QuickScan Circulaire Businessmodellen gelanceerd tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op maandag 7 februari tijdens de de 4e Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) 2022 presenteerden onderzoekers Jan Jonker, Niels Faber (RUG/Hanze UAS) en Timber Haaker (Saxion UAS) de uitkomsten van hun onderzoek naar Circulaire Businessmodellen.

De QuickScan Circulaire Businessmodellen en het bijbehorende Whitepaper zijn vanaf nu beschikbaar op de website van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.

 

“Het gaat uiteindelijk om de vraag: hoe krijgen we duurzaamheid en circulariteit in onze bedrijven en in onze waardeketens?” Jan Jonker

 

Resultaat van het onderzoek is een classificatie van zeven bestaande en toekomstige basistypen circulaire businessmodellen. Deze zijn uitgewerkt in kenniskaarten en vormen de basis voor een QuickScan (paper-based én interactief), een Whitepaper met theoretische achtergronden en een (korte) video met toelichting. Alles twee-talig (NL & ENG) en Open Access, dus zonder kosten voor iedereen te gebruiken. De classificatie en uitwerking is tot stand gekomen mede dankzij verschillende workshops en feedback door personen van instellingen en bedrijven.

 

Lees meer over het onderzoek en de resultaten op onze projectpagina QuickScan Circulair Businessmodellen. Hier zijn ook de documenten te downloaden en kun je de video bekijken.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZK in samenwerking met het UPCM.

 

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”

ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…