Interview

Wido van Den Bosch, directeur Lune BV: "Circulariteit begint met het scheiden van afval, zodat het geen afval wordt maar grondstof blijft"

“Circulariteit begint met het scheiden van afval” aldus Wido van den Bosch, directeur van Lune BV. Lune ontwerpt, produceert en verkoopt producten om afval te scheiden. Wido: “Je ziet dat Lune de afgelopen jaren echt gigantisch is gegroeid en dat de vraag vanuit de overheid steeds meer komt vanuit circulariteit.”

 

“Afval scheiden maakt circulariteit erg tastbaar”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

Wido: “In 2014 hebben we ons hele assortiment herontworpen zodat het voldoet aan de 9 R’s van circulair ontwerpen. Uit elkaar halen, repareren, vervangen en ga zo maar door. We bieden met Lune alle bekende circulaire businessmodellen aan.

 

Zo kregen we op een gegeven moment van het Rijksmuseum de vraag voor een zo duurzaam mogelijk afvalinzamelingsmiddel. Wij hebben ze refurbished bakken verkocht. Hiermee hebben we de wereld laten zien dat refurbished bakken er prachtig uit kunnen zien. Want je kan in het mooiste museum van de wereld geen oude, lelijke bakken neerzetten, het moest er allemaal tiptop uitzien en dat is gelukt. Daarnaast verhuren ook aan partijen die tijdelijk afvalbakken nodig hebben en daarna laten we ze schoonmaken bij een sociale werkplaats.

 

In 2016 ontwikkelden we samen met Returnity Binc, een afvalinzamelingssysteem gemaakt van gerecycled Nederlands plastic en staal. Het plastic dat Binc inzamelt wordt weer gebruikt om onderdelen te maken voor nieuwe Binc’s. Als de bak ooit aan vervanging toe is, dan halen we hem terug naar Hoogeveen om hem te repareren. Want als je oud kunt vernieuwen, hoef je nieuw niet te maken.”

 

“In het Rijksmuseum staan onze refurbished bakken, dat is een prachtige manier om te laten zien dat refurbished net zo mooi is als nieuw”

 

Wat is de grootste winst?

Wido: “Circulariteit begint met het scheiden van afval, zodat het geen afval wordt maar grondstof blijft. Afvalscheidingsbakken helpen ook erg in organisaties om bewustzijn over duurzaamheid te vergroten. Zet de bak dan ook niet achteraf, maar juist vooral in het zicht. Wij onderscheiden ons door design, wij maken mooi kantoormeubilair.”

 

“Organisaties kunnen niet meer zonder afvalscheiding”

 

Wat is de grootste uitdaging?

Wido: “We willen graag groeien, ook in het buitenland, maar dan moeten landen wel bezig zijn met afval scheiden. In Amerika bijvoorbeeld doen ze nog veel aan landfill, het storten van afval. Maar over het algemeen zien we in geïndustrialiseerde regio’s dat er steeds meer aan afvalscheiding wordt gedaan. Als die trend zich doorzet dan kunnen we flink uitbreiden. Ook is het een uitdaging om meer richting de consumentenmarkt te gaan.”

 

“We willen graag groeien, ook in het buitenland”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

Wido: “Onze volgende grote stap is om duurzaamheid in ons productieproces nog verder op te krikken en om zo nog grotere aantallen in onze fabriek in Hoogeveen te kunnen produceren. Dit maakt ons nog flexibeler zodat we nog beter en sneller op de marktvraag kunnen reageren. We hebben een investering van meer dan 2 miljoen gedaan in een machine die industrie 4.0 en circulair samenbrengt. Echt uniek in Nederland!

 

Ook gaan we de komende periode ons nieuwe concept MadeCircularBy… verder in de markt zetten zodat we samen met nog meer ondernemers verder kunnen werken aan de realisering van een circulaire economie. De Coronacrisis toont niet alleen de noodzaak van lokale productie en samenwerking aan, maar ook dat we daardoor enorm veel CO2 uitstoot kunnen verminderen. Met dit concept kunnen we daaraan een positieve bijdrage leveren.

 

Ten slotte willen we ook groeien in het buitenland. Daarom hebben we onder andere een nieuwe exportmanager aangenomen en ontwikkelen we partnerships met buitenlandse wederverkopers. De Coronacrisis is een uitdaging, maar in de vorige crisis zijn we toch ook gegroeid, we zien dit als een uitdaging en geven vol gas.”

 

Meer weten? Bekijk de website van Lune.

 

Datum publicatie: Maart 2020

Tags