Terugblik Jaarsymposium 2021 staat online

Meer transparantie over marges, inzet materiaalpaspoorten, ‘ketendwang’ en meer geld vanuit de overheid. Dit kwam tijdens het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op 7 december naar voren als interventies die nodig zijn om tot een volgende fase te komen in de circulaire transitie van de maakindustrie. Alsook de oproep aan de overheid om meer geld vrij te maken voor dit onderwerp.

 

Circulariteit is niet meer weg te denken als middel om grip te krijgen op de grondstoffensituatie en het vermijden van broeikasgassen” zei Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie in zijn openingswoord. Hij benadrukte ook dat we oog moeten blijven houden voor de toeleverende maakindustrie zodat ook zij de sprong kunnen maken naar circulariteit.

 

Het kabinet moet als het om de circulaire economie het niet alleen houden bij mooie woorden, maar ook komen met daden en minstens 100 miljoen euro hiervoor vrijmaken” aldus Theo Henrar, Voorzitter FME.

 

In het tweede deel van het symposium kwamen de ervaringen van Swinkels Family Brewers, Flowfirm, StoredEnergy, A&M Reycling en Exasun aan bod. In de ochtend vonden 12 workshops met een flink aantal enthousiaste deelnemers. Over de hele dag mochten we meer dan 170 online bezoekers verwelkomen. Het symposium werd door respondenten beoordeeld met een gemiddelde 8,3!

 

Heb jij het symposium gemist of wil je nog eens terugkijken? Alle workshops, filmpjes, presentaties én de plenaire sessie zijn hier te vinden: Terugblik jaarsymposium 2021

 

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…