Hoe zien ondernemers in de maakindustrie de Corona crisis?

Wat voor effecten heeft Corona op de maakindustrie? En zijn er nu juist kansen voor circulariteit? We maakten een belrondje langs vier ondernemers voor hun visie.

 

Dionne Ewen – Manager Circulaire Economie bij Ahrend

Ahrend produceert en levert kantoormeubelen.

 

“Vanuit het circulaire perspectief verandert deze crisis voor ons niet zo heel veel. Onze productie en design loopt door en dat gaat gewoon volgens dezelfde circulaire principes als voorheen. Qua leveringszekerheid zitten we goed aangezien we veel lokale, West Europese leveranciers hebben. Zij kunnen wel weer last hebben van een stop van toevoer uit andere landen, maar inmiddels gaan fabrieken in China ook weer open. Ook hebben we verschillende modellen van producten. We kunnen meestal wel een beetje tweaken in overleg met de klant, zodat we leveringsproblemen kunnen oplossen. Maar ik begrijp dat niet elk bedrijf deze optie heeft.

 

De vraag naar gerevitaliseerde producten zien we enorm toenemen in deze periode. Klanten kopen met name stoelen zodat hun medewerkers thuis ook goed kunnen werken. Via Ahrend Hergebruik kunnen wij deze gerevitaliseerde stoelen snel leveren, omdat de stoelen er al zijn: ze hoeven niet meer geproduceerd te worden. Dit maakt de circulaire economie ook zo mooi, omdat we hierdoor nu snel kunnen handelen. Daar is in een crisis als deze behoefte aan.

 

Ik hoop dat de Corona crisis een wake up call is voor bedrijven en mensen, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen. Het voorbeeld van WC papier hamsteren is heel exemplarisch. De angst dat het er niet meer is zorgt voor paniek. De problemen kunnen vele malen groter worden als we producten echt niet meer kunnen maken, omdat de grondstoffen op zijn. Ook laat de crisis zien hoe snel we allemaal een probleem hebben als China, de fabriek van de wereld, stilstaat. Ik hoop dat dit besef bedrijven hard wakker schudt en dat zij werken volgens circulaire principes ontdekken als mitigerende maatregel om problemen in de toekomst te voorkomen. Als mensen de klimaatproblematiek en het uitputten van grondstoffen net zo zouden behandelen als Corona, dan zou de aanpak een stuk daadkrachtiger zijn.”

 

“Ik hoop dat deze crisis een wake up call is, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen.”

 

 

Edward van Dijk – Algemeen Directeur van Altis

Altis is fabrikant van hoogwaardige panelen en elementen voor bureau’s, tafels, kasten en interieurbouw.

 

“De Corona maatregelen hebben ons absoluut geraakt. Eerst produceerden we 4.000 bladen per week, maar als dat nu de helft is, dan is dat mooi. Dat komt doordat veel projecten stilvallen. Scholen zijn belangrijke klanten voor ons, maar die bestellen op dit moment niets. Daarnaast ben ik bezorgd over de financiële steunmaatregelen zoals die nu afgesproken zijn. Loonkosten vergoeden werkt prima voor organisaties waarvan loon de grootste kostenpost is, maar bij ons als kapitaalintensief bedrijf is loon maar een derde van onze kosten.

 

Aan de andere kant geeft de crisis ons een pauze van de waan van de dag en daarmee tijd om wat zaken uit te zoeken. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van ECOR, een volledig biobased blad van gerecycled papier zonder schadelijke bindmiddelen. Ook kijken we of we samen met Brink Industrial een product kunnen maken voor thuiswerkers, iets dat 100% recyclebaar is, dat mensen weer kunnen inleveren aan het eind van de crisis of mee kunnen nemen naar hun kantoor. Nu hebben we tijd om dit uit te zoeken. Door de ruimte die er nu in de productie is, zijn er mogelijkheden om nieuwe zaken op te pakken en voor een scherp tarief in de markt te zetten. Dan staan mijn machines niet stil en kunnen we hier een start mee maken.”

 

“Aangezien mensen nu veel thuiswerken, zien wij kansen om hier een product voor te ontwikkelen.”

 

 

Wido van den Bosch – Directeur van Brink Industrial

Brink Industrial maakt metalen producten uit plaatmateriaal.

 

“Wij zien een val in de order intake, maar het loopt nu wel weer wat op. Het is zoals het is, we moeten er het beste van maken.

 

Ik denk dat een van de effecten van de crisis een stuk deglobalisering zal zijn. Heel veel bedrijven zullen in hun strategie duiken en beseffen dat door die spullen uit een ver buitenland hun business in gevaar komt. En dan heroverwegen wat hun kritische componenten zijn en of ze hier op een andere manier mee om kunnen gaan. De Nederlandse maakindustrie zal hierin een belangrijke rol spelen. Terug naar lokaal, in de keten samenwerken en zorgvuldig omgaan met grondstoffen zal belangrijker worden. Zodat we minder afhankelijk worden van het buitenland en meer zelf kunnen doen. Dit maakt alle elementen van Circulaire Economie super van toepassing nu.

 

Maar ook Industry 4.0 en robotisering is belangrijk, aangezien we niet direct de concurrentie aankunnen met lagelonenlanden. Zo hebben wij een investering gedaan van 2 miljoen in een machine waardoor we autonoom kunnen produceren. Als je nog niet met circulaire economie en Industry 4.0 bezig was, dan is het nu de tijd om ermee aan de slag te gaan.”

 

“Als je nog niet bezig bent met circulaire economie, dan is dit hét moment om ermee te starten.”

 

Roelof Vedder – Directeur van Revamo B.V.

Revamo B.V. lost slijtageproblemen op via thermisch spuiten, lasercladden en machinale bewerkingen.

 

“De markt machinebouw waar we nieuwe onderdelen aan leveren loopt wat terug. Reparaties wordt ook wel iets minder, met name reparaties die voor de eerste keer gedaan moeten worden. De communicatie met de thuiswerkende inkopers is langzaam op gang gekomen, maar we merken dat dit steeds beter wordt. Qua toelevering zijn sommige materialen wat lastiger, maar nog niet onoverkomelijk dat we zonder komen te zitten.

 

We zien kansen bij bedrijven wiens productiemiddelen nu stop staan. Mensen hebben nu de tijd om na te denken of ze onderdelen kunnen repareren in plaats van nieuw te kopen. Ze kunnen die naar ons toesturen en vragen wat reparatie zou kosten. Vooral overheden zouden het goede voorbeeld moeten geven en veel meer moeten repareren. Nu gebeurt dat vooral omdat het goedkoper is, maar ze staan heel vaak niet stil bij de grote CO2-reductie die je hiermee behaalt. Maar we kunnen ook via reparatie wat betekenen voor bedrijven die wachten op onderdelen uit het buitenland.”

 

“Als je productiemiddelen nu stilstaan, gebruik dan deze tijd om je te verdiepen in de voordelen van reparatie.”

De Circulaire Maakindustrie en het coronavirus

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen ter bestrijding daarvan raken heel Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. In lijn met het overheidsbeleid worden fysieke bijeenkomsten uitgesteld of…

Maatregelen Circulaire Maakindustrie omtrent coronavirus

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen raken heel Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten van Circulaire Maakindustrie en waar nodig worden voorzorgsmaatregelen genomen. In lijn met het overheidsbeleid vinden er bijvoorbeeld geen…