Van beleid naar uitvoeringsprogramma

De Nederlandse maakindustrie wil bijdragen aan een circulaire economie en hiermee maatschappelijke doelen bereiken en de concurrentiekracht versterken.

 

De maakindustrie verwerkt materialen, zoals metalen, tot nieuwe producten. Deze processen zijn veelal schadelijk voor het milieu. Een circulair ontwerp voor hoogwaardig duurzaam hergebruik van materialen is nodig. In 2014 pakten FME en Metaalunie gezamenlijk dit onderwerp in het project Circulaire Metaalketen.

 

In 2016 schetste het kabinet hoe we de economie kunnen ombuigen in het programma┬áNederland Circulair in 2050. Dit beleid is uitgewerkt voor 5 prioritaire sectoren in transitie-agenda’s, waar de maakindustrie er een van is.

 

In de Transitie Agenda Circulaire economie voor de Maakindustrie (2018) zijn doelen geformuleerd en idee├źn uitgewerkt met als resultaat het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (2019-2023), afgekort UPCM.

 

De aanpak van het programma is vastgelegd in de Werkwijze UPCM, een document dat regelmatig wordt geactualiseerd. Ga naar de pagina Documenten voor de laatste versie. Ga naar de pagina Organisatie om meer te leren over de verschillende teams van UPCM en hun taken en werkzaamheden.

 

Lees hieronder verder.

Meer weten over het Uitvoeringsprogramma

Het Uitvoeringsprogramma definieert een Circulaire Maakindustrie als volgt:

In een Circulaire Maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled maar, na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. Producten die zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker relevant blijven. En, als het niet meer anders kan, bruikbare en waardevolle materialen zo zuiver mogelijk terugwinnen.

 

Strategische doelen voor 2050

  • Ecologische voetafdruk verlaagd
  • Maakindustrie belangrijke basis voor veerkrachtige economie

 

Tactische effectdoelen

  • Vergroten waardebehoud producten/diensten maakindustrie
  • Verlagen milieudruk producten/diensten maakindustrie
  • Vergroten voorzieningszekerheid (kritieke) grondstoffen

 

Meer weten over de doelen, aanpak en de projecten van het programma? Lees de Werkwijze UPCM of bekijk hieronder de presentatie ‘Horizon Circulaire Maakindustrie’ (45 min) die we gaven tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie (1 februari 2021).

Document

Werkwijze UPCM

Benieuwd hoe het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is opgezet en georganiseerd?

Open document

Document

Feiten & Cijfers Circulaire Maakindustrie

Brochure UPCM met cijfers over de circulaire transitie van de maakindustrie

Open document

Document

Transitieagenda Circulaire Maakindustrie (2018)

Uitwerking van het Grondstoffenakkoord voor de maakindustrie

Open document