Case

Kinderwagens van Bugaboo: Ontworpen om lang mee te gaan

Bugaboo houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van duurzame kinderwagens. Sinds de start van het bedrijf in 1999 is de slogan; ‘Ontworpen om lang mee te gaan’ onderdeel geweest van hun DNA. Bugaboo ontwerpt producten die lang meegaan, makkelijk te repareren én multifunctioneel inzetbaar zijn. Onderhoud is voor ons bedrijf een zeer belangrijk punt, onderdelen die sneller slijten zijn daar de focus. Wanneer onderdelen sneller slijten moeten zij makkelijk te vervangen blijven. Doordat de producten gemaakt zijn volgens het principe ‘designed to last’, zorgt dit ervoor dat er sprake is van veel minder CO2 uitstoot.

 

“Wij werken altijd vanuit het concept ‘Ontworpen om lang mee te gaan’.  Alles is vervangbaar , makkelijk te repareren en multifunctioneel inzetbaar.’’

Over Bugaboo

Bugaboo houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van duurzame kinderwagens. Bugaboo houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van kinderwagens. Daarnaast verkopen ze onder andere autostoelen, campingbedjes, luiertassen en verschillende accessoires. Bugaboo is opgericht in 1999 en het bedrijf heeft ruim 1300 mensen in dienst in meer dan vijftig landen over de hele wereld.

 

Uitdaging

Aernout Dijkstra-Hellinga, lead designer bij Bugaboo: “Het concept ‘Ontworpen om lang mee te gaan’ is al vanaf onze start in 1999 onderdeel geweest van ons DNA. De circulaire visie zit dus echt ingebouwd in ons bedrijf; dat de vraag vanuit de markt en wetgeving hier nu steeds meer op aanstuurt is een goede stimulans, maar als bedrijf werken we dus al veel langer volgens dit principe.

We vinden het gewoon belangrijk dat ons bedrijf er alles aan doet om zuinig om te gaan met grondstoffen en deze planeet. Dit vraagt om een blijvende innovatieve blik en manier van denken tijdens het ontwerp proces. De ontwerpers bij Bugaboo zijn als geen ander opgeleid om mogelijkheden te bedenken die niemand anders ziet én om collega’s in dit toekomstbeeld mee te nemen.”

Wat hebben jullie gedaan? (Circulaire oplossing)

Rethink

Aernout: “Vanuit het concept ‘Ontworpen om lang mee te gaan’ is alles aan de kinderwagens van Bugaboo is multifunctioneel inzetbaar, vervangbaar en repareerbaar. De manieren waarop we circulair werken hieronder zijn allemaal gebaseerd op in het ontwerpproces al rekening te houden met de R-ladder. Het beste voorbeeld van anders denken is de multifunctionaliteit van onze ontwerpen. Een voorbeeld is het kinderzitje dat als apart product op meerdere frames te plaatsen is. Of een frame dat gebruikt kan worden om een wieg op te zetten, maar ook als kinderzitje te gebruiken is als dezelfde kinderen wat ouder zijn.

 

Refurbish

“Onze kinderwagens zijn makkelijk aan te passen aan de smaak van de gebruiker. Daardoor worden ze langer gebruikt. Een andere kleur en materiaal van handvatten of wieldoppen geven de wagen een nieuw uiterlijk waardoor deze langer aantrekkelijk blijft en er minder wagens geproduceerd hoeven te worden. Je voorkomt meer dan 100 kilogram CO2 uitstoot als je alleen de stof vervangt, in plaats van een nieuwe Bugaboo Donkey te kopen.”

 

Repair

“We maken zoveel mogelijk gebruik van klik- en schroefverbindingen en vermijden dat verschillende materialen onlosmakelijk verbonden worden, zoals bij tweecomponenten spuitgieten of het verlijmen van onderdelen. Het gebruik van schroeven maakt het onderhoud door de winkelier en de gebruiker een stuk makkelijker.”

 

Reduce

Aernout: “Bepaalde onderdelen aan meer slijtage onderhevig zijn en daarom eenvoudig vervangen moeten kunnen worden. “Onderdelen die voornamelijk het uiterlijk en stijl bepalen, zoals wieldoppen en bekleding, moeten een lagere milieubelasting hebben dan de onderdelen die “oneindig” lang meegaan. We proberen zo veel mogelijk nieuwe materialen te vermijden en kiezen voor materialen die hergebruikt zijn of opnieuw gebruikt kunnen worden. Voor minder zichtbare onderdelen vermijden we zwart plastic zodat deze makkelijker te recyclen zijn. Recyclingmachines herkennen namelijk geen zwart plastic waardoor ze alsnog verbrand worden.”

