Case

Schoeller Allibert pallets: begin bij repareerbaarheid

Schoeller Allibert heeft een gepatenteerde oplossing voor de meest voorkomende schadegevallen aan pallets ontwikkeld. Op basis hiervan heef het bedrijf repareerbare pallets op de markt gebracht. Door het modulaire ontwerp kan de pallet eenvoudig gerepareerd worden. Hierdoor heeft de pallet een levensduur van minimaal tien jaar. Door bovendien alle metalen onderdelen er uit te halen, is de pallet ook volledig recyclebaar.

 

Pool providers, onze belangrijkste klanten, hebben voordeel bij een verhoogde repareerbaarheid. Hoe langer ze meegaan, hoe meer omzet per pallet. Ondanks dat deze pallets iets duurder zijn in aanschaf, gaan ze dus langer mee en zijn ze voordeliger in termen van total cost of ownership.

 

 

Juist door naar repareerbaarheid te kijken kun je heel veel succes boeken.”

Het bedrijf en de uitdaging

Schoeller Allibert biedt een breed gamma van standaard en op maat gemaakte verpakkingsoplossingen. Klanten zijn onder andere internationale bedrijven als Inbev, BMW, GlaxoSmithKline, Unilever, iGPS en postbedrijven. Producten zijn onder andere inklapbare grote en kleine containers, kunststof pallets en stapelbare, nestbare en opvouwbare kratten.

In deze wereld van logistiek en transport waarin enorm veel verpakkingsmaterialen worden gebruikt wil Schoeller Allibert zorgen voor vermindering van de milieubelasting die wordt veroorzaakt door verpakkingsafval. Het bedrijf zet daarbij in op herbruikbare kunststofverpakkingen. Hoewel kunststofverpakkingen een slechte reputatie hebben als het gaat om duurzaamheid, is het tegenovergestelde echter waar. Retourneerbare kunststofverpakkingen zijn duurzaam en gaan vele jaren en vele trips mee. Kunststofverpakkingen zijn bovendien 100% recyclebaar.

 

Patrick Breukers, Global Innovation Director: “Het bedrijf zag dat de kunstoffen pallets die we uitgeven regelmatig beschadigen doordat heftrucks en (elektrische) pompwagens ze verkeerd gebruikten. Pallets zijn nu meestal als één geheel geproduceerd, waardoor schade niet te herstellen is en de hele pallet vervangen moet worden. Vanuit de ambities van Schoeller Allibert op het gebied van duurzaamheid is toen onderzocht of dit te verbeteren valt.”

Wat hebben jullie gedaan? (Circulaire oplossing)

Repair

Patrick: “De repareerbare pallet is ons antwoord. We hebben nu een gepatenteerde oplossing voor de meest voorkomende schadegevallen aan pallets ontwikkeld. Door het modulaire ontwerp kan de pallet eenvoudig gerepareerd worden. Hierdoor heeft de pallet een levensduur van minimaal tien jaar.

 

Hoe werkt het: De skids (sleeplatten) zijn onder het topdek gemonteerd met losneembare pluggen met bajonetsluiting. In de plug zit een (instelbare) ring, die breekt voordat er schade aan de rest van het pallet ontstaat. Hierdoor zijn de skids eenvoudiger te vervangen, en hoeft de klant minder reserveonderdelen op voorraad te hebben. In tegenstelling tot traditionele pallets hebben alle skids bovendien dezelfde dimensies, waardoor repareren en vervangen nog simpeler wordt.”

 

Re-use

“De kunststof pallets worden hergebruikt binnen een poolsysteem: een enkele pool provider verhuurt pallets aan haar klanten.

 

De aanschafwaarde van de repareerbare pallet is hoger dan die van een conventionele pallet, maar de total cost of ownership is lager. Ondanks het totale voordeel schrikken klanten in eerste instantie vaak van de hoge aanschafprijs. Daarom biedt het bedrijf een terugkoopgarantie voor de pallets; bij een volgende bestelling strepen ze dan (een deel van) de materiaalprijs uit de kostprijs weg. Samen met het aanbieden van reparatieonderdelen proberen we zo hergebruik door pool providers te stimuleren.

 

Recycling

Patrick: “De pallet zelf is van virgin kunststof gemaakt om de hoge performance ook zonder staalversterking te kunnen bereiken. De skids daarbinnen kunnen van gerecycled materiaal gemaakt worden. Er zitten dus al gerecyclede materialen in deze repareerbare pallet. Na gebruik zal het plastic waar deze pallets van gemaakt zijn ingebracht worden in ons “reguliere” recyclingproces. Hierin worden ze vermalen tot korrels, gewassen en gedroogd om vervolgens toegevoegd te worden aan het reguliere injection moulding proces voor andere soorten kratten (zie deze link voor meer informatie over het recycling proces).”

Waarom hebben jullie dat gedaan? (Business case)

Risico’s beperken

Patrick: “Houten pallets worden steeds vaker vervangen door kunststof varianten. Kunststof pallets zijn sterk, goed te reinigen en ze hebben een lange levensduur. Milieuvereisten stimuleren bovendien het gebruik van kunststofverpakkingen. Daarom werken wij aan het verduurzamen met plastic in plaats van andere materialen. Repareerbaarheid is een relatief makkelijke manier om de risico’s op uitval tegen te gaan. Naast recycling, waar we al veel energie in steken, was deze manier van levensduurverlenging een echte eye-opener.”

 

Klantwaarde vergroten

Pool providers hechten veel waarde aan reparatie en recycling, omdat de pallets intensief worden gebruikt en er vaak schade ontstaat. Voor hen geldt: hoe minder schade en uitval, hoe meer omzet per pallet. Belangrijke voorwaarde voor herbruikbaarheid is hoe goed het poolbedrijf de palletpool gesloten houdt. Pallets kunnen bijvoorbeeld gestolen worden, wat bij deze pallets een groter risico is omdat de grondstofprijs hoger ligt.”

Wat levert het op?

Patrick: “We hebben de repareerbare pallet in de zomer van 2019 op de markt gebracht. Het vermarkten van de pallets loopt naast losse verkoop vooral via één grote pool provider. Het eerste resultaat is sterk verminderde uitval van pallets bij pool providers. Voor Schoeller Allibert ligt de winst vooral op het gebied van mileudoelstellingen halen. Commercieel gaat deze repareerbare pallet renderen op het moment dat hij ook gerecycled gaat worden.”

Advies aan andere ondernemers

“Begin bij repareerbaarheid”