Interview

Niels Lekkerkerker, Lekkerkerker Dairy & Food Equipment: “Mensen zijn verbaasd over de kwaliteit van gereviseerde machines”

Voor veel bedrijven komt de laatste jaren meer focus te liggen op repareren, recyclen en verantwoord omgaan met grondstoffen. Bij Lekkerkerker Dairy & Food Equipment was circulariteit al vóór de oprichting een uitgangspunt. “Eerst vanuit de eigen behoefte om kosten te besparen, later omdat we er goed in werden.”  

   

“We werden gaandeweg gewoon goed in het reviseren van machines”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

“Mijn vader bouwde in de jaren tachtig met gereviseerde tweedehands machines een eigen zuivelfabriek voor onder andere boter en yoghurt. Die fabriek was een aanvulling op de kleinschalige kaasmakerij op de boerderij van zijn ouders. Mijn grootouders, dus. Dat hij gebruikte machines opknapte, was vooral ingegeven door een praktische instelling: als een machine nog goed is, waarom zou je dan een nieuwe kopen? 

 

Door een machine te reviseren vervang je niet alleen versleten of haperende onderdelen door onderdelen die voldoen aan de nieuwste maatstaven, je kunt deze meteen een upgrade geven op het vlak van machineveiligheid en voedselveiligheid. Ook visueel doet een gereviseerde machine niet onder voor nieuw: alles wat RVS is, kun je er weer als nieuw uit laten zien, de rest kun je overspuiten. 

 

 

Toen een medewerker van de zuivelfabriek naar Nieuw-Zeeland emigreerde om een eigen kaasmakerij te starten, vroeg hij mijn vader om een gereviseerde machine te leveren. Zo is het balletje gaan rollen en ontstond Lekkerkerker Dairy & Food Equipment. De food-tak van Lekkerkerker bestaat trouwens ook nog. Dit is de enige roomkaasfabriek in Nederland die uit verse melk roomkaas maakt voor de foodservice, industrie en supermarkt.

 

“Ook visueel doet een gereviseerde machine niet onder voor nieuw”

 

Wat is de grootste winst?

“We hebben nog niet precies laten uitrekenen wat je met onze machines bespaart qua grondstoffen en uitstoot, maar dat gaan we wel doen. Tot dusverre vraagt men daar niet specifiek naar. Klanten kijken nog vooral naar prijs-kwaliteit verhouding en snelheid van leveren. Wat we wel weten, is dat de prijzen van onze machines op 50 tot 60 procent van de nieuwprijs liggen.

 

 

Wat is de grootse uitdaging?

“Zondermeer de factor arbeid. Er is grote concurrentie vanuit lagelonenlanden en vooral de laatste vijf jaar is het moeilijk om in eigen land goed geschoold technisch personeel te vinden. Daarom leiden we nu zelf mensen op, in samenwerking met technische scholen in de regio. 

 

Om dezelfde reden zijn we ons steeds meer gaan specialiseren in machines voor de productie van margarine en boter. Zo kunnen we nóg efficiënter werken. Tegelijkertijd blijven we een breed aanbod aanbieden van zuivel processing en verpakkingsmachines.

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

“De invoering van het materialenpaspoort zal de vraag naar gereviseerde machines ongetwijfeld doen stijgen. Ik zou het fijn vinden als die vraag vooral uit Europa komt. Nu leveren aan vijftig landen over de hele wereld, maar als je kijkt wat er allemaal in de wereld gebeurt, zou ik liever dichter bij huis blijven. Dat scheelt daarbij natuurlijk ook uitstoot en transportkosten.” 

 

“Een focus op Europa scheelt uitstoot en transportkosten”

 

Meer weten? Bekijk de website van Lekkerkerker Dairy & Food Equipment