Interview

Niels Wagemaker, CEO Circular Industries: "Wij gaan een grote fabriek bouwen met als doel maximale grondstofwinning uit low grade printplaten"

Goud, koper, zilver; er is geen afvalstroom zo rijk aan elementen uit het periodiek systeem dan een printplaat. Dat maakt recycling complex en daarom beginnen veel bedrijven er niet aan. Maar Circular Industries ziet dat anders: “Wij gaan een grote fabriek bouwen met als doel maximale grondstofwinning uit low grade printplaten”, aldus CEO Niels Wagemaker.

 

“Om problemen op te lossen moet je vaak breder kijken. Alles is een keertje bedacht, maar je moet het nog wel bij elkaar brengen.”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

Niels: “Gemiddeld winnen verwerkers van afgedankte printplaten maar vier of zes elementen terug, terwijl diezelfde printplaten wel zestig elementen uit het periodiek systeem kunnen bevatten. Er wordt dus eigenlijk maar een heel klein deel teruggehaald. Dat stoorde ons.

 

Daarom hebben we een business case ontwikkelt om te zien of wij meer elementen konden terugwinnen. Dat bleek zo te zijn. Alle technologieën die je nodig hebt om dit te kunnen zijn al ontwikkeld. Ons doel is maximale grondstofwinning en door meerdere technologieën achter elkaar te zetten kan dit. Je hebt wel een bepaalde schaalgrootte nodig, daarom gaan wij een fabriek van 3.000 vierkante meter in het havengebied van Amsterdam bouwen.

 

We kopen low grade printplaten in, dit is een bepaalde gradering waar weinig metalen inzitten. Denk aan de printplaten in je modem, webcam of router. Smelters kunnen hier bedrijfseconomisch niet op draaien. Maar wij zien juist dat het volume hierin gaat toenemen en dat wij wel een business case kunnen maken, want we hebben straks een hele lean and mean fabriek met relatief weinig kosten.”

 

“Met onze plasma oven verliezen we minder dan een half procent aan metalen in glas, terwijl je met conventionele technologieën vijf à zes procent verliest.”

 

Wat is de grootse uitdaging?

Niels: “Eerst zeiden mensen het kan technisch niet. Toen hebben we aangetoond dat het technisch kan. Toen zeiden ze, je krijgt het nooit gefinancierd. We hebben een investering van 42 miljoen nodig en komen nu nog 8 miljoen te kort. Die moet van een marktpartij komen, dat is een eis van andere financiers. En dat is lastig want marktpartijen snappen onze technologie niet. Als het nieuw is, zien ze een risico.

 

We zijn vanaf 2015 hiermee bezig en verdienen er niets mee. Als ondernemer heb je natuurlijk altijd haast, maar we moeten mee in het langzamere tempo van de financiers. We proberen altijd alles zo snel mogelijk rond te krijgen, maar in de praktijk duurt alles veel langer. Je moet blijven doorzetten.”

 

“Je moet heel diep gaan wil je je doel bereiken.”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

Over een jaar hoop ik door onze eerste fabriek heen te lopen. Die is dan in aanbouw, want we hebben 18 maanden nodig om die van scratch tot een functionele fabriek te krijgen. Ik hoop ook dat we dan bezig zijn met allemaal nieuwe plannen. We zien heel veel kansen in afvalstromen waar niemand iets mee doet.

 

Zo is het residu van huisvuilverbranding extreem rijk aan metalen, want veel mensen gooien elektronica toch in de prullenbak. Niemand kan dat goed terugwinnen. Daar hebben we ook een oplossing voor. Uiteindelijk willen we de bodemas van afvalcentrales gaan bewerken om de allerkleinste fracties metalen terug te halen.

 

Wij vinden het eigenlijk een schande dat er heel veel moeite wordt gedaan om een grondstof uit de grond te halen en dat als hij eindelijk in een product zit, niemand meer moeite doet om het terug te halen. Dat is onze missie geworden.”

 

Meer weten? Bezoek de website van Circulair Industries.

 

Datum publicatie: December 2019