T'riffic: circulaire werkkleding voor de maakindustrie

Tijdens de vijfde editie van het symposium Circulaire Maakindustrie was het organisatieteam te zien in circulaire workwear van het merk T’riffic: een praktische en fraaie circulaire polo en sweatvest gemaakt van 50% gerecycled textiel en 50% gerecycled PET polyester. De kleding wordt gemaakt door Schijvens Corporate Fashion en bedrukt en geleverd door Kalkman Handelsonderneming.

 

Waarom is keuze voor circulaire kleding belangrijk?

De textielindustrie is de op 1 na vervuilendste industrie ter wereld. Zo gaat er in 1 katoenen T-shirt zo’n 4000 liter water, is er alleen in Nederland al 200 miljoen kilo textielafval per jaar en wordt er pas 3% wereldwijd gerecycled. Bij Schijvens Corporate Fashion en dus ook bij het workwear merk T’riffic word gestreefd naar een circulaire economie waarbij producten 100% herbruikbaar zijn. Vandaar dat Schijvens in 2016 de eerste stap heeft gezet naar het produceren van circulaire bedrijfskleding. Uitgangspunt is dat een gesloten cirkel wordt gecreëerd door grondstoffen na gebruik weer opnieuw te gebruiken.

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het circulaire proces staat uit de volgende stappen:

1. De oude werkkleding wordt bij de klant ingezameld en deze wordt geshredderd.
2. Oude PET-flessen worden vermalen tot PET flakes en verwarmd. Oude polyester kleding wordt gesmolten.
3. Er zijn twee soorten vezels: De geshredderde werkkleding wordt in een machine uit elkaar getrokken en zo krijg je textiel vezels. Zodra je polyester verwarmt kun je hier draden uit trekken, dit worden PET vezels.
4. De twee soorten vezels worden samengevoegd in een blowroom en van dit mengsel kun je lont maken.
5. Van het lont kan gerecycled garen gesponnen worden.
6. Van het nieuwe garen kan nieuw gerecycled doek worden geweven of gebreid.

Zodra de nieuwe circulaire kleding weer aan vervanging toe is kan de kleding ingeleverd worden en begint het circulaire proces weer van voor af aan. Zo heb je een gesloten cirkel met gerecyclede materialen die steeds weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

 

Meer weten? Lees de factsheet over duurzaamheid bij T’riffic + Kalkman

 

CDA verwacht veel van Nationaal Programma Circulaire Economie

Als eind dit jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen met het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) komt, verwacht haar CDA-partijgenoot en Tweede Kamerlid Agnes Mulder dat dit het grote plan van dit kabinet is om…

SynchUp! lanceert circulaire challenges van Philips, Vanderlande en Fokker

Innovatiekracht van mkb’ers en start-ups gezocht! Op 14 september stelde innovation & businessbooster SynchUp! drie challenges open. Uitgangspunt van SynchUp! is de vraag van een grootbedrijf naar een (circulair-)technische oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups…