Case

Kornelis: Minder grondstoffen en uitstoot door innovatie

Kornelis Caps & Closures is één van de oudste kunststofverwerkende bedrijven in Nederland. In 1936 begonnen met bakeliet, tegenwoordig de modernste spuitgietfabriek van Nederland. “Wij zijn leider in de verpakkingsindustrie; onze producten vind je in bijna ieder huishouden. De kans is groot dat jij er thuis ook een paar hebt staan. Door rationeel te ontwikkelen en milieuvriendelijk te produceren, verminderen wij grondstoffen en uitstoot, en blijven wij innoveren met ons product:

 

“Hoe minder grondstof nodig is, hoe minder onze klant betaalt en hoe beter voor het milieu”

 

Kornelis is ontstaan in 1936 vanuit innovatie. Bij de oprichting door Jelte Kornelis begon deze innovatie met verwerking van kunststof in plaats van hout en ijzer, wat normaal was voor die tijd. “Kunststof is een product waar weinig grondstoffen voor nodig zijn en waarbij weinig uitstoot vrijkomt. Het is eigenlijk een geniaal product.”

 

“Duurzaam omgaan met onze medewerkers is minstens zo belangrijk als duurzaamheid in ons product”

 

Het bedrijf en de uitdaging

Gerben de Boer, directeur van Kornelis: “Het creëren van draagvlak in onze bedrijfsketen is voor ons een grote uitdaging.”

 

“Wij kunnen onze doppen en sluitingen op een bepaalde manier innoveren waardoor de uitstoot reduceert en het product geen kleurstoffen nodig heeft”

 

“Het lukt ons nog niet om onze klanten daar een beetje extra voor te laten betalen. Dit geldt ook voor alternatieven van fossiele olie, zoals bijvoorbeeld frituurvet. Er zijn al alternatieven op de markt, maar de rest van de keten wil hier nog niet aan meewerken.

 

Voor onze producten gebruiken wij kunststof wat eigenlijk een geniaal materiaal is. Er gaat heel weinig energie in het maakproces en de LCA van kunststof ligt lager dan die van blikdeksels of glas. Het lastige is om de consument hiervan te overtuigen.

 

Onze tweede uitdaging: bestaansrecht. Wet- en regelgeving kan veranderen. Met een beslissing van de Europese Unie kan het zijn dat wij moeten stoppen met het produceren van kunststoffen. Deze onzekerheid houdt ons scherp; we blijven updates volgen en samenwerkingen zoeken met andere industrieën binnen de Nederlandse Rubber en Kunststof Industrie. Als het nodig is, kunnen we onze machines aanpassen voor een nieuwe industrie.

 

Een derde uitdaging is de wet- en regelgeving. Dit staat ons in de weg bij bepaalde innovaties:

 

“Wij willen werken met uitval- en afvalplastic, maar dit laat de migratiewetgeving nog niet toe”

Wat hebben jullie gedaan? (Circulaire oplossing)

“Wij zijn continu aan het innoveren. De meeste innovatie komt niet vanuit wet- of regelgeving, maar vanuit onszelf. Sommige aanpassingen beginnen klein: we gebruiken geen extreem chemische schoonmaakspullen die lastig zijn af te breken, we proberen volledig gasloos te zijn en stellen ons dak beschikbaar voor zonnepanelen uit de omgeving. Of een grote aanpassing: investeren in nieuwe machines. We kijken dan niet alleen naar de impact van een specifieke aanpassing, maar naar het grotere plaatje.”

 

Reduce

“Wij zijn continu bezig om onze kunststofdoppen te optimaliseren door nog minder grondstoffen te gebruiken, maar waarbij we toch de functionaliteit behouden of zelfs verbeteren. Reduce gaat bij ons hand in hand met redesign. In de afgelopen jaren heeft ons ontwikkelteam het voor elkaar gekregen om voor iedere dop minder kunststof te gebruiken waardoor wij minder grondstoffen gebruiken en de functionaliteit behouden of zelfs verbeteren. Dit scheelt vervolgens in de kosten zowel voor ons als voor onze klant.”

