Nieuwe ecodesign richtlijn van kracht

Fabrikanten van koelkasten en diepvriezers, vaatwassers, wasmachines en (televisie)monitoren zijn vanaf 1 maart wettelijk verplicht om hun apparaten beter repareerbaar te maken. Op 1 september volgen nieuwe regels voor verlichting en de komende jaren volgen andere producten.

 

Spullen repareren staat op de radar van politici

 

Wat staat er in de nieuwe ecodesign richtlijn?

In de nieuwe ecodesign richtlijn staan nieuwe regels voor energie-etikettering en ecologisch ontwerp. Deze hebben met name betrekking op de geactualiseerde minimumefficiëntievereisten en versterken de rechten van de consument om producten te repareren. Fabrikanten of importeurs zullen nu verplicht zijn om een reeks essentiële onderdelen (zoals motoren en motorborstels, pompen, schokdempers en veren, wastrommels, enz.) ter beschikking te stellen van professionele reparateurs gedurende ten minste 7-10 jaar na de laatste eenheid van een model op de EU-markt is gebracht.

 

Ook voor consumenten die geen professionele reparateur zijn, maar graag zelf dingen repareren moeten fabrikanten bepaalde reserveonderdelen enkele jaren beschikbaar stellen nadat een product van de markt is genomen – zoals deuren of scharnieren en afdichtingen. De maximale levertijd voor al deze stukken is 15 werkdagen na bestelling.

 

Kamervragen naar aanleiding van de richtlijn

Er is ook commentaar op de richtlijn. De nieuwe regels zijn grotendeels bedoeld voor professionele reparateurs, waardoor reparatie duur blijft. Dat is ook Carla Dik-Faber opgevallen. Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie stelde al eerder Kamervragen over het recht op reparatie en bepleit nu dat het voor iedereen mogelijk moet zijn alles te kunnen repareren. Met andere woorden, alle informatie en alle reserveonderdelen moeten beschikbaar zijn voor iedere consument.

 

Voorbeelden uit andere landen

Naast de Europese richtlijn, zijn er ook landen die nog een stapje verder zetten en het opzettelijk verkorten van de levensduur van producten strafbaar stellen. Zoals Frankrijk. Producenten kunnen dit doen door bijvoorbeeld kwetsbare onderdelen aan het ontwerp toe te voegen of door het stopzetten van de productie van (reserve-)onderdelen.

 

Een ander bekend voorbeeld is het vertragen van oudere iPhone-modellen met software-updates door Apple eind 2017. De producent deed dit destijds naar eigen zeggen, opdat de batterij langermee zou gaan, maar veel consumenten dachten daar anders over. Er werden in de Verenigde Staten, Israël en Frankrijk juridische stappen ondernomen.

 

Het recht op reparatie en een lange levensduur van producten wordt steeds beter verankerd in onze maatschappij. En dat is goed nieuws voor de Circulaire Economie.

 

Ben jij voorbereid op circulaire regelgeving?

 

Lees verder:

Nieuwsbericht van de EU over de nieuwe richtlijn

Commentaar op de richtlijn

Artikel in het FD ‘Recht op reparatie van apparatuur komt steeds dichterbij’

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…