Circulaire kansen voor de windindustrie in nieuw rapport

ECHT Regie in Transitie presenteert met trots het rapport ‘The ideation process focussed on circular strategies in the wind industry’. Dit rapport is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! (een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW, MKB-Nederland, MVO Nederland en het Groene Brein), en is uitgevoerd als onderdeel van de ‘Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

Het Moonshot project Circulaire Windparken richt zich op het vinden van oplossingen voor het behouden van kritieke materialen van windparken, zowel in de vorm van componenten of materialen. Als eindresultaat is dit rapport opgesteld waarin de grootste kansen worden weergeven die geïdentificeerd zijn door de wind industrie.

 

Gezien de grote opkomst van windenergie en de grote hoeveelheid windturbines die binnenkort ontmanteld gaat worden is het essentieel om de industrie anders in te richten, zodat er een toekomst ontstaat waarin we niet alleen duurzaam kunnen opschalen, maar ook winst kunnen halen uit de turbines die vrijkomen op het einde van hun levensduur. In dit Engelstalige rapport is de huidige staat van circulariteit in de wind industrie beschreven, en ook waar kansen liggen voor de industrie om op in te spelen in de komende jaren. Meer dan 100 partijen vanuit de hele waardeketen hebben bijgedragen aan het identificeren van actiepunten binnen circulariteit en hebben zij hun commitment getoond om verder bij te dragen aan de toekomst van het Moonshot project.

 

Het rapport is officieel gelanceerd op 16 april tijdens de 4de stakeholder sessie met als thema Circular Wind Hub. Het rapport is overhandigd door Sandor Gaastra (directeur-generaal Energie & Klimaat van EZK) aan Hans Timmer (voorzitter NWEA), aan Giles Dickson (CEO van WindEurope) en als laatste in ontvangst zal worden genomen door Kadri Simson (Commissioner of Energy van de Europese Commissie). De video van de overhandiging is hieronder te bekijken.

 

Het rapport is te lezen via ECHT  en de website van de Rijksoverheid.

Overhandiging rapport 16 april

Document

The ideation process focussed on circular strategies in the wind industry

Rapport met resultaten 1e fase Moonshot Project Circulaire Windparken door Versnellingshuis en ECHT

Open document

Document

Manufacturing: the future is circular

Internationale publicatie met inzichten en showcases uit Nederland door UPCM ism Holland Circular Hotspot

Open document

Moonshots: Grote complexe ketenprojecten voor (inter-) nationale impact

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair helpt ondernemers met het realiseren van hun circulaire business cases. Eén van de manieren waarop ze dit doen is door het ondersteunen van ‘moonshots’ oftewel grote ketenprojecten. Dit zijn projecten die vaak, in…

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.