helpt mkb’ers, startups en scale-ups bij het op de markt brengen en opschalen van innovatieve, duurzame producten of diensten. GO!-NH biedt drie verschillende versnellingsprogramma’s die aansluiten bij de fase en omvang waarin het bedrijf zich bevindt.

Ga naar de website

Regionale support

Circulaire Maakindustrie

Regio: Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland gaat haar maakbedrijven helpen door bestaand aanbod beter op elkaar af te stemmen. De eerste stappen zijn daarin gezet met een netwerk MKB-maakindustrie en het versnellingsteam dat ondernemers ondersteunt.

Ga naar de website

Regionale support

Ik Ben Drents Ondernemer

Regio: Drenthe

Er is ongelooflijk veel informatie te vinden over duurzaamheid, circulariteit, milieuvriendelijkheid en groen ondernemen. Toch is het daarbij lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Ik Ben Drents Ondernemer helpt om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten. Ik Ben Drents Ondernemer stelt hulpmiddelen beschikbaar en je kunt in gesprek met hun innovatieadviseur circulair ondernemen.

Ga naar de website

Regionale support

Ynbusiness

Regio: Friesland

Ynbusiness: het beste startpunt voor Friese ondernemers. De specialisten van Ynbusiness kijken en denken met je mee vanuit een innoverend en multidisciplinair perspectief, zoals strategisch, internationaal, organisatorisch, commercieel/marketing, financieel, inkoop, personeel en procesmatig. Al hun specialisten zijn ondernemende types en komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Ook voor het thema Circulair hebben ze een specialist in huis.

Ga naar de website

Regionale support

GroBusiness

Regio: Groningen

GroBusiness is hét centrale contactpunt voor ondernemers in de provincie Groningen. Heb je een algemene ondernemersvraag, zoek je specifieke hulp of wil je vrijblijvend sparren met een van hun specialisten? Zij helpen je kosteloos verder. Wil je aan de slag met circulair ondernemen? Of zie je innovatiekansen op dit gebied? GroBusiness kijkt graag met je mee en kan jou als ondernemer in contact brengen met andere ondernemers of organisaties die je hiermee verder kunnen helpen. GroBusiness zet haar netwerk in en wijst je de weg naar de mogelijkheden, waaronder ook eventuele subsidies of passende fondsen, in de Provincie Groningen.

Ga naar de website

Regionale support

Platform Circulair Flevoland

Regio: Flevoland

Flevoland wil in 2030 dé grondstoffenleverancier voor de circulaire economie zijn. Het Platform Circulair Flevoland bestaat uit de provincie, samen met gemeenten, kennisinstellingen en vooral veel ondernemers. Op dit platform is het mogelijk om nieuwe ketens te vormen en kennis uit te wisselen. Voor de ondernemers is het een kans om nieuwe contacten te leggen. De overheden kunnen ophalen waar knelpunten en belemmeringen zitten, zodat zij daarmee aan de slag kunnen.  

Ga naar de website

Case

Case

Kornelis: Minder grondstoffen en uitstoot door innovatie

Kornelis Caps & Closures is één van de oudste kunststofverwerkende bedrijven in Nederland. In 1936 begonnen met bakeliet, tegenwoordig de modernste spuitgietfabriek van Nederland. “Wij zijn leider in de verpakkingsindustrie; onze producten vind je in bijna ieder…

Case

Betere klantrelatie dankzij de HTC Speedgate-as-a-service

HTC Parking & Security is gespecialiseerd in het maken en ontwikkelen van beveiligingsmiddelen voor voertuigtoegang. Het bedrijf ontwikkelt en produceert zelf in een high tech productieomgeving in Waddinxveen. De producten zijn met name Speedgates (snelvouwende geautomatiseerde hekken).…

Case

Het gevecht tegen "fast furniture" van Ahrend

Ahrend is een koploper in de circulaire economie en wil een alternatief bieden voor fast furniture. Een van de manieren om de levensduur van de producten zo lang mogelijk die Ahrend toepast is het business model Furniture-as-a-service: een abonnement op kantoormeubilair.     Je least de kantoormeubels,…

