Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

Pakweg een jaar geleden trad Marcel den Hollander aan als lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam. Op 31 januari nodigt hij studenten, collega’s en mensen uit het bedrijfsleven uit voor zijn openbare les over circulair ontwerpen en deelt hij zijn gedachtegoed en toekomstplannen voor het lectoraat. Met lectoraat Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam maakt ontwerper Marcel den Hollander de lijnen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven korter.

 

We gaan in gesprek met de van oorsprong industrieel ontwerper, die al sinds het begin van zijn loopbaan in de jaren negentig circulariteit integraal onderdeel maakt van het ontwerpproces.

 

“De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

 

Over de missie bij zijn relatief nieuwbakken werkgever is Marcel den Hollander duidelijk. Die is tweeledig. Met aan de ene kant: docenten onderdompelen in het circulaire gedachtegoed. En aan de andere kant: met de opgedane kennis wil de nieuwe lector studenten helpen opleiden die het bedrijfsleven écht verder helpen met circulair ondernemen.

 

“Ik zeg niet tegen docenten: het moet allemaal anders, je hele vak moet op de schop. Nee, het grootste deel van je vak is absoluut relevant, maar je perspectief verschuift, waardoor je andere keuzes gaat maken.”

 

Lees het hele interview hier.

Meld je aan voor de openbare les op 31 januari bij Hogeschool Rotterdam.

 

Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

Pakweg een jaar geleden trad Marcel den Hollander aan als lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam. Op 31 januari nodigt hij studenten, collega’s en mensen uit het bedrijfsleven uit voor zijn openbare les over circulair ontwerpen en…

Leidraad Circulair Product Paspoort versie 2.0: procesinstallaties en machines

Er is een vernieuwde versie van de leidraad circulair product paspoort (CPP) voor de maakindustrie beschikbaar. In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en machines is de eerste versie gevalideerd en…