Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie, nieuwe inzichten en waardevolle handvatten.

 

Kennismaking met innovatieve en circulaire MAAKers

De bijeenkomst startte met een rondleiding over het terrein van MAAK Haarlem en een bezoek aan een aantal innovatieve en circulaire MAAKers. De rondleiding werd afgesloten bij 3D Makers Zone – gespecialiseerd in industrieel 3D-printen en met een Smart Industry Fieldlab status – met een bezoek aan BouwLab R&Do en Neolithic.

 

Praktijkervaringen toeleveren in een circulaire maakindustrie

Na een officieel welkom en introductie van Gerard Wyfker (Koninklijke Metaalunie) namens het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie werden de circulaire instrumenten ‘Leidraad Materialenpaspoort’ en de ‘Wegwijzer Circulaire Maakindustrie’ door Diana  de Graaf (UPCM) geïntroduceerd als concrete handvatten om aan de slag te gaan met circulariteit voor toeleveranciers.

 

Twee bedrijven kregen het woord: European Building Supply en EcarAccu, beide voorbeelden van toeleverende bedrijven die circulaire producten op de markt brengen. Ze deelden hoe zij al aan de slag zijn met circulariteit als toeleverancier, waar ze tegenaan liepen en wat hun ambities voor de toekomst zijn. De middag werd afgesloten met een interactieve demosessie over de CIRCO Track, die bedrijven concrete handvatten geeft om naar een circulair businessmodel te bewegen en om de volledige keten daarbij te betrekken, en over de CESI Supply Tool, die toeleverende bedrijven inzicht geeft in kansen om samen met hun afnemers aan de slag te gaan met circulariteit.

 

Lees op de terugblikpagina met welke MAAKers we kennis maakten tijdens de rondleiding, bekijk alle presentaties en lees meer over European Building Supply, EcarAccu, de CIRCO Track en de CESI Supply tool!

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…