Subsidie Circulaire Ketenprojecten 2022 opent op 3 mei

Werk jij met jouw keten aan circulaire projecten? Dan is de subsidie circulaire ketenprojecten wellicht iets voor jou. Als mkb-ondernemer vraag je mét je partners vanaf 3 mei 2022 een subsidie aan voor 50 procent van jouw projectkosten. De Subsidie Circulaire Ketenprojecten biedt mkb-ondernemers de kans om met hun keten circulaire projecten te realiseren in de product- of materiaalketen. Denk hierbij aan een circulair product, dienst of businessmodel. 

 

Over de subsidie

Voor de derde keer heropent de subsidie op 3 mei 2022. Per aanvraag vergoedt de subsidie maximaal 50% van de kosten tot een maximum van € 20.000. De regeling helpt ondernemers in het mkb circulair te werken met hun keten. De beoogde aanvragers willen met hun ketenpartners een product of dienst circulair ontwerpen of een circulair proces of businessmodel opzetten. De keten vraagt de subsidie aan als samenwerkingsverband en huurt een ervaren procesbegeleider in om de aanpak te stroomlijnen.

 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte de subsidie in 2020 samen met Het Versnellingshuis vanuit de ambitie van het kabinet om naar een volledig circulaire economie in 2050 toe te werken. Het ministerie stelde op 9 april 2020 € 800.000 ter beschikking. Vanwege het grote aantal geschikte aanvragen raakte dit budget snel op, waardoor het ministerie in juli nog eens € 500.000 ter beschikking stelde. In 2020 kregen 80 bedrijven subsidie om van een circulaire keten werk te maken. Voor 2021 was het totale subsidiebedrag (het subsidieplafond) €4.500.000 en in 2022 is het totaal beschikbare budget € 6.125.000.

 

Nieuw in 2022

Nieuw in 2022 is dat de subsidie circulaire ketenprojecten als de-minimissteun zal worden verstrekt. Wat betekent dat voor u?

  • Elke ondernemer moet in het ketensamenwerkingsverband een de-minimis verklaring indienen bij de aanvraag van het project.
  • De definitie van de subsidiabele activiteiten is veranderd. De inhoud van de regeling verandert niet.

Ook nieuw is dat per samenwerkingsverband één groot bedrijf mee mag doen en subsidie aan mag vragen.

 

Webinar subsidie Circulaire Ketenprojecten

Speciaal voor mkb-ondernemers met circulaire ambities organiseerde Het Versnellingshuis op 22 maart 2022 een webinar.  Het webinar ging in op de belangrijkste informatie over de subsidie en het aanvraagproces.

 

Bekijk hier het webinar terug.

 

Praktijkverhaal subsidie circulaire ketenprojecten

Drie Haagse mode-ondernemingen delen de ambitie om de gebruiksduur van kleding te verlengen en daarmee de milieu-impact van de kledingindustrie te verlagen. Ze ontwierpen een duurzame kledingcollectie die nu verhuurd wordt. n het voorjaar van 2021 ontstond bij de 3 ondernemingen het idee om gezamenlijk een collectie voor de verhuur te ontwerpen. Lieke van Schouwenburg van Masterpiece: “Als de kledingstukken niet meer mooi genoeg zijn voor de verhuur, gaan ze naar de Naaierij waar de stoffen worden hergebruikt. Zo is de cirkel rond.” Voor het project hebben de ondernemers gebruik gemaakt van de subsidie circulaire ketenprojecten. Lees hier het volledige artikel.

 

“Wij maken met onze huurkledingcollectie de cirkel rond”

 

Meer informatie over de Subsidie Circulaire Ketenprojecten 2022 lees je op deze pagina op de website van RVO.

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…

Nieuwe ronde KIA subsidie: 2,5 miljoen voor circulaire maakindustrie en consumptiegoederen

Op 7 mei opent de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA-CE) voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. Er is in totaal 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…