Vernieuwde Werkwijze UPCM beschikbaar

Benieuwd hoe het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is opgezet en georganiseerd? De geactualiseerde Werkwijze UPCM beschrijft de doelstelling, aanpak en opzet van het programma. Een interessant document voor alle mensen bij (semi)overheden en andere organisaties die betrokken zijn bij de organisatie van transitie naar een circulaire economie.

 

Belangrijk bij de ontwikkeling van de werkwijze is de integratie van de aanpak voor de korte termijn met een groeimodel voor de lange termijn.  We ontwikkelden een structuur en werkwijze die effectief, flexibel en bestendig is, terwijl we al praktisch aan de slag zijn in projecten én werken aan de versnelling van de transitie naar een circulaire maakindustrie. De integrale aanpak is onder andere gebaseerd op inzichten uit de praktijk van transitiesturing en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Doen we de goede dingen?
  • Doen we de dingen goed?
  • Synergie door samenwerking
  • Communicatie- en verbeeldingsstrategie

 

Het komende jaar gaan we hiermee aan de slag in het kader van het nationale uitvoeringsprogramma circulaire economie.

 

Het Werkwijze document wordt regelmatig geactualiseerd. Ga naar de pagina Documenten voor de meest actuele versie van de werkwijze.

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…