Eerste ketendoorbraakproject voor hergebruik staal in bouw

Voor het eerst keurde het Versnellingshuis Nederland Circulair!, een platform ondersteund door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een ketendoorbraakproject goed. Met het project ontwikkelen ketenpartners een circulair ecosysteem voor staal in de bouw. Met als doel: meer besparing van grondstoffen en meer milieuwinst.

 

Samen sterk als staal

Meerdere partijen in de productieketen van de Nederlandse staalbouw bundelen hun krachten om staal in de bouw verder te verduurzamen. Hun gezamenlijke visie en ambities liggen vast in het Bouwakkoord Staal. Hiervoor ontwikkelden de ketenpartners in mei 2023 een roadmap. In lijn met deze roadmap stelden zij een plan van aanpak op voor de ketenregie. Het ketendoorbraakproject valt onder de regie van het Versnellingshuis. Zij stemden het af met de Transitie Agenda Circulaire Bouweconomie.

 

Wat volgt er nu?

Als volgende stap zet RVO een opdracht voor de ketenregie in de markt. Hierbij werken de ketenpartners samen aan de juiste condities om investeringen in haalbare businesscases op te halen. En om belemmeringen weg te nemen. De opdracht is op 22 juli aangekondigd op TenderNed en heeft een looptijd van 3 jaar. Met dit soort opdrachten wil RVO de ketenpartners helpen om door te breken met hun circulaire productieketen.

 

Meer informatie: RVO

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…