CDA verwacht veel van Nationaal Programma Circulaire Economie

Als eind dit jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen met het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) komt, verwacht haar CDA-partijgenoot en Tweede Kamerlid Agnes Mulder dat dit het grote plan van dit kabinet is om circulair aan de slag te gaan. ‘Het gaat voor de toekomst van mkb-maakbedrijven, maar ook in andere sectoren grote impact hebben. Daarom moeten we het samen doen: de overheid samen met de bedrijven’, zegt Mulder in Metaal + Techniek van september, een uitgave van Koninklijke Metaalunie.
Het programma is hard nodig vindt ze: ‘Er is veel over het onderwerp gepraat en op papier gezet. Maar het echte werk moet nog gaan gebeuren. Dat komt omdat circulariteit niet voor iedereen even concreet is. Dan is het zoeken en als je moet zoeken is het niet vanzelfsprekend. We moeten innoveren in gedrag en soms ook in beleid. En dat laatste overstijgt de grenzen van ministeries en dat maakt het sowieso lastiger.’ Eind juni jl. hebben Koninklijke Metaalunie en FME de ‘Adviesroute naar een Circulaire Economie voor de Maakindustrie’ aan de staatssecretaris aangeboden. Mulder hoopt dat die routekaart terug te zien is in het NPCE.
‘Als bedrijven komen met een routekaart, verwacht ik dat daar serieus naar gekeken wordt en het samen wordt opgepakt.’
‘Het moet wel bijdragen aan het doel van een circulaire economie in 2050. Je moet een duidelijk plan hebben dat de weg wijst, dat is voor ondernemers erg belangrijk. Als ze investeren, willen ze weten dat de richting waarin ze investeren perspectief biedt. Alleen maar subsidie is niet het wenkend perspectief waar een ondernemer op zit te wachten. Duidelijkheid voor de lange termijn en dat ze voor investeringen op de goede manier aan financiering kunnen komen en de belemmeringen weghaalt, is belangrijk.’
Dit artikel werd eerder gepubliceerd door Koninklijke Metaalunie op dinsdag 27 september 2022, lees het uitgebreide interview in Metaal + Techniek september 2022.
Fotografie: Sander van der Torren
Meer nieuws
Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!
FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…
Lees meer
Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving
De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…