Fair Solar Netwerk: 13 projecten rondom zonne-energie van start

De transitieagenda van het FAIR SOLAR netwerk is gelanceerd op 22 september. Dit gebeurde live vanuit de productiehal van Exasun, waar in vroegere tijden nog werd gesleuteld aan vliegtuigonderdelen van Fokker. Bekijk de samenvatting van de lancering in de video onderaan deze pagina. Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is actief betrokken bij deze agenda.

 

Nederland is bezig met het opschalen van zonne-energie via zonnepanelen. Naar schatting zullen er in 2040 meer dan 500 miljoen(!) zonnepanelen op onze daken liggen. Met slechts 7.000 zonnepanelen die in 2019 het ‘recycle-circuit’ hebben gevonden, zijn er nog grote stappen te maken voor wat betreft circulariteit. Hier schijnt het FAIR SOLAR netwerk nu haar licht op: op zoek naar een redelijk en eerlijk perspectief omtrent zonne-energie toegespitst op deze tijd. Pepik Henneman, een van de initiatiefnemers:

 

“De focus lag voorheen op de betaalbaarheid van zonnepanelen om de energietransitie op gang te helpen. Nu is het redelijk en eerlijk om rekening te houden met de herkomst, de kwaliteit en de herbruikbaarheid van de zonnepanelen”

 

Het FAIR SOLAR netwerk praat dus niet alleen over wat beter kan, maar gaat vooral doen. Er staan momenteel 13 projecten op de agenda, waarvan ZonNext samen met de transitieagenda is gelanceerd: een weeshuis of eigenlijk marktplaats voor tweedehands zonnepanelen.

 

Wat staat er in de transitieagenda?

De agenda verkent de gevolgen van de zonne-energie transitie voor mens, natuur en economie. Deel I SNEL, SNEL, NIET ZEUREN duidt het begin van de versnelling waarin wij ons nu bevinden. Deel II vat de noodzaak tot verandering samen. In Deel III SLOW SOLAR, en Deel IV DE NATIONALE GRONDSTOFFENBANK, wordt verbeeld hoe het morgen en overmorgen beter kan. In Deel V wat de kansen en risico’s zijn. In Deel VI (vanaf pagina 57) sluiten wij af met de 13 projecten die tot een doorbraak kunnen leiden naar eerlijke en circulaire zonne-energietransitie: Bekijk hier de transitieagenda.(verwijst naar een andere website) De projecten zijn te vinden vanaf pagina 57. De provincie Zuid-Holland is initiator en ambassadeur van deze eerste transitieagenda, die is begeleid door transitiebureau Meneer de Leeuw.

 

Wat doet het UPCM?

  • Via dit netwerk is het idee geboren om een nationale ‘buyer group’  op te zetten, om grote inkopers gezamenlijk aan de slag te laten gaan met aanbesteding van circulaire zonne-energie. Samen met TKI Urban Energy heeft het UPCM opdracht gegeven aan kwartiermaker Michiel Mensink (oud oprichter Exasun) die de voorbereidingen voor de oprichting van deze groep gaat treffen. Doel is dat de groep in 2022 deze onderdeel wordt van de buyer groups die worden ondersteund door Pianoo, het expertisecentrum aanbesteden van de overheid. Lees hier meer over buyer groups.
  • Ondertussen zijn marktpartijen met innovaties bezig waarvan we een deel terugzien in verschillende regelingen. De vraag is of alle innovatievraagstukken (technisch, – en niet technisch) voldoende zijn geadresseerd. Op 19 november organiseert UPCM daarom een webinar om in te zoomen op deze vragen samen met onder meer NWO, TNO en TKI Urban Energy.

 

Meer weten? Kijk op onze pagina Circulaire Zonneparken.

Korte reportage lancering Fair Solar Network

Lancering "Fair Solar?" en eerste weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september 2021 om 14h00 lanceert het Fair Solar Netwerk vanuit de zonnepanelen fabriek van Exasun de eerste transitie-agenda voor eerlijke en circulaire zonne-energie en een concrete stap daarnaartoe: het eerste weeshuis voor zonnepanelen, ZonNext.  …