Interview

Jan-Dirk Krispijn, directielid NEG-ITSolutions: “Duurzaamheid? Zo lang mogelijk met je apparatuur doen”

Het maakt onwillekeurig nieuwsgierig: waar staat NEG voor? Het antwoord is verrassend Nederlands: voor ‘nieuw en gebruikt’. “Die naam is dertig jaar geleden al bedacht, bij de oprichting van het bedrijf”, vertelt directielid Jan-Dirk Krispijn. Al ver voor ‘refurbished’ hip werd, bood NEG-ITSolutions al haar klanten de mogelijkheid om naast nieuwe IT-apparatuur ook gebruikte laptops, desktops en andere IT-apparatuur inclusief garantie te kopen. “Zo lang mogelijk doen met de spullen die je hebt, is een belangrijke pijler van duurzaamheid.”

 

“Nog voor ‘refurbished’ hip werd, verkochten wij al gebruikte apparatuur”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?
“Wij proberen de levensduur van de apparatuur die onze klanten gebruiken, zo veel mogelijk te verlengen. Daarbij gaat het met name over eindgebruikers apparatuur zoals: laptops, desktops en mobiele devices (tablet & smartphones). Onze klanten hebben een paar honderd tot wel tienduizend werkplekken. Wij denken ook bij de aanschaf al met de klant mee: apparatuur moet goed passen bij het werk waarvoor het wordt gebruikt. Door hier goed in te adviseren wordt de apparatuur optimaal benut en leggen wij de basis zodat het moeiteloos 6 jaar mee gaat. Is een computer te licht voor het werk, dan moet hij te snel vervangen worden, wat duurzaamheid niet ten goede komt. Bij een computer die te zwaar is, is het zonde van het geld.”

“Bij uitdiensttreding zorgen wij ervoor dat de apparatuur niet in een la belandt, zoals je vaak ziet gebeuren, maar dat het daadwerkelijk ingeleverd wordt om zo opnieuw ingezet te worden. Wij maken de apparatuur datavrij en lopen ze helemaal na, zowel technisch als cosmetisch (kwaliteitsinspectie). Soms moet er een reparatie worden gedaan om deze weer helemaal gebruiksklaar te maken. Wanneer reparatie duurder is dan de restwaarde krijgt dit nog een “derde leven” als reserveonderdelen of wordt deze gerecycled in zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. De apparatuur wordt vaak opnieuw ingezet bij dezelfde klant, om te gebruiken door een andere medewerker. Voor het repeterende revisie- en demontagewerk werken we onder andere samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

“We werken onder andere samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

 

Wat is de grootste winst?
“Een gemiddelde laptop kost ca. 250 kg aan CO2 productie. Door het aanschaffen van een circulaire laptop wordt zo de productie van 250 kg CO2 per laptop vermeden. Daarnaast kan je door het slim inzetten van een laptop middels “Device Life Cycle Management de levensduur verlengen. Door het inzetten van een circulaire laptop kan je bovendien tot wel 70% op de aanschafkosten besparen t.o.v. een nieuw model, terwijl je nog steeds garantie krijgt. Van het uiteindelijke IT-afval zijn onze verwerkers in staat om ca. 66,5% CO2 nog terug te winnen.

“Daarnaast bieden we onze klanten de mogelijkheid om de eventuele restwaarde van de oude apparatuur, of een deel ervan, te schenken aan een goed doel naar keuze. Inmiddels hebben we op deze manier al meer dan 3,5 miljoen euro aan goede doelen kunnen schenken, daar zijn we natuurlijk beretrots op.”

 

“Klanten hebben via onze stichting al meer dan 3,5 miljoen euro restwaarde van oude IT-apparatuur gedoneerd aan goede doelen”

 

Wat is de grootse uitdaging?
“Veel klanten moeten nog over een hobbel heen om circulaire apparatuur aan te schaffen. Er wordt toch nog vaak gedacht dat ‘niet nieuw’ tot minder gebruikerstevredenheid leidt, minder veilig zou zijn of tot meer uitval kan leiden. Uit ervaring weten wij dat mits je de juiste apparatuur selecteert en je de levenscyclus daarvan managed je circulaire apparatuur nog jarenlang probleemloos bedrijfsmatig kunt inzetten. Door je medewerkers zelf te laten kiezen vergroot je bovendien het draagvlak. Als extra stimulans kunnen wij medewerkers die kiezen voor circulair ook nog een kortingscheque bieden voor de privé aanschaf van een refurbished device. Zo laat je als bedrijf zien dat je je bewust bent van je impact.”

Aan de hand van gegevens uit ons digitale klantportaal (Digital Deploy) dat we voor iedere klant inrichten, gekoppeld aan de HR-afdeling en hun servicemanagementapplicatie, kunnen we laten zien dat een belangrijk deel van de huidige apparatuur vaak sowieso al eerder binnen het eigen bedrijf is gebruikt. Dat leidt tot bewustwording.”

“Daarbij gebruiken we liever de term circulair dan refurbished. Zo hopen we de milieutrigger aan te spreken in combinatie met de economische trigger van een voordeliger aanschafprijs van een circulair model (altijd inclusief garantie). Hergebruik is natuurlijk voordeliger, maar we proberen ook bij te dragen aan het besef dat we naar een circulaire economie toe moeten groeien.

 

“We gebruiken liever de term circulair dan refurbished”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?
“Sinds november maken we deel uit van de Circular IT Group, een groep IT-bedrijven met een Europese dekking. Het streven van de groep is om IT 100% circulair te maken en dat begint met bewustwording. Zo zijn we volop bezig met het ontwikkelen van CO2 besparingscalculators en rapportages. Als klant kun je dan vooraf al zien welke impact je gaat maken door de inzet van circulaire IT en kun je achteraf met onze rapportages voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving.
Daarnaast is volume belangrijk. Ons groeps-netwerk heeft als belangrijk voordeel dat je product- en afvalstromen nog beter op elkaar kunt laten aansluiten. Zo hebben we bijvoorbeeld in Denemarken een bedrijf gespecialiseerd in het herprinten van keyboards. Binnen Europa zijn er meer verschillende soorten keyboards dan je je misschien realiseert. Door gebruikte keyboards aan te passen, kun je vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Zo kunnen we voor onze internationale klanten; onze logistiek nog efficiënter inrichten. Daarmee vergroten we onze cyclus en onze impact op het realiseren van een aantal duurzaamheid doelstellingen van onze klanten.”

 

“We vergroten onze cyclus en daarmee onze impact”

 

Meer weten? Bekijk de website van NEG-ITSolutions

Artikel gepubliceerd in juni 2023.