EU Circular Economy Action Plan goedgekeurd

Vandaag heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan voor de circulaire economie goedgekeurd – een van de belangrijkste bouwstenen van de Europese Green Deal, Europa’s nieuwe agenda voor duurzame groei.

 

Met maatregelen gedurende de gehele levenscyclus van producten beoogt het nieuwe actieplan de Europese economie geschikt te maken voor een groene toekomst, het concurrentievermogen te versterken en tegelijkertijd het milieu te beschermen en nieuwe rechten aan consumenten te geven. Voortbouwend op het werk dat sinds 2015 is gedaan, richt het nieuwe plan zich op het ontwerp en de productie van een circulaire economie, om ervoor te zorgen dat de gebruikte middelen zo lang mogelijk in de EU-economie worden bewaard. Het plan en de initiatieven daarin zullen worden ontwikkeld met de nauwe betrokkenheid van het bedrijfsleven en de gemeenschap van belanghebbenden.

 

In het plan worden meerdere key value chains genoemd waaronder elektronica/ICT, batterijen en voertuigen en plastics.

 

Meer informatie: Circular Economy Action Plan – The European Green Deal

 

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”

ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…