Project

Pilot Levensduurverlenging CV-ketels

Sector: Maakindustrie, Kapitaalgoederen, Apparaten

Partners: Provincie Overijssel, Geas Energiewacht, Circulus Berkel, Ministerie van EZK, LBP Sight, Woningcorporatie Domijn, De Nederlandse Verwarmingsindustrie, Remeha

Locatie: Overijssel

Levensduurverlenging CV-ketels

Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen met betrekking tot verdienmodellen van warmte as a service en de benodigde ketensamenwerking door een praktijk pilot ‘levensduurverlenging’ uit te voeren in samenwerking met ketenpartners. De pilot activeert alle betrokken partijen en vervult daarmee een voorbeeldfunctie voor andere pilots voor betrokken partijen en weer nieuwe partijen. Binnen het project kunnen lessen worden geleerd, die ook gebruikt kunnen worden bij verbreding naar nieuwe energievormen en het installeren van andere verwarmingssystemen.

 

In het project heeft Woningcorporatie Domijn  27 woningen in Enschede geselecteerd met ketels van 17 jaar oud. Deze ketels zouden in 2020 vervangen worden. Op deze woningen wordt het concept van de verlengde levensduur in de praktijk getest. Door middel van dit deelproject wil een aantal grote ketelfabrikanten verenigd in de Nederlandse Verwarmingsindustrie kennis vergaren die inzicht geeft in de levensduur van de diverse onderdelen én dus een voorspelling op onderhoudscycli kan afgeven. Wanneer bekend is welke onderdeel disfunctioneert én waarom, kan het preventief vervangen van dat specifieke onderdeel een oplossing zijn. Zodoende is het mogelijk te besparen op onderhoud én reparatiekosten en kan de levensduur van de ketel als geheel verlengd worden. In Nederland worden circa 6,6 miljoen woningen verwarmd met een cv-ketel. Het besparingspotentieel is dus enorm.

 

Het project is eind 2020 afgerond. Bekijk hieronder de video over het project.

Bekijk de video over het pilotproject CV-ketels met Domijn, Geas en Remeha

Bekijk nog meer video's op ons YouTube kanaal

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.