Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie, nieuwe inzichten en waardevolle handvatten.

 

Kennismaking met innovatieve en circulaire MAAKers

De bijeenkomst startte met een rondleiding over het terrein van MAAK Haarlem en een bezoek aan een aantal innovatieve en circulaire MAAKers. De rondleiding werd afgesloten bij 3D Makers Zone – gespecialiseerd in industrieel 3D-printen en met een Smart Industry Fieldlab status – met een bezoek aan BouwLab R&Do en Neolithic.

 

Praktijkervaringen toeleveren in een circulaire maakindustrie

Na een officieel welkom en introductie van Gerard Wyfker (Koninklijke Metaalunie) namens het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie werden de circulaire instrumenten ‘Leidraad Materialenpaspoort’ en de ‘Wegwijzer Circulaire Maakindustrie’ door Diana  de Graaf (UPCM) geïntroduceerd als concrete handvatten om aan de slag te gaan met circulariteit voor toeleveranciers.

 

Twee bedrijven kregen het woord: European Building Supply en EcarAccu, beide voorbeelden van toeleverende bedrijven die circulaire producten op de markt brengen. Ze deelden hoe zij al aan de slag zijn met circulariteit als toeleverancier, waar ze tegenaan liepen en wat hun ambities voor de toekomst zijn. De middag werd afgesloten met een interactieve demosessie over de CIRCO Track, die bedrijven concrete handvatten geeft om naar een circulair businessmodel te bewegen en om de volledige keten daarbij te betrekken, en over de CESI Supply Tool, die toeleverende bedrijven inzicht geeft in kansen om samen met hun afnemers aan de slag te gaan met circulariteit.

 

Lees op de terugblikpagina met welke MAAKers we kennis maakten tijdens de rondleiding, bekijk alle presentaties en lees meer over European Building Supply, EcarAccu, de CIRCO Track en de CESI Supply tool!

Martijn van Leerdam, Alklima en Thomas Wellink, RVO: “Materiaalschaarste maakt circulair installeren steeds noodzakelijker”

Op VSK, de vakbeurs voor de totale E+W installatiebranche ging Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, in gesprek met Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaamheid en innovatief bouwen bij RVO en Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima, over de…

Oost-Nederlandse 'Routekaart Remanufacturing' uitgereikt aan ondernemers

Tijdens de Dag van de Robotica x Smart Industry Update in Zwolle is namens provincie Overijssel en provincie Gelderland de Routekaart Remanufacturing overhandigd aan vijf ondernemers die betrokken waren bij de totstandkoming. In de routekaart komen bedrijven…