Project

Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Sector: Circulaire Zonneparken

Partners: UPCM, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, HVC, Eneco, ProRail en Rijks Vastgoed Dienst.

Locatie: Nederland

Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Zonne-energie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Op dit moment liggen er 45 miljoen zonnepanelen in Nederland en dat aantal stijgt aanzienlijk in de komende jaren. Juist aan de inkoopkant kan nog veel winst behaald worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Daarom is er een nationale buyer group opgericht op duurzame zonnepanelen. Dit initiatief is opgezet vanuit UPCM en gefaciliteerd vanuit PIANOo.

 

Zonnepanelen worden nu meestal ingekocht op basis van het hoogste rendement voor de laagste prijs. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van zonnepanelen? Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Door dit gezamenlijk op te pakken wordt kennis gedeeld en ontstaan er uniforme afspraken. Dit moet uiteraard ook internationaal worden opgepakt want pas dan ontstaat er inkoopvolume en kan de markt worden uitgedaagd.

 

De buyer group wordt voorgezeten door Michiel Mensink (voormalig oprichter Exasun) en Bart Jeroen Bierens, projectleider bij RVO. Met de leden van de buyer group maar ook met Holland Solar, TKI Urban Energy en verschillende externe experts zijn alle duurzaamheidsaspecten rondom zonPV verder uitgediept. Resultaten zijn gedeeld via een webinar en bijeenkomsten in het land.

Een van de producten die de buyer group heeft opgeleverd is een template waarmee aanbestedende partijen zelf een aanbesteding voor kunnen bereiden op basis van duurzame criteria. Komende tijd gaat de buyer group de resultaten verder delen.

 

De belangrijkste resultaten van de Buyer Group Duurzame Zonnepanelen zijn de onderstaande vier publicaties. Deze zijn nuttig voor publieke- en private inkopers.

Deze publicaties kunnen eenvoudig worden gedownload door op de link te klikken:

 

Voor meer informatie kijk op de website van PIANOo.