Tools

Wegwijzer

De Wegwijzer Circulaire Maakindustrie wijst je de weg richting circulariteit met cases, tools en meer.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Onderhoud/reparatiebedrijf, Oppervlaktebehandelaar, Original Equipment Manufacturer (OEM), Schroot/recyclingbedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler,
  • Ervaringsniveau: Geschikt voor starters, en als je op zoek bent naar specifieke informatie
  • Inspanning:
  • Doelgroep: Onderhoud/reparatiebedrijf, Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
  • Ervaringsniveau: Starter

CESI-Supply Tool

Tool voor toeleveranciers om circulaire potentie in te schatten voor hun bedrijf

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Oriëntatie, Starter

Interview

Interview

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Interview

Simon Zühlke, directeur Vanilla Steel: “Wereldwijd wordt vijf tot tien procent van de staalproductie niet gebruikt”

‘De eBay van voor staal’ noemt medeoprichter en algemeen directeur Simon Zühlke zijn bedrijf Vanilla Steel. Wat begon als een adviesopdracht voor een grote staalproducent over de digitalisering van de markt, leidde vier jaar geleden tot de…

Interview

John Heynen, RVO-adviseur Horizon Europe: “Als jouw voorstel zeer excellent is, dan is de slagingskans 100%”

Het Europese subsidieprogramma Horizon Europe biedt mogelijkheden voor circulaire projecten in de maakindustrie. Maar hoe vind je die binnen dit complexe programma? We gingen in gesprek met John Heynen, National Contact Point voor Horizon Europe bij de…

Productgroep

Circulaire Windparken

De grootschalige installatie van windparken is nodig voor de energietransitie,…

Capital Equipment

De productie van kapitaalgoederen vergt veel grondstoffen maar er zijn…

Klimaatinstallaties

De energietransitie voor het verwarmen en koelen van woningen en…

Project

Project

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

De circulaire mogelijkheden voor toeleveranciers zijn ontegenzeggelijk anders dan voor Original…

Lees meer

Project

Normering financiële waardebepaling

Om circulaire transitie  in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen…

Lees meer

Project

Self Assessment Tool Milieu-Impact

De milieu impact van producten is snel en eenvoudig zelf in kaart…

Lees meer

Agenda

CIRCO Track De circulaire metaalketen

BlueCity Rotterdam en andere locaties

Nieuws

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Briefadvies SER: Geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie

"Een duurzame maakindustrie is een circulaire maakindustrie."   In een briefadvies aan de informateur Ronald Plasterk, de Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en aan Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, attendeert de Sociaal…

Oproep tot borging circulaire economie in regeerakkoord

“De circulaire economie draagt significant bij aan een sterkere internationale concurrentiepositie en meer bestaanszekerheid.”   Waarnemend voorzitter van het transitieteam Circulaire Maakindustrie Harald Tepper heeft in een brief aan informateur Ronald Plasterk opgeroepen om in het regeerakkoord…

Regionale Support

Regionale support

Versnellingshuis Nederland Circulair!

Regio: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Heb je hulp nodig bij een vraagstuk? Het team van circulaire experts van het Versnellingshuis staat voor je klaar om je te voorzien van een kosteloze hulp op maat. Samen met jou gaan ze op zoek en begeleiden ze je vanuit hun expertise en ervaring naar het antwoord op jouw vraag.

Ga naar de website

Regionale support

Circular Value Center

Regio: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Het Circular Value Center is hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg die willen versnellen met circulair ondernemen. Experts inspireren, verbinden en helpen bedrijven met innovatie advies, scans, voucher-regelingen, workshops, kennissessies, (keten)projecten en opleidingsmogelijkheden.

Ga naar de website

Regionale support

Boost Circulair

Regio: Gelderland, Overijssel

BOOST Circulair helpt maakbedrijven in Gelderland en Overijssel bij de stappen naar circulair ondernemen met het programmma CESI-ON. Het biedt instrumenten, kennis en hulpmiddelen om een slim en circulair verdienmodel te realiseren. Het programma biedt maatwerk, passend bij de bedrijfssituatie en de gesignaleerde kansen en/of ondervonden belemmeringen.

Ga naar de website