Interview

Gerard de Leede, CTO Solarge: "Onze lichtgewicht zonnepanelen zijn 100% recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit"

Het rendement is vergelijkbaar met ’traditionele panelen’ van aluminium en glas. Maar de lichtgewicht zonnepanelen van Solarge zijn 100 procent recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit. Daarnaast zijn ze twee keer zo snel te monteren en een uitkomst voor daken die beperkt extra gewicht kunnen dragen. CTO Gerard de Leede kan niet wachten tot Solarge een hoogvolumefabriek kan neerzetten. De bestellingen liggen er al, nu de definitieve investering nog rond krijgen.

 

“We kunnen panelen maken van bumpers en tuinstoelen”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

Gerard: “Panelen van aluminium en glas zijn eigenlijk alleen te downcyclen, doordat de grondstoffen vervuild raken zodra je ze uit elkaar probeert te halen. Je kunt de aluminium lijst hergebruiken, de kunststof verbranden in afvalcentrales voor energie, en silicum en glas hergebruiken in asfaltproductie, maar dat is het wel zo’n beetje. Wij vinden dat doodzonde. Doordat ons ontwerp uitsluitend bestaat uit vezelversterkte thermoplastische polymeren, kunnen onze panelen volledig gerecycled worden. Sterker nog: we hopen op termijn zelf ook onze grondstoffen volledig uit de consumentenmarkt te halen. Gerecycled polypropyleen, dat bijvoorbeeld uit bumpers en tuinstoelen komt, is daar perfect geschikt voor. Jammer genoeg is dat materiaal nog nauwelijks voorhanden.”

 

“Ons product is nagelnieuw. Een wereldprimeur? Ja, zo mag je het misschien wel noemen. In China worden ook kunststof panelen geproduceerd, maar daar zitten schadelijke stoffen in uit de PFAS categorie. Wij hopen van harte dat de import daarvan verboden gaat worden. Veel Europese producenten in de branche zijn over de kop gegaan door concurrentie uit China. Voor hen kwamen de importheffingen te laat. Wij werken nauw samen met kunststofproducent Sabic, tevens specialist in chemische recycling. Bij het productieproces komt CO2 vrij, maar 25% minder dan bij de productie van panelen van aluminium en glas. Bovendien voorkomt werken met gerecycled materiaal verbranding van afgedankte kunststoffen.”

 

“Onze panelen kunnen volledig gerecycled worden en op termijn zijn ook onze grondstoffen circulair ”

 

Wat is de grootste winst?

“Om daar een beeld van te krijgen, maak ik vaak de volgende vergelijking: één vat ruwe olie levert zo’n 1.700 kilowattuur (kWh) aan energie op en stoot bij verbranding 400 kg CO2 uit. Van datzelfde vat ruwe olie kun je tien kunststof zonnepanelen maken. Die leveren in vijftien jaar 85.000 kWh aan energie en stoten daarbij nul kg CO2 uit. Olie is gewoon veel te kostbaar om te verbranden.”

 

“Een ander belangrijk pluspunt van Solarge panelen is dat ze vijftig procent lichter zijn. Daardoor is de uitstoot van transport kleiner en zijn ze makkelijker te plaatsen. Zonnepanelen worden er bereikbaarder door. Veel platte daken zijn op zich perfect geschikt voor het opwekken van zonne-energie, maar niet stevig genoeg voor een fiks aantal traditionele panelen. Vaak tot frustratie van de eigenaars. We hebben inmiddels al orders liggen voor 50.000 panelen. Jammer genoeg kunnen we nog lang niet voldoende leveren omdat we nog in pilotproductie zijn.”

 

“Het lagere gewicht maakt onze zonnepanelen ook geschikt voor daken die weinig gewicht kunnen dragen”

 

Wat is de grootse uitdaging?

“Al onze patenten zijn op orde, maar onlangs liepen we tegen een hobbel aan in de certificering. Alle vinkjes waren gezet, op eentje na. Na bestudering van alle feiten en kennis bleek dat te wijten aan het soort UV-lampen die bij de test gebruikt werden. Die hebben een ander effect op kunststof dan op traditionele panelen. Deze laatste test doorlopen we momenteel opnieuw met de juiste UV lampen in Berlijn. Jammer genoeg heeft dat enkele maanden doorlooptijd.”

 

“Inmiddels zijn we druk doende om geld op te halen voor een fabriek die 200.000 panelen per jaar kan produceren. Dit is een lastige fase. We koppelen hightech kunststoftechnologie aan de hightech solar industrie en dat is nieuw. We gaan er echter van uit dat we voldoende onderbouwing hebben voor investeerders om juist nu in te stappen. We zijn met een aantal partijen vergaand in gesprek, maar er is nog ruimte voor een extra partij.”

 

“Extra investeerders zijn van harte welkom”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

“Onlangs volgden we de CIRCO Track Circulaire Zonnepanelen. Daar waren we een beetje een buitenbeentje, omdat de andere partijen keken naar hun business case voor glazen zonnepanelen. Onze panelen zijn juist ‘circular by design’. Maar het was wel heel interessant om eens op een andere manier door een circulaire bril naar ons productieproces te kijken. Zo ontdekten we dat we panelen waarmee tijdens het productieproces iets fout gaat, prima kunnen gebruiken om te leren en op te schalen met recycling. Daar hadden we nog niet eerder aan gedacht.”

 

“Verder gingen we ons ineens afvragen wat het beste business model is voor recycling. We zouden panelen over 15 jaar kunnen terugnemen en gebruiken als grondstof voor de productie van panelen met een hoger rendement. De rendementen nemen immers 2 à 3 procent per jaar toe. Dan ga je dus naar Energy as a Service: wij blijven eigenaar, maar de afnemer verhuurt als het ware zijn eigen dak en neemt de groene stroom af. Momenteel zijn we nog te klein voor zo’n aanpak, maar het is zeker interessant om na te denken over deelname aan een EaaS-project. Dus mocht iemand mogelijkheden zien voor samenwerking: wij houden ons alvast aanbevolen.”

 

“We zouden graag samenwerken in een Energy as a Service project”

 

Meer weten? Bezoek de website van Solarge.

 

Datum publicatie: maart 2021

 

Tags