Internationale publicatie 'Manufacturing: the future is circular' gelanceerd

Op 8 april lanceerden Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) tijdens de InnovatieExpo de publicatie ‘Manufacturing: the future is circular’. Met deze publicatie delen ze inzichten en showcases uit Nederland en willen daarmee de maakindustrie over de hele wereld inspireren om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Freek van Eijk (directeur Holland Circular Hotspot) overhandigde de publicatie aan Harald Tepper (Philips) en Rick Veenendaal (manager Circulaire Economie bij Ahrend) als representanten van de Nederlandse Circulaire Maakindustrie met internationale ambities.

Ethische smartphones, multifunctionele kinderwagens, modulaire kantoormeubels, gereviseerde melkrobots en MRI-scanners, circulaire windmolens en fietsabonnementen: de Nederlandse maakindustrie biedt volop inspirerende en grensverleggende innovaties voor een circulaire economie. Internationale samenwerking is niettemin cruciaal om de circulaire transitie te realiseren en te versnellen, aangezien de waardeketens van de maakindustrie de hele wereld bestrijken.

 

Het is dus van belang dat circulair ondernemen internationaal wordt aangepakt want er zijn nog de nodige barrières. Refurbished kantoormeubilair van Ahrend heeft tijdens de COVID-19 pandemie zijn waarde bewezen als een resilient business model. Voor een Nederlands bedrijf als Ahrend is het wel een uitdaging om circulaire dienstverlening internationaal op te schalen, zo gaf Rick Veenendaal als voorbeeld tijdens de lancering. Harald Tepper vertelde over de ambitieuze doelen van Philips om circulair te worden. Daarvoor is het nodig dat klanten wereldwijd hun inkoopcriteria aanpassen en dat terugname en hergebruik niet wordt belemmerd door regelgeving.

Nederland staat wellicht niet bekend als grote speler in de maakindustrie maar heeft echt een leidende positie in de circulaire maakindustrie, sloot Freek van Eijk (Holland Circular Hotspot) af. De publicatie geeft een 20-tal concrete Nederlandse voorbeelden en is daarmee een oproep aan andere landen om aan te haken.

 

De publicatie, met een voorwoord van Philips’ CEO Frans van Houten, begint met de belangrijkste ecologische beperkingen en uitdagingen waarom de maakindustrie circulair moet worden. Twintig showcases – van start-up tot multinational – illustreren de belangrijkste circulaire strategieën en oplossingen die door de industrie zijn ontwikkeld. Er worden zes sleutelprojecten gepresenteerd waar Nederland de komende jaren aan gaat werken met de daarbij behorende internationale acties. Een handelingsperspectief op hoe de transitie kan worden georganiseerd sluit de publicatie af, met een overzicht van beleid en plannen die zijn ontwikkeld op Nederlands, Europees en internationaal niveau.

 

De publicatie is gerealiseerd in samenwerking met NL Platform. Industrie, overheden, kennisinstituten en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om in contact te komen als ze meer willen weten of hun ervaringen willen delen over circulair produceren. UPCM ondersteunt Nederlandse ondernemers in de maakindustrie om circulair te worden. Holland Circular Hotspot is de toegangspoort voor organisaties die meer willen weten over de Nederlandse ervaring en helpt circulaire ondernemers in Nederland met hun internationale ambities.

 

De lancering is terug te kijken via de website van InnovatieExpo (aanmelden vereist).

Document

Manufacturing: the future is circular

Internationale publicatie met inzichten en showcases uit Nederland door UPCM ism Holland Circular Hotspot

Open document

Nieuwe ecodesign richtlijn van kracht

Fabrikanten van koelkasten en diepvriezers, vaatwassers, wasmachines en (televisie)monitoren zijn vanaf 1 maart wettelijk