Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie, nieuwe inzichten en waardevolle handvatten.

 

Kennismaking met innovatieve en circulaire MAAKers

De bijeenkomst startte met een rondleiding over het terrein van MAAK Haarlem en een bezoek aan een aantal innovatieve en circulaire MAAKers. De rondleiding werd afgesloten bij 3D Makers Zone – gespecialiseerd in industrieel 3D-printen en met een Smart Industry Fieldlab status – met een bezoek aan BouwLab R&Do en Neolithic.

 

Praktijkervaringen toeleveren in een circulaire maakindustrie

Na een officieel welkom en introductie van Gerard Wyfker (Koninklijke Metaalunie) namens het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie werden de circulaire instrumenten ‘Leidraad Materialenpaspoort’ en de ‘Wegwijzer Circulaire Maakindustrie’ door Diana  de Graaf (UPCM) geïntroduceerd als concrete handvatten om aan de slag te gaan met circulariteit voor toeleveranciers.

 

Twee bedrijven kregen het woord: European Building Supply en EcarAccu, beide voorbeelden van toeleverende bedrijven die circulaire producten op de markt brengen. Ze deelden hoe zij al aan de slag zijn met circulariteit als toeleverancier, waar ze tegenaan liepen en wat hun ambities voor de toekomst zijn. De middag werd afgesloten met een interactieve demosessie over de CIRCO Track, die bedrijven concrete handvatten geeft om naar een circulair businessmodel te bewegen en om de volledige keten daarbij te betrekken, en over de CESI Supply Tool, die toeleverende bedrijven inzicht geeft in kansen om samen met hun afnemers aan de slag te gaan met circulariteit.

 

Lees op de terugblikpagina met welke MAAKers we kennis maakten tijdens de rondleiding, bekijk alle presentaties en lees meer over European Building Supply, EcarAccu, de CIRCO Track en de CESI Supply tool!

Rozemarijn van Rhenen, Miele Nederland: “We zijn heel benieuwd hoe de consument onze refurbished apparaten en onderdelen omarmt.”

Vorig jaar reviseerde Miele 300 apparaten en oogstte de grondstoffen en materialen van 2500 apparaten in een kleinschalige pilot. "We hebben in deze pilot niet alleen 130 ton afval voorkomen, maar ook 260 ton CO2 uitstoot bespaard. Bij…

Menko Eisma, algemeen directeur TRIUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”

TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…