Nieuwe publicatie over toegevoegde waarde en CO2-reductie door Circulaire Maakindustrie

Op het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op donderdag 10 december is de nieuwe publicatie Feiten en Cijfers over de Circulaire transitie van de Maakindustrie gelanceerd.

 

Met de transitie naar een circulaire maakindustrie kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en aan de duurzame groei van de Nederlandse economie. Dit biedt perspectief voor ondernemers en maatschappij, dus waard om nu de schouders eronder te zetten. 

Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie zocht uit dat jaarlijks 3,2 miljard euro toegevoegde waarde en 2,3 miljoen ton CO2-reductie gerealiseerd kan worden met de transitie, en in welke sectoren en regio’s. Op basis van de inzichten zijn binnen vijf sectoroverstijgende clusters de volgende prioritaire projecten geformuleerd: circulaire windparken, circulaire zonnepanelen, batterijen, warmte-as-a-service en hightech equipment. De informatie hebben we samengevat in deze publicatie.

 

Bekijk de publicatie hier.

 

Meer informatie over de projecten vind je op onze pagina Projecten.

 

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…