Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot op heden ontbrak een methode om de financiële restwaarde van bouwproducten en kapitaalgoederen vast te stellen. Het onderzoek en het rekenmodel werden door Alba Concepts uitgevoerd en ontwikkeld.

 

Voor het milieu zijn er al veel methoden die laten zien hoe groot de milieuwinst is die geboekt kan worden. Wat bedrijven in de praktijk ook nodig hebben is een sluitende businesscase. Vervolgens moet men ook vaak nog financiers vinden en overtuigen om kapitaal voor de nieuwe circulaire businesscase beschikbaar te stellen. Om dat aan te tonen is een onafhankelijke rekenmethode nodig maar die ontbrak. Een eerste versie van het rapport en de methode werd medio 2022 gelanceerd. Vervolgens zijn meer dan 75 producten doorgerekend voor de eindelevensduurscenario’s ‘hergebruik’ en ‘recycling’. Voor 15 producten zijn deze berekeningen toegelicht in dit eindrapport.

 

Hergebruik loont want het rapport laat duidelijk zien dat de hergebruikwaarde van de producten uitkomt tussen de 20 – 70% van de initiële materiële aanschafkosten. De recyclingwaarde komt uit op 0 – 15% van de initiële materiële aanschafkosten. De hergebruikwaarde vertegenwoordigt daarmee een fors hogere financiële waarde ten opzichte van de recyclingwaarde van de doorgerekende producten.

 

De projectpartners zullen de methodiek aan de Nederlandse Vereniging van Banken aanbieden om banken te helpen beter inzicht te krijgen in de berekening van financiële restwaardes. Door aan de slag te gaan met deze methodiek kunnen banken de weg naar een circulaire economie aanjagen!

 

Download het eindrapport hier.

 

Lees hier het interview met Jip van Grinsven en Jim Teunizen van Alba Concepts over het rekenmodel: ‘Materialen en producten hebben juist een waarde aan het einde van de levensduur’

Menko Eisma, algemeen directeur TRIUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”

TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…

Martijn van Leerdam, Alklima en Thomas Wellink, RVO: “Materiaalschaarste maakt circulair installeren steeds noodzakelijker”

Op VSK, de vakbeurs voor de totale E+W installatiebranche ging Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, in gesprek met Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaamheid en innovatief bouwen bij RVO en Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima, over de…