Nieuwe publicatie over toegevoegde waarde en CO2-reductie door Circulaire Maakindustrie

Op het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op donderdag 10 december is de nieuwe publicatie Feiten en Cijfers over de Circulaire transitie van de Maakindustrie gelanceerd.

 

Met de transitie naar een circulaire maakindustrie kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en aan de duurzame groei van de Nederlandse economie. Dit biedt perspectief voor ondernemers en maatschappij, dus waard om nu de schouders eronder te zetten. 

Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie zocht uit dat jaarlijks 3,2 miljard euro toegevoegde waarde en 2,3 miljoen ton CO2-reductie gerealiseerd kan worden met de transitie, en in welke sectoren en regio’s. Op basis van de inzichten zijn binnen vijf sectoroverstijgende clusters de volgende prioritaire projecten geformuleerd: circulaire windparken, circulaire zonnepanelen, batterijen, warmte-as-a-service en hightech equipment. De informatie hebben we samengevat in deze publicatie.

 

Bekijk de publicatie hier.

 

Meer informatie over de projecten vind je op onze pagina Projecten.

 

Rozemarijn van Rhenen, Miele Nederland: “We zijn heel benieuwd hoe de consument onze refurbished apparaten en onderdelen omarmt.”

Vorig jaar reviseerde Miele 300 apparaten en oogstte de grondstoffen en materialen van 2500 apparaten in een kleinschalige pilot. "We hebben in deze pilot niet alleen 130 ton afval voorkomen, maar ook 260 ton CO2 uitstoot bespaard. Bij…

Menko Eisma, algemeen directeur TRIUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”

TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…