Nieuwe ronde KIA subsidie: 2,5 miljoen voor circulaire maakindustrie en consumptiegoederen

Op 7 mei opent de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA-CE) voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. Er is in totaal 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de maakindustrie en voor consumptiegoederen. 

 

Op dit moment worden veel meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan produceren. Op termijn is dit niet houdbaar en daarom moeten we de transitie maken naar een circulaire economie waarin grondstoffen optimaal worden ingezet en hergebruikt. De Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA CE) stimuleert de ontwikkeling van kennis en innovatie die nodig is om tot een circulaire economie te komen. Eén van de middelen daarbij is de subsidieregeling KIA CE.

 

2,5 miljoen voor circulaire maakindustrie en consumptiegoederen
Tussen 7 mei en 15 augustus is de vierde tender van deze regeling geopend. In totaal is er 2,5 miljoen euro budget beschikbaar voor de ontwikkeling circulaire producten, processen en/of diensten. Daarbij gaat het om technologisch onderzoek en ontwikkeling van nieuwe of sterk verbeterde producten, diensten en processen en om onderzoek naar consumentengedrag, bedrijfs- of verdienmodellen. De regeling is geopend voor twee productgroepen:

 

  • Maakindustrie: kapitaalgoederen, elektrolysers en batterijen voor licht elektrisch vervoer
  • Consumptiegoederen: elektrische en elektronische apparaten, meubels, textiel en niet-plastic verpakkingen en wegwerpproducten

 

Informatie- en matchmakingbijeenkomst
Als je meer wil weten over de regels en voorwaarden van de subsidieregeling wordt aangeraden deel te nemen aan de informatie- en matchmakingbijeenkomst op 16 mei vindt in Amersfoort. Deelnemers kunnen hier ook hun projectidee kunnen laten toetsen en de bijeenkomst biedt de gelegenheid om samenwerkingsverbanden te ontwikkelen met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen.

 

Meer informatie over de regeling en aanmelden voor de informatie- en matchmakingbijeenkomst kan op de website van KIA-CE.

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”

ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…