Wegwijzer Circulaire Maakindustrie staat live

Op 7 december, de dag van het 5e jaarsymposium Circulaire Maakindustrie, is een nieuw onderdeel van deze website gelanceerd: de Wegwijzer Circulaire Maakindustrie. Met deze Wegwijzer kun je snel en makkelijk zoeken binnen ervaringen van andere bedrijven en kijken welke circulaire kansen en oplossingen jou aanspreken.

 

Je kunt in de wegwijzer zoeken naar cases op basis van redenen waarom je aan circulariteit kan doen (ambitie) of manieren waarop je aan circulariteit kan doen (strategie). Ook kun je zoeken in jouw eigen sector of gewoon alle cases doorbladeren. De Wegwijzer bevat bij de lancering bijna 20 cases, dit wordt op korte termijn uitgebreid naar 50.

 

De Wegwijzer Circulaire Maakindustrie staat vol met voorbeelden van bedrijven in de maakindustrie die al kleine of grote stappen hebben genomen richting circulariteit. Deze voorbeelden, verzameld door studenten van de Haagse Hogeschool, dienen ter inspiratie voor ondernemers die meer willen weten over circulariteit. Met deze wegwijzer laten we zien dat er veel verschillende manieren zijn om circulair te ondernemen en willen we je informeren en enthousiasmeren over de verschillende mogelijkheden. In de database kan je zoeken op basis van enkele criteria, of gewoon alle cases doorbladeren.

 

De digitale toolkit is ontwikkeld door TNO en de Haagse Hogeschool binnen het Circulaire Economie Smart Industry (CESI) project  in Zuid-Holland. Met deze toolkit wordt de kennis vanuit het CESI-project op een laagdrempelige manier vertaald naar ondernemers in de maakindustrie. We verwachten zo meer bedrijven uit de maakindustrie op een laagdrempelige manier te betrekken bij de transitie naar een circulaire economie.

 

Meer info over het project achter de Wegwijzer en de makers vind je hier: Project Wegwijzer Circulaire Maakindustrie

 

 

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…