Lancering "Fair Solar?" en eerste weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september 2021 om 14h00 lanceert het Fair Solar Netwerk vanuit de zonnepanelen fabriek van Exasun de eerste transitie-agenda voor eerlijke en circulaire zonne-energie en een concrete stap daarnaartoe: het eerste weeshuis voor zonnepanelen, ZonNext.

 

Lancering bijwonen? Meld je aan via deze link

 

Wat is Fair Solar?

In het afgelopen decennium heeft de doorbraak van zonnestroom ertoe geleid dat nu meer dan 11 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd zijn in Nederland. Dat worden er waarschijnlijk wel een half miljard in 2040. In de productie van zonnepanelen staat de zorg voor mensenrechten en natuur regelmatig ter discussie. Bovendien groeit de afvalberg met zonnepanelen die in het huidige recycling systeem niet tot herwinnen en hergebruik van zeldzame materialen leidt. Dit maakt ons onnodig afhankelijk van grondstoffen uit verre landen en schaadt het milieu. Fair is nu om circulaire zonne-energie producten te ontwikkelen, breed in te zetten, en uiteindelijk te verwerken tot hoogwaardige producten. Fair is nu ook om voor eerlijke materialen en goede arbeidsomstandigheden te kiezen. Daar zet het netwerk zich voor in.

 

Nederland: Kampioen Fair Solar!

Nederland heeft al de ontwerpkracht en de organisatiekracht om eerlijke en circulaire

zonnepanelen te produceren. Nederland heeft ook de kennis en het vermogen om faciliteiten te ontwikkelen om panelen te hergebruiken en hoogwaardig te recyclen. Pionierende ondernemers en onderzoekers uit het Fair Solar Netwerk hebben plannen klaar liggen om productie- en verwerkingsfaciliteiten te bouwen. Samen maken we Nederland wereldkampioen in circulair, te beginnen met zonnestroom. De transitie-agenda Fair Solar? beschrijft de toekomstbeelden, ambities en concrete stappen van het Fair Solar Netwerk.

 

Kort samengevat:

  • kennis en bewustzijn over fair en circulaire zonne-energie vergroten: Solar Biënnale, Fair Solar Challenge, Solar Footprint Pilote, Regionaal Toekomstbestendig Solar Onderzoek.
  • circulaire zonnepanelen van eigen bodem een eerlijke kans geven door inkoopvoorwaarden aan te passen en gezamenlijke inkoop te organiseren: solar fabriek voor demontabele zonnepanelen (Exasun), Solar Fabriek voor Kunststof Zonnepanelen (Solarge), Nationale Buyer Group Circulaire Zon PV (RVO), Circulaire Zonnepark Businesscase (HVC).
  • hoogwaardige recycling bevorderen door een faciliteit in Nederland op te zetten: Nederlandse Solar Recycle Voorziening (Eco Alliantie Zonnepanelen Initiatief, van Pastoor Consult).
  • hergebruik van zonnepanelen en onderdelen bevorderen: Weeshuis voor zonnepanelen, (ZonNext), Circulaire Producten van Verouderde Zonnepanelen (Bolz), Refurbished Omvormers (Premium Parts).

 

ZonNext: Het weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september zal ook het platform ZonNext worden gelanceerd. Een aanzienlijk deel van de geïnstalleerde zonnepanelen wordt vroegtijdig van het dak afgehaald, bijvoorbeeld omdat eigenaren efficiëntere panelen wensen. Dit leidt tot onnodig elektronisch afval. ZonNext wil het hergebruik van deze panelen mogelijk maken. Via het online platform ZonNext worden aanbieders en vragers met elkaar in contact gebracht. Na een extra keuring kunnen de panelen opnieuw ingezet worden om zo de laatste Wattpiek uit elk zonnepaneel te halen. ZonNext is een initiatief van onder andere Sungevity (Roebyem Anders) in samenwerking met WEEE Nederland (Henk Bos). Aanmelden voor hét weeshuis voor zonnepanelen kan via www.zonnext.nl of info@zonnext.nl.

 

Programma lancering 22 september

16h00 welkomstwoord Jan Jaap van Os & korte rondleiding Exasun.

16h05 welkomstwoord Eefke Schramade, initiatiefnemer.

16h10 film intermezzo (the making of).

16h13 toelichting Fair Solar? transitie-agenda.

16h20 lancering ZonNext weeshuis voor zonnepanelen Roebyem Anders, Sungevity.

16h40 korte pitches van elk project en Q&A.

Bijwonen? Meld je aan via deze link

 

Initiatiefnemers Fair Solar Netwerk

De initiatiefnemers van het Fair Solar Netwerk zijn pionierende ondernemers, onderzoekers, uitvinders, programmamanagers, beleidsmakers en bewoner die zich betrokken voelen bij de zonne-energietransitie: Ilse van Andel, Roebyem Anders, Bart Jeroen Bierens, Siemen Brinksma, Marcel de Graaf, Peter Hopmans, Josco Kester, Ando Kuypers, Yvonne van Lith, Jan Jaap Van Os, Geert Jan Pastoor, Lukas Sloet, Mathijs Tas, Robin Quax, Soemano Zeijlmans Justine Amelung, Anouk Iuzzolino, Corry van Driel, Youri Haak, Hans Koot, Eefke Schramade, Koen de Kruif, Eva Malschaert, Jan de Dood, Pepik Henneman.

 

Met ondersteuning van de Provincie Zuid Holland

De provincie Zuid-Holland heeft als missie paden vrij te maken voor een circulair Zuid-Holland binnen de maakindustrie. De provincie is initiator en ambassadeur van de ontwikkeling van deze eerste transitie-agenda welke is begeleid door transitiebureau Meneer de Leeuw. Provincie Zuid-Holland steunt de verdere ontwikkeling van het Fair Solar Netwerk.

 

Nieuwe ronde KIA subsidie: 2,5 miljoen voor circulaire maakindustrie en consumptiegoederen

Op 7 mei opent de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA-CE) voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. Er is in totaal 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…

Vervolgfase Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: nieuwe financiering en activiteiten

Op 12 maart jl. tijdens de Week van de Circulaire Economie, werden de nieuwe plannen voor het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) 2024-2025 gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘Samen aan de slag voor een Circulaire Maakindustrie’. De komende twee…