 

Recycle

“Onze nieuwste kinderwagen, de Bugaboo Ant, aan het einde van zijn levensduur voor meer dan 80% worden gerecycled. In de praktijk zou ik nog meer gebruik willen maken van gerecycled consumentenplastic, maar dat is niet altijd mogelijk omdat dat plastic door de onbekende samenstelling van wisselende kwaliteit is en soms chemische stoffen bevat die het niet voor alle delen van een kinderwagen geschikt maken. In overleg met collega’s en de leverancier onderzoeken we dan in welke onderdelen dit plastic wel kan worden toegepast.’’

Wat zijn de voordelen

 

Duurzaamheidsbijdrage

Aernout: ‘’We willen een meerwaarde creëren voor onze consumenten en de waarde van het product gedurende de volledige levensduur behouden. Wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen en bijdragen aan een betere wereld, kiezen we ervoor ons te focussen op drie gebieden: 1) Onze impact, inclusief product design, en alle operations hier omheen 2) Onze mensen (personeel) 3) Onze directe wereldwijde communities.

 

Klantwaarde verhogen

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn niet de doorslaggevende redenen om je product te kopen. Het gaat om het totaalplaatje waarin duurzaamheid en circulariteit belangrijke onderdelen zijn. Wij denken dat onze doelgroep onze normen en waarden op dit gebied delen. Daarom denken we dat ons werk op dit gebied wel een van de redenen kan zijn om voor Bugaboo te gaan.”

 

Concurrentievoordeel

“Het is moeilijk te meten, maar wij zijn ervan overtuigd dat deze strategie van ontwerpen voor een langere levensduur zorgt dat klanten eerder voor ons product kiezen, ook in vervolgaankopen”

 

Minder CO2-uitstoot

Alles aan de kinderwagens van Bugaboo is vervangbaar zodat ze zo lang mogelijk meegaan. “Je voorkomt meer dan 100 kilogram CO2 uitstoot als je alleen de stof vervangt, in plaats van een nieuwe Bugaboo Donkey te kopen.” Hierdoor dragen we bij aan de internationale klimaat doelstellingen en lopen we voor op de wetgeving die nu vanuit de EU wordt geformuleerd mbt dit onderwerp.

Advies aan andere ondernemers

1) ‘’Niet alle circulaire stappen zijn altijd succesvol. Zo leasten we een aantal jaar geleden Bugaboo wagens, maar hier zijn we mee gestopt. Het terugnemen en omwisselen van kinderwagens en het uitsturen en innemen van accessoires of onderdelen is een enorme logistieke uitdaging. Bovendien vergt het uitvoeren van inspecties van de wagens, het vervangen van onderdelen en het bijhouden en identificeren van welke onderdelen (nieuw, oud, hoe vaak gebruikt) er in welke wagen zitten ook veel arbeid en administratie. Met de huidige belasting op arbeid in plaats van op grondstoffen en kapitaal, is dat een kostbare zaak. Ik was ook onaangenaam verrast door de ruwe manier waarop de gebruikers omgingen met de kinderwagens, ondanks de hoge borg. Daarom ben ik er ook niet van overtuigd dat een dergelijk businessmodel perse milieuwinst oplevert voor een product als een kinderwagen. Waarschijnlijk werkt het beter bij nog robuustere producten, hele dure apparaten, of diensten zoals wassen of licht. Mogelijk dat ook een business-to-business markt er geschikter voor is.”

 

2) ‘’Dit soort processen heeft tijd nodig en bij verandering krijg je met weerstand te maken. Blijf optimistisch en hou het grote plaatje voor je. Zorg dat alle stappen, hoe klein ook, de goede kant op gaan.’’

 

3) ‘’Zoek inspiratie bij andere bedrijven en ontwerpers. Ik vind de informatie op de Ellen MacArthur Foundation website altijd erg helder en inspirerend gepresenteerd. In hun ‘learning hub’ staan allerlei hulpmiddelen om circulariteit toe te passen in je organisatie en in verschillende branches. En werk samen: het is leuk, maar ook te moeilijk, om alles alleen op te lossen. Een handige app om een beetje gevoel te krijgen voor milieu impact van materialen is IdematLightLCA. Hierin kun je snel meer informatie vinden over materialen, ecokosten, CO2-gebruik en ook verschillende materialen visueel vergelijken.