Interviews
Hoe hebben andere ondernemers een circulaire stap gezet en wat levert ze dat op? Lees de ervaringen hieronder.
Jouw ervaringen ook op deze pagina? Vul dit formulier in en we nemen contact met je op.

Interviews overzicht

Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”
“Ik zeg niet tegen docenten: het moet allemaal anders, je hele vak moet op de schop. Nee, het grootste deel van je vak is absoluut relevant, maar je perspectief verschuift, waardoor je andere keuzes gaat maken.” …
Ga naar interview

Waldo Maaskant, programmastrateeg Provincie Brabant: "Wij willen dat Brabant voor de maakindustrie een koppositie inneemt op het gebied van de circulaire economie"
“Het is cruciaal dat grote eindgebruikers hun commitment afgeven, in beweging komen en samen met hun toeleveranciers de slag naar circulariteit maken” Noord-Brabant heeft een rijke en diverse maakindustrie. Daar staat de provincie om bekend. Al…
Ga naar interview

Thomas Cleij, decaan Universiteit van Maastricht: "Bachelor Circular Engineering leidt ingenieurs van de toekomst op"
Foto: Thomas Cleij, credits Thom Frijns “Als we het circulaire vraagstuk hier niet met elkaar opgelost krijgen, is er geen toekomst voor de chemische industrie in West-Europa” Thomas Cleij is decaan van de bètafaculteit van…
Ga naar interview

Battery as a Service: Loodaccu’s hebben vele voordelen
Door de stormachtige groei van de zonnepanelenbranche, groeit ook de vraag naar energieopslag. Want waar laat je je groene stroom als je bij piekbelasting van het net wordt gegooid? En wat te doen als je op een…
Ga naar interview

Blade Made: een nieuw leven voor windmolenwieken
Architectenbureau Superuse werkt al 25 jaar vanuit de overtuiging dat je met gebruikt materiaal heel goed kan bouwen. Ze wonnen er zelfs een oeuvre award voor. Maar hergebruik van end-of-life (EOL) wieken, dat is wel érg specialistisch.…
Ga naar interview

Business in Wind - Hergebruik windmolens
Waar windmolens worden vervangen door grotere, efficiëntere exemplaren, komen andere vrij voor hergebruik. Soms moet er nog wat gerepareerd of gereviseerd, maar vaak kunnen de molens rechtstreeks naar de volgende locatie worden vervoerd. Business in Wind heeft…
Ga naar interview

Auping Evolve- ’s Werelds eerste circulaire matras
Vorig jaar lanceerde Auping de Evolve: een matras dat niet alleen ergonomisch maatwerk biedt, maar ook zó wordt gemaakt dat de grondstoffen aan het eind van de gebruikscyclus te scheiden en keer op keer te recyclen zijn,…
Ga naar interview

Blue Kitchen- circulaire keukens
Een gemiddelde keuken is opgebouwd uit tegen elkaar geplaatste kastjes van spaanplaat of MDF. “Allemaal aard- en nagelvast, dus zo’n keuken kan niet meeverhuizen”, zegt Piet Geerts, medeoprichter van Blue Kitchen. Per jaar wordt in Nederland alleen…
Ga naar interview

Solarix - Zonnepanelen op gevels
Het oogt strak, je bespaart bouwmateriaal én je wekt elektriciteit op. “Mensen weten nog niet dat designgevels met zonnepanelen bestaan", zegt architect Marloes van Heteren, die samen met productontwerper en kunstenaar Reinier Bosch aan de wieg stond…
Ga naar interview

Solarge - Kunststof zonnepanelen
Het rendement is vergelijkbaar met ’traditionele panelen’ van aluminium en glas. Maar de lichtgewicht zonnepanelen van Solarge zijn 100 procent recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit. Daarnaast zijn ze twee keer zo…
Ga naar interview

Philips – Gereviseerde medische apparatuur
MRI-scanners, echografieapparatuur, röntgenapparatuur en CT-scanners, Philips neemt ze in en geeft ze een tweede leven. “In 2018 hebben we in Davos aangekondigd dat we eind 2020 in staat wilden zijn om bij al onze grote apparaten aan…
Ga naar interview

NOWOS - Circulaire Li-ion accu's
“We redden heel veel Lithium-ion accu’s van recycling.” Vertelt Jan Bartels, medeoprichter van NOWOS. En dan niet de grote auto-accu’s waar al veel partijen mee bezig zijn, maar juist de kleinere ‘vergeten’ accu’s van bijvoorbeeld elektrische scooters,…
Ga naar interview

VerAutomation – Slim rioolstelsel
Gedateerde besturingssystemen die pas gaan pompen als de rioleringsput vol is. Dat moet slimmer kunnen bedacht Ad van Rijsbergen van VerAutomation. "Wij hebben een alternatief ontwikkeld, waarbij we het huidige rioolstelsel niet hoeven uit te graven of…
Ga naar interview

EcarACCU – Second Life Batteries
Een deukje, hardware die niet meer werkt of een enkele kapotte accucel in de batterij van je elektrische auto. En dan maar de gehele batterij van 200 kg omsmelten voor recycling? Doodzonde vinden ze dat bij EcarACCU.…
Ga naar interview

Besseling Techniek – Meer zonlicht in kassen
“Wat wij maken, daar staat niemand bij stil, terwijl iedereen thuis of op kantoor wel zijn ramen lapt. Er zijn tienduizenden hectares aan glazen kassen wereldwijd en die moeten ook schoon. Telers willen zoveel mogelijk licht in…
Ga naar interview

