Marco Pastoor en Franjo Stakovic, oprichters Circospin: “Wij helpen om producten terug te krijgen”

“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. “

 

Marco Pastoor en Franjo Stakovic werkten allebei bij een grote Scandinavische pompenproducent. Raar eigenlijk, dachten ze, dat we die pompen na verkoop nooit meer terugzien. Marco leidde een pilot in de Nederlandse markt en merkte dat installateurs enthousiast waren. Maar dan wilden ze wel oude pompen van ieder merk kunnen inleveren, en niet alleen die van het Scandinavische bedrijf. Na een aantal brainstormsessies met de branchevereniging lag er een plan voor ketenaanpak. Marco en collega Franjo sprongen in het diepe, namen ontslag en richtten Circospin op.

 

“Raar dat we die pompen na verkoop nooit meer terugzien”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. De overheid wil dat Nederland in 2050 circulair is; in 2035 al voor 50 procent. Dat doel bereiken we alleen als alle stakeholders meedoen. We zijn ongeveer een jaar geleden begonnen en inmiddels zijn er ruim 180 inzamelpunten voor oude circulatiepompen. Een pomp bestaat voor 70 tot 80 procent uit metaal. Dat materiaal is goed opnieuw te gebruiken, die cirkel moeten we kunnen sluiten met alle ketenpartners.”

 

“Inzameling is nog maar het begin. Onze bakken staan bij groothandels, zodat installateurs hun oude pomp meteen kunnen inleveren wanneer ze een nieuwe kopen. Grotere installateurs vragen vaak een eigen bak aan. En bij renovatieprojecten kan het ook heel handig zijn om onze bak te plaatsen. Het aantal aanvragen zit flink in de lift. We leren nu lopen, zeggen we vaak. Hopelijk kunnen we binnenkort van lopen naar rennen: echt versnellen, door een manier te vinden om refurbished producten die aan alle eisen voldoen weer terug in de markt te zetten. Hoe precies, dat is een leerproces. Niemand heeft een blauwdruk voor hoe je dat aanpakt.”

 

“Er zijn nu ruim 180 inzamelpunten voor oude circulatiepompen”

 

Wat is de grootste winst?

“De impact van 200.000 ingezamelde circulatiepompen is groot. Dat levert 425.000 kilo nieuwe grondstof op, je bespaart er 900 ton CO2-uitstoot en 1,2 miljoen hectoliter water mee, en het biedt 3.300 uur sociaal werk. Die cijfers worden alleen maar beter naarmate we de cirkel met alle ketenpartners beter weten te sluiten.”

 

“Wij maken inzichtelijk waar de ingeleverde pompen vandaan komen door aan elk product een QR-code toe te kennen. Wie een bak van ons heeft geplaatst, krijgt achteraf een keurige rapportage over wat erin zat. Met producenten maken we afspraken over welk deel van het ingeleverde product ze terug willen. Van de rest maken we monostromen voor de afvalverwerker. Het sorteren naar merk gebeurt op een sociale werkplaats in Rotterdam, waar migranten, langdurige werklozen en ex-gedetineerden werken. Zij worden gecoacht en krijgen de ruimte om te leren. Er is een enorm tekort aan techneuten. Hoe mooi zou het zijn als deze werknemers uiteindelijk bij ketenpartners geplaatst kunnen worden in een technische functie? Onze samenwerkingspartner in Rotterdam heeft daar ervaring mee, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat werken.”

 

“De sociale werkplaats waarmee we samenwerken kan technisch personeel opleiden”

 

Wil je meer weten wat Marco Pastoor en Franjo Stakovic zien als grootste uitdagingen en welke circulaire stappen zij nog willen zetten met Circospin? Lees het hele interview hier.

Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren."   HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…