De Circulaire Maakindustrie en het coronavirus
Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen ter bestrijding daarvan raken heel Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. In lijn met het overheidsbeleid worden fysieke bijeenkomsten uitgesteld of vervangen door online bijeenkomsten.
We zijn ons er zeer van bewust dat de ontwikkelingen een enorme klap toebrengen aan de maakindustrie. Veel bedrijven kampen met haperende opdrachten, stagnerende toelevering en liquiditeitstekorten. Dit toont eens te meer de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van ketens en het belang van regie op materialen.
Tegelijkertijd zijn we onder de indruk van de veerkracht en creativiteit van het bedrijfsleven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Zo zien we in korte tijd nieuwe samenwerkingen ontstaan om producten te ontwikkelen en te leveren, die juist nu hard nodig zijn. Refurbishment en reparatie bieden oplossingen waar de aanvoer van nieuwe producten stokt.
We zijn ons daarom aan het beraden op de vraag wat deze crisis betekent voor de inhoud van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. Hoe kunnen we een zinvolle en positieve bijdrage leveren aan de instandhouding en het herstel van de sector? Welke kennis hebben we al ontwikkeld die juist nu van pas komt? Welke (circulaire) oplossingen en strategieën zijn nu het meest relevant? Hoe kunnen we aansluiten bij en gebruik maken van steunmiddelen vanuit overheid en maatschappij?
We hebben geen kant en klaar antwoord, maar zullen er alles aan doen om het belang centraal te blijven stellen van ondernemers in de maakindustrie.
We houden je op de hoogte en staan ook open voor jouw vragen en suggesties. Klik hier als je een reactie wilt sturen.
Sterkte in deze bijzondere tijden!
Meer nieuws
Lector Maaike Lycklama à Nijeholt: “Helder zicht op de risico’s helpt banken en bedrijven elkaar beter te begrijpen.”
Er is nog niet veel bekend over circulaire verdienmodellen. Die onwennigheid maakt de financiering er niet gemakkelijker op. Om die reden doen Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Saxion en NHL Stenden Hogeschool gezamenlijk toegepast wetenschappelijk onderzoek dat deze impasse…
Lees meer
Subsidieregeling circulaire batterijen
Voor ondernemers en onderzoeksorganisaties die samen werken aan innovaties voor batterijen en systemen in de batterijketen waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan, is vanaf 16 december de subsidieregeling Circulaire Batterijen beschikbaar. Vergoedingen vanuit de subsidie van 95…