Bugaboo - Circulair Ontwerp
Wiel kapot of gescheurde bekleding? Alles aan de kinderwagens van Bugaboo is vervangbaar zodat ze zo lang mogelijk meegaan. “Je voorkomt meer dan 100 kilogram CO2 uitstoot als je alleen de stof vervangt, in plaats van een…
Ga naar interview

BNA-Battery – Revisie accupakketten auto's
4.000 euro voor een nieuwe hybride auto-accu? We kunnen de oude opknappen voor minder, bedachten ingenieurs Murat Aydemir en Dennis Bakker twee jaar geleden. Daarna stroomden de aanvragen binnen. “In Europa is er geen ander bedrijf die…
Ga naar interview

Hydro - Take Back
Als je een aluminium lichtmast vervangt, bedenk dan meteen wat je met de oude doet. Laten liggen op een gemeentewerf is doodzonde, want Hydro kan er nieuwe masten van maken. “We moeten eraan wennen dat dit de…
Ga naar interview

Lune BV – Circulaire afvalsystemen
“Circulariteit begint met het scheiden van afval” aldus Wido van den Bosch, directeur van Lune BV. Lune ontwerpt, produceert en verkoopt producten om afval te scheiden. Wido: “Je ziet dat Lune de afgelopen jaren echt gigantisch is…
Ga naar interview

AGMI Traffic & Lighting – Re-Sign®
Wat te doen met aluminium verkeersborden die vervangen moeten worden? Hergebruiken! Operationeel directeur van AGMI Traffic & Lighting Franka van de Gevel vertelt: “Met de aflevering van verkeersborden nemen we ook de gebruikte exemplaren mee. Niks is…
Ga naar interview

Brink Industrial – Circulaire productontwikkeling
“Circulair werken heeft ons bedrijf gered”, vertellen Wido van den Bosch, directeur van Brink Industrial en Henk Flederus, Salesmanager. Naast Brink Industrial hebben ze ook de merken Lune, circulaire afvalsystemen, Artola en Made Circular By... Met Brink…
Ga naar interview

Volvo – Remanufacturing
“De grootste winst is de CO2 besparing”, vertelt Mart Deckers, eindverantwoordelijk manager logistieke operatie Maastricht. Volvo is al in 1945 gestart met Remanufacturing, omdat er na de tweede wereldoorlog een groot tekort was aan grondstoffen. Vandaag de…
Ga naar interview

Revamo - Slijtage oplossingen
“Wij zijn het gewend om slijtageproblemen op te lossen.” Vertelt Roelof Vedder, eigenaar van Revamo. Dit doet het Meppelse bedrijf via thermisch spuiten, lasercladden en machinale bewerkingen. Ook bedenken ze slimme oplossingen met partners. “In samenwerking met…
Ga naar interview

Schelde Exotech - Refurbishment
Dure warmtewisselaars die zonder pardon bij het oud ijzer belanden. Daar valt veel meer uit te halen, volgens Jos Mols, managing director Schelde Exotech: “Door refurbishment krijg je een zo goed als nieuw apparaat terug voor veel…
Ga naar interview

Circular Industries - Urban Mining Factory
Goud, koper, zilver; er is geen afvalstroom zo rijk aan elementen uit het periodiek systeem dan een printplaat. Dat maakt recycling complex en daarom beginnen veel bedrijven er niet aan. Maar Circular Industries ziet dat anders: “Wij…
Ga naar interview

Aebi Schmidt – Circulaire zoutstrooier
In Overijssel rijdt een circulaire zoutstrooier rond, waarmee Aebi Schmidt maar liefst 80% CO2 bespaarde ten opzichte van een nieuwe strooier. “Eerst dachten ze ‘die man is niet goed bij zijn hoofd’ als hij provincies en gemeenten…
Ga naar interview

Vanderlande - FLEET
Op Rotterdam The Hague Airport sorteren zelfrijdende robots jouw bagage. “We bieden logistiek aan als een service”, zegt Esther Kersten, Director Strategy & Sustainability FLEET bij Vanderlande. “We zijn gestart vanaf een wit vel papier met als…
Ga naar interview

Mitsubishi Elevator – M-Use®
Waarom betalen voor het bezit van een lift, als je ook per ritje kan betalen? “Met M-Use® bieden we de dienst verticale mobiliteit, in plaats van dat we een product verkopen.” Vertelt Ronald Koedam, Sales Manager bij…
Ga naar interview

Remeha - ReNewed
“Over 30 jaar bestaan aardgas gestookte cv-ketels echt niet meer”, volgens Edu Veldhuis, Operations Director bij Remeha. Heating as a service, dat wordt de toekomst, en per geval zal het verschillen of dat via een warmtepomp, warmtenet,…
Ga naar interview

Alkondor - Circulaire Gevel
“Onze gevels zijn uniek omdat we ze gemakkelijk kunnen demonteren en ze van zichzelf al een hoge hergebruikwaarde vertegenwoordigen”, zegt Martijn Veerman van Alkondor. “Verbeterde isolatie? Innovatieve zonnetegels? Of een facelift zodat je ‘visitekaartje’ weer helemaal bij…
Ga naar interview

RE MADE in HOLLAND - Remanufacturing
“Het is zonde om een elektromotor weg te gooien”, vertelt Eduard Lebbink, directeur van RE MADE in HOLLAND. Zijn bedrijf herstelt (elektro)mechanische producten zodat ze zo goed als nieuw zijn, of zelfs beter! Hun klanten maken daar…
Ga naar interview

Ahrend - Furniture as a Service
Waarom kantoormeubels kopen? Neem gewoon een abonnement! “Het liefst blijven we eigenaar van ons kantoormeubilair”, vertelt Dionne Ewen, manager circulaire economie bij Ahrend. Ahrend biedt Furniture as a Service (FaaS) aan. Dionne: “Technisch gezien is circulair heel…