Project

CarbonGreen - Recycling turbinebladen

Sector: Circulaire Windparken

Partners: BlueXPRT, Alfred Reimer GmbH, Wind plus Sonne GmbH, Stichting Surplus, Asociación de Investigación Metalúrgica del Noroeste, Vattenfall Duurzame Energie NV Windpark IJsselmeerdijk Dronten BV

Locatie: Europa

CarbonGreen

Windmolens zijn grotendeels goed te recyclen, maar de turbinebladen zijn een stuk moeilijker opnieuw te gebruiken. Deze zijn namelijk gemaakt van vezelversterkt kunststof dat moeilijk te recyclen is. Er wordt geschat dat er in 2030 jaarlijks zo’n 50.000 ton materiaal van deze windturbine bladen zal zijn.

 

CarbonGreen gaat onderzoek doen naar een manier om deze  moeilijk recyclebare rauwe materialen van windmolens transformeren naar nieuwe producten of halffabrikaten, om bijvoorbeeld water te zuiveren. Een ander idee van CarbonGreen is om het materiaal te vermalen tot poeder om vervolgens te gebruiken in laadpalen voor elektrische auto’s. Dit wordt gedaan door koolstofrijke afvalstromen om te zetten in micro-koolstof. Daarbij kan 80% van de PFAS van de geactiveerde koolstof weggehaald worden.

 

CarbonGreen maakt deel uit van het LIFE programma. Het LIFE programma is het enige door de Europese Unie gesteunde project dat zich volledig richt op het ontwikkelen van een duurzame toekomst. Het project is gestart op 1 september 2021 en zal uiteindelijk tot eind augustus 2024 duren.

 

Meer informatie: Carbon Green