Project

E-Hub Hergebruik van witgoed/wasmachines

Sector: Maakindustrie, ICT, machinebouw, elektromotoren

Partners: WEEE Nederland, Cirkelwaarde, Foenix, Saxion en diverse techbedrijven

Locatie: Overijssel, Cleantech Regio

E-Hub Hergebruik van witgoed/wasmachines

In de Cleantech Regio – de stedendriehoek rondom de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen met 8 gemeenten – wordt de eerste elektronica hub voor her te gebruiken (consumenten)elektronica gerealiseerd. Samen met Cirkelwaarde, WEEE Nederland, kringloopbedrijf Foenix en meerdere techbedrijven werkt het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM) van Saxion Hogeschool door middel van dit project mee aan deze E-Hub. In de E-Hub wordt ervaring opgedaan met het in kaart brengen welke consumentenelektronica in afvalstraten en bij kringloopbedrijven wordt ingezameld en wat de eventuele hergebruikmogelijkheden van deze apparaten en onderdelen zijn.

De doelstelling van de E-Hub is dat een flink percentage van de aangeleverde consumentenelektronica hoogwaardig hergebruikt gaat worden in de Cleantech Regio. Bijvoorbeeld door de elektronica te repareren, te reviseren of te refurbishen. In eerste instantie is er gekozen voor wasmachines als product, maar in een latere fase zullen ook andere producten worden uitgewerkt.

 

Saxion-studenten van Technische Bedrijfskunde, Elektronica, Werktuigbouwkunde, Creative Business, International Business en Forensisch Onderzoek zijn in hun Smart Solutions project de challenge aangegaan om een Low Code demo te ontwikkelen voor een data gedreven matchingsplatform in de Cleantech Regio voor her te gebruiken witgoed. Het platform is erop gericht om de levensduur van het gebruik van consumentenelektronica te verlengen en de weg naar kansrijke afzetmarkten in de regio te vergemakkelijken. De studenten ontwikkelen testprotocollen om de hergebruik mogelijkheden van witgoed te bepalen, tekenen slimme Flowcharts die helpen bij het identificeren en classificeren van ingezameld witgoed. Ook bouwen zij een simulatie van het platform en ontwerpen de studenten een informatiepaspoort waarin consumenten productspecificaties kunnen terugvinden. De circulaire business proposities die de studenten uitwerken dragen bij aan het vermarkten van de her te gebruiken elektronica. In januari 2021 is de demo gepresenteerd.

 

Bron en meer informatie: Saxion