Kijk nu terug: 'De invloed van de coronacrisis op onze grondstoffen'.

Grondstoffen spelen een belangrijke rol bij het komen tot een duurzamere samenleving. Ze zijn bijvoorbeeld essentieel voor het opbouwen van een duurzaam energiesysteem. Nu de wereld in de greep is van een pandemie, zien we veranderingen in hun beschikbaarheid en gebruik. Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher legt in deze online lezing uit hoe dit soort verstoringen, en de coronacrisis in het bijzonder, de overgang naar een duurzamere wereld kunnen beïnvloeden.

 

Kritieke metalen kenmerken zich door hevige prijspieken, aangezien partijen naar elkaar gaan opbieden om het schaarse metaal in handen te krijgen. Interessant genoeg zijn er nog geen grote prijsverstoringen in kritieke metalen gekomen door de Corona Crisis, de prijs is zelfs licht gedaald voor Lithium, Grafiet, Kobalt, Aluminium en Koper. Dit heeft de volgende redenen:

 

1. De productie is gedaald, maar de vraag is nog veel harder gedaald. Hierdoor was meer materiaal voorradig dan gevraagd werd en daalde de prijs licht.

2. Daarnaast speelt er een vertraging tussen het winnen van metalen en het gebruik ervan. Voor lithium vroeg Sprecher aan een producent hoe het komt dat de crisis zo weinig effect heeft op de prijzen. Zij vertelde hem dat het gemiddeld twaalf tot achttien maanden duurt voordat lithium uit een mijn in een elektrische auto terechtkomt. Het kan zo zijn dat we de verstoring pas later gaan merken in de prijzen.

 

Benjamin Sprecher vertelde nog veel meer. Nieuwsgierig? Kijk hier heel de lezing terug: De invloed van de coronacrisis op onze grondstoffen.

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…