Project

Recycling indium uit platte beeldschermen

Sector: Computers en randapparatuur, Elektrische apparatuur

Partners: Wecycle, TNO, SUEZ Water, Coolrec, Solliance

Locatie: Rotterdam, Zuid-Holland

Recycling indium uit platte beeldschermen

De spullen om ons heen zitten vol met schaarse metalen en grondstoffen. Platte beeldschermen van smartphones, tablets, maar ook PV-cellen bevatten onder andere de kritieke grondstoffen indium en gallium. Het doel van dit project is om deze metalen terug te winnen en ze vervolgens opnieuw te gebruiken (ofwel: urban mining) in andere producten, waaronder nieuwe zonnecellen.

 

Indium en gallium zijn zeldzame metalen en komen met name uit China. Door deze metalen terug te winnen, wordt men minder afhankelijk van levering uit andere landen (leveringszekerheid). Ook wordt uitputting van deze schaarse metalen teruggedrongen en bijgedragen aan een belangrijke milieuwinst: CO2-reductie.

 

Partners

Verschillende private partijen werken samen aan een ketenaanpak.

  • Wecycle zorgt voor de toevoer van afgedankte producten.
  • TNO en SUEZ Water ontwikkelen en testen innovatieve processen voor de urban mining en nieuwe toepassing van de materialen
  • SUEZ Water en Coolrec passen op pilotschaal processen toe en voeren testen en duurproeven uit.
  • Solliance gebruikt de teruggewonnen indium en gallium in nieuwe zonnecellen.

Verwachte resultaten

Economische haalbaarheidsstudies laten een positief beeld zien. De verwerking van 100 ton afgedankte elektronische producten levert 15 tot 30 kg indium op en ook nog andere metalen. De geplande pilot resulteert naar verwachting in aanzienlijke CO2-reductie. Per ton verwerkte platte beeldschermen (FPD beeldschermen, Flat Panel Displays) en CIGS zonnecellen bedragen deze reducties respectievelijk zo’n 1.000 – 1.400 kg en 1.000 – 2.000 kg CO2, afhankelijk van de proceskeuzes.

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.