Van bezit naar gebruik: hoe overtuigen we gebruikers?

Op 8 juli organiseren Rijkswaterstaat en Partners for Innovation een webinar over nieuwe verdienmodellen in een circulaire economie. Experts en ondernemers delen hun ervaringen met de  acceptatie van eindgebruikers om heel anders met producten om te gaan.

 

Het leasen van een fiets, een abonnement op een koptelefoon of alleen betalen voor je wasmachine als je een was draait. In een circulaire economie zien we een trend van het aanschaffen van een product naar het betalen voor gebruik van een product. Daarbij blijft het product eigendom van de producent.

 

Wat maakt dat de ene product-as-a-service een daverend succes is terwijl de andere niet aanslaat bij het grote publiek? In dit webinar spreken we met een expert op gebied van consumentenacceptatie van circulaire producten over elementen die belangrijk zijn bij het ontwerpen van een product en de bijbehorende service. Daarnaast komen drie ondernemers aan het woord die vertellen over de succesfactoren en geleerde lessen van hun product-as-a-service.

 

Programma 8 juli, van 15.30-17.00

  • Gebruikersacceptatie van product-as-a-service – Vivian Tunn, TU Delft, Industrial Design
  • Ervaringen van ondernemers: Succesfactoren en lessons learned
    • Richard Burger – Swapfiets
    • Colin Bom – Homie
    • Tom Leenders – Gerrard Street
  • Paneldiscussie met de sprekers en gelegenheid voor publieksvragen

 

Het webinar is gratis toegankelijk. U kunt zich hier aanmelden.

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…