Oost-Nederlandse 'Routekaart Remanufacturing' uitgereikt aan ondernemers

Tijdens de Dag van de Robotica x Smart Industry Update in Zwolle is namens provincie Overijssel en provincie Gelderland de Routekaart Remanufacturing overhandigd aan vijf ondernemers die betrokken waren bij de totstandkoming. In de routekaart komen bedrijven uit deze provincies aan het woord die remanufacturing geïntegreerd hebben, of op het punt staan om dat te doen. Ook geeft de routekaart inzicht in voordelen, mogelijkheden en praktische drempels die bedrijven moeten overwinnen om remanufacturing mogelijk te maken.

 

 

“De mkb-maakindustrie stimuleren om aan te sluiten bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, robotisering en digitalisering is belangrijk voor ons toekomstig verdienvermogen” – Erwin Hoogland

 

 

In zijn inleiding stond gedeputeerde van de provincie Overijssel Erwin Hoogland stil bij het feit dat beide provincies veel mkb-bedrijven kennen in de maakindustrie. Vaak ook familiebedrijven. Hij ziet dat een deel van deze bedrijven aandacht heeft voor duurzaamheid en het digitaliseren en robotiseren van bedrijfsprocessen. ‘Maar,’ zo merkt hij op, ‘naast de koplopers blijven er toch ook nog veel bedrijven achter. Samen moeten we ervoor zorgen dat we deze bedrijven stimuleren om aan te sluiten bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, robotisering en digitalisering, want juist die interactie van onderwerpen is nodig om concurrerend te kunnen blijven.’ Initiatieven zoals de Routekaart Remanufacturing helpen daar volgens hem zeker bij.

 

 

Sonja Sprokkereef, concernmanager voor onder andere economie bij provincie Gelderland, vertelt dat de maakindustrie een belangrijke plek heeft gekregen in het coalitieakkoord van de provincie Gelderland. ‘In het akkoord is opgenomen dat we de maakindustrie willen ondersteunen bij het digitaliseren, innoveren en verduurzamen. Deze ondersteuning geven we vorm met organisaties zoals BOOST. Met het instrumentarium dat zij tot haar beschikking heeft, denk aan assessments, kan BOOST bedrijven helpen zich klaar te maken voor de toekomst.’

 

 

Het initiatief voor de kaart ligt in Brabant en is vervolgens uitgebreid via de samenwerking met de provincies Overijssel en Gelderland. De opdracht is vervolgens opgenomen door BOOST en het daarbij horende consortium, en het Circular Value Center en uitgevoerd met behulp van MaakLos en in samenwerking met de BOOST-partners Windesheim, Metaalunie, VNO-NCW, Saxion en Oost NL. Deelnemende bedrijven aan de Routekaar Remanufacturing in Overijssel en Gelderland zijn Sepawand, Royal Kaak, Kaltenbach BV-Gietart, Nooteboom Trailers, Aebi Schmidt Group, Pillen Group, VMI Group, Hencon en Falco Straatmeubilair. Meer weten over de Routekaart? Neem dan contact op met Alex van Geldrop van OostNL.

 

 

Hoe verkoop je remanufacturing?

Remanufacturing is een circulaire strategie met veel potentie en wordt steeds populairder: producenten halen hogere marges of besparen kosten, klanten krijgen dezelfde kwaliteit voor een scherpere prijs en bedrijven zijn klanten beter van dienst. Maar veel van deze kansen worden nog niet benut en dat is jammer, voor producenten én klanten. In een serie van 3 artikelen praat Circulaire Maakindustrie met verschillende partijen die remanufacturing succesvol toepassen.

 

Ga naar de serie ‘Hoe verkoop je remanufacturing?’

Menko Eisma, algemeen directeur TRIUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”

TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…

Martijn van Leerdam, Alklima en Thomas Wellink, RVO: “Materiaalschaarste maakt circulair installeren steeds noodzakelijker”

Op VSK, de vakbeurs voor de totale E+W installatiebranche ging Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, in gesprek met Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaamheid en innovatief bouwen bij RVO en Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima, over de…