Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren.”

 

HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de zomerdip in de workflow op te vangen, startten Marcel de Graaf en zijn businesspartner in 2019 met de revisie van omvormers voor zonnepanelen. Inmiddels vormt dit specialisme al bijna de helft van hun jaaromzet. “Die omvormers gaan als de brandweer.”

  

“Omvormers gaan als de brandweer”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

“Er wordt vreselijk veel nodeloos weggegooid. Dat is onzinnig. Van een defecte printplaat of omvormer is vaak nog 95 procent goed. Maar wanneer het buiten de garantietermijn valt, zegt een installateur meestal meteen: u kunt een nieuwe kopen. Wanneer je een onderdeel reviseert, is dat niet nodig. Dan is hij weer zo goed als nieuw, of soms zelf beter. Zoals bijvoorbeeld bij de ventilatorbox van een warmtepomp. Die gaat vaak stuk, omdat de lagers niet bestand zijn tegen de vochtige lucht die daarin circuleert. Particulieren moeten al gauw 600 euro neerleggen voor een nieuwe, terwijl wij voor de helft van de prijs een kwalitatief beter gereviseerd product leveren met ook nog eens 5 jaar garantie. We hebben al vaker hardop tegen fabrikanten geroepen: doe er nou gewoon vochtdichte lagers in, dan gaat hij veel langer mee. Zo lang zij dat niet doen, doen wij het. Want ja, het kan voor fabrikanten ook een verdienmodel zijn om suboptimale onderdelen te gebruiken.”

 

“Wanneer je een onderdeel reviseert, hoef je geen nieuwe te kopen”

 

Wat is de grootste winst?

“Revisie onderdelen werden vaak een beetje buiten beeld toegepast in situaties waar de particulier geen eigenaar is van de betreffende klimaatinstallatie. Een installateur die voor een woningbouwcorporatie werkt voor een vaste prijs per servicecontract per cv-ketel heeft er baat bij om de materiaalkosten zoveel mogelijk te beperken. Zij zullen eerder gereviseerde onderdelen kopen dan installatiebedrijven die zelf niet voor de kosten hoeven op te draaien. Die ‘onderdelenreparatiedienst’, zoals wij het graag noemen, is via ons ook beschikbaar voor kleinere installateurs én zichtbaar voor particulieren. Revisie is niet alleen veel goedkoper, het bespaart ook 85 tot 90 procent van de grondstoffen en de daarmee gepaard gaande uitstoot van broeikasgassen. Wat mij betreft is het misschien wel de allergrootste winst dat langzaamaan meer fabrikanten dat lijken te gaan beseffen en wellicht in de toekomst revisie onderdelen gaan verkopen.”

 

“Met revisie bespaar je 90 tot 95 procent van de grondstoffen én uitstoot”

 

Wil je meer weten wat Marcel de Graaf ziet als grootste uitdagingen en welke circulaire stappen hij nog wil zetten met zijn bedrijf? Lees het hele interview hier.

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Briefadvies SER: Geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie

"Een duurzame maakindustrie is een circulaire maakindustrie."   In een briefadvies aan de informateur Ronald Plasterk, de Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en aan Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, attendeert de Sociaal…