QuickScan Circulaire Businessmodellen gelanceerd tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op maandag 7 februari tijdens de de 4e Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) 2022 presenteerden onderzoekers Jan Jonker, Niels Faber (RUG/Hanze UAS) en Timber Haaker (Saxion UAS) de uitkomsten van hun onderzoek naar Circulaire Businessmodellen.

De QuickScan Circulaire Businessmodellen en het bijbehorende Whitepaper zijn vanaf nu beschikbaar op de website van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.

 

“Het gaat uiteindelijk om de vraag: hoe krijgen we duurzaamheid en circulariteit in onze bedrijven en in onze waardeketens?” Jan Jonker

 

Resultaat van het onderzoek is een classificatie van zeven bestaande en toekomstige basistypen circulaire businessmodellen. Deze zijn uitgewerkt in kenniskaarten en vormen de basis voor een QuickScan (paper-based én interactief), een Whitepaper met theoretische achtergronden en een (korte) video met toelichting. Alles twee-talig (NL & ENG) en Open Access, dus zonder kosten voor iedereen te gebruiken. De classificatie en uitwerking is tot stand gekomen mede dankzij verschillende workshops en feedback door personen van instellingen en bedrijven.

 

Lees meer over het onderzoek en de resultaten op onze projectpagina QuickScan Circulair Businessmodellen. Hier zijn ook de documenten te downloaden en kun je de video bekijken.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZK in samenwerking met het UPCM.

 

Vervolgfase Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: nieuwe financiering en activiteiten

Op 12 maart jl. tijdens de Week van de Circulaire Economie, werden de nieuwe plannen voor het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) 2024-2025 gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘Samen aan de slag voor een Circulaire Maakindustrie’. De komende twee…

Niels Lekkerkerker, Lekkerkerker Dairy & Food Equipment: “Mensen zijn verbaasd over de kwaliteit van gereviseerde machines”

Voor veel bedrijven komt de laatste jaren meer focus te liggen op repareren, recyclen en verantwoord omgaan met grondstoffen. Bij Lekkerkerker Dairy & Food Equipment was circulariteit al vóór de oprichting een uitgangspunt. “Eerst vanuit de eigen…