Project

Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM)

Sector: Maakindustrie

Partners: Saxion, Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Circles, Cleantech Regio Stedendriehoek, Koninklijke Metaalunie e.a.

Locatie: Oost-Nederland, Overijssel, Gelderland

Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM)

Het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM) van Saxion helpt bedrijven door oplossingen te vinden die de implementatie van circulaire producten, werkwijzen en/of businessmodellen mogelijk maken. Het Fieldlab CIM heeft als doel deze transitie voor bedrijven te faciliteren met interdisciplinair toegepast onderzoek en het delen van praktische kennis.

 

Met verschillende lectoraten en diverse opleidingen werkt Saxion aan een veerkrachtige en circulaire Nederlandse maakindustrie, die door minder gebruik en afhankelijkheid van primaire grondstoffen kan concurreren op de wereldmarkt. Dat doen ze door systematisch te werken aan technologische innovaties en het organiseren van waardebehoud van grondstoffen, halffabricaten en producten in kringlopen. De essentie is het ontwerpen en organiseren van sluitende materiƫle kringlopen, waarbij zo min mogelijk grondstoffen aan de natuur worden onttrokken en zo min mogelijk afval in de natuur terugkeert.

 

Het Fieldlab CIM is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel. Ook provincie Gelderland heeft voor het Fieldlab middelen beschikbaar gesteld om naast studenten ook onderzoekers in te kunnen zetten in projecten (op basis van cofinanciering). Binnen de projecten van het Fieldlab wordt vrijwel altijd samen gewerkt met het onderwijs. Studenten werken (delen van) het onderzoeksproject uit, begeleid en ondersteund door onderzoekers van de betrokken lectoraten (onderzoeksgroepen).

 

Hoe meedoen?

 

Bedrijven in Oost-Nederland kunnen voorstellen indienen voor projecten. Voor meer informatie of aanmelden van een circulaire uitdaging of vraagstuk: Fieldlab CIM

 

Vanuit het Fieldlab CIM wordt naast individuele bedrijven in de projecten in Oost Nederland samengewerkt met diverse intermediaire organisaties zoals onder andere Koninklijke Metaalunie, Clean Tech Regio Stedendriehoek, RCT Gelderland, CIRCLES, BOOST, Oost NL, VNO-NCW Midden, MKB Nederland-Midden, Cirkelwaarde, etc. Via deze partners participeert het Fieldlab CIM in diverse activiteiten in Oost Nederland.

 

Meer weten over de activiteiten van Koninklijke Metaalunie in het Fieldlab? Neem contact op met Margriet Bouma (zie rechterkolom).

 

Het Fieldlab heeft verder op LinkedIn een groep aan gemaakt ‘Saxion Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie’. Via deze groep houden ze met korte berichten hun volgers regelmatig op de hoogte van recente ontwikkelingen. Ben je nog geen lid van deze groep en wil je wel op de hoogte blijven? Meld je dan aan.

Video Introductie Fieldlab CIM

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.