 

Recycle

“We hebben een afvalmap laten maken van het afval dat Kornelis produceert en waar het verdwijnt. Wij kwamen er toen achter dat het per land in Europa erg kan verschillen wat er met ons product gebeurt wanneer het aan het levenseinde zit. In bepaalde landen wordt er gerecycled, in andere landen gecomposteerd of alles op een grote hoop gegooid. Op dit moment zijn we de opties nog aan het onderzoeken.

 

Verder wil Kornelis binnen vijf tot tien jaar alle deksels van een duurzame grondstof maken die 100% recyclebaar is. Tijdens het ontwerpen en produceren wordt het hergebruik al meegenomen. Met deze innovatie komen we van fossiele grondstoffen af en dragen wij niet langer bij aan de oliedruk.”

Waarom hebben jullie dat gedaan?

Duurzaamheid bijdrage

Duurzaamheid komt bij Kornelis vanuit het personeel. “Wij zijn intrinsiek gemotiveerd om te innoveren en te verduurzamen. Daarbij kijken wij verder dan de wet- en regelgeving die ons wordt opgelegd, en blijven wij verduurzamen tot ver buiten ons bedrijf. Een bijkomend voordeel: het werkt positief op de mentale gezondheid van onze medewerkers.”

 

Innovaties toepassen

“Wij zijn bezig met het ontwikkelen van innovative capability: Kornelis klaarmaken voor de toekomst. Door onze impact te verlagen en minder grondstoffen te gebruiken, draagt Kornelis al bij aan oliedrukverlaging. Wanneer er onverwachts nieuwe wet- en regelgeving opgelegd wordt voor de kunststofindustrie, zijn wij klaar om ons aan te passen en door te gaan.”

 

Talent aantrekken

“Zonder personeel kan ons bedrijf niet bestaan. Een gezonde doorstroming van personeel is belangrijk en met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het goed om je als bedrijf aantrekkelijk te maken voor nieuw personeel. Tot de dag van vandaag hebben wij geen moeite met het vinden van zowel kantoor- als technisch personeel. Wij trekken nieuw talent aan door een bekende speler te zijn op de arbeidsmarkt en door een goede werkgever te zijn voor ons personeel. Mensen werken graag bij ons, mede omdat wij ons personeel uitdaging bieden en meenemen in onze innovaties.”

Wat levert het op?

Kornelis wil een duurzame bijdrage leveren aan zowel de industrie als aan hun medewerkers. “Met ons gemotiveerde team maken we stappen in het verduurzamen van ons product en onze omgeving. Zo hebben wij ons bedrijventerrein verduurzaamd met zonnepanelen en onze machines vervangen door duurdere machines die 30-50% minder stroom verbruiken.”

 

“Onze doppen bestaan tegenwoordig uit 30% minder grondstoffen dan tien jaar geleden.”

 

Duurzaam omgaan met onze medewerkers is minstens zo belangrijk als duurzaamheid in ons product. Zo helpen wij hen met het verduurzamen van hun huis, bijvoorbeeld door leningen te verstrekken voor isolatie of voor het installeren van zonnepanelen.”

Advies aan andere ondernemers

“Prioriteer de obstakels die je als bedrijf tegenkomt en weet in welke fase je bedrijf zit. Je hebt de overlevingsfase, de groeifase, de ontwikkelfase etc. en iedere fase eist een andere aanpak van obstakels en keuzes. Wees je bewust van waar je staat en doorloop iedere fase door rationeel na te denken over het bestaan van je bedrijf. Te snel groeien is niet goed, te langzaam ook niet.”

 

Meer weten? Bekijk de website van Kornelis.

 

Tekst opgesteld door Britt Spinhoven, lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie, Hogeschool Windesheim

Artikel gepubliceerd in december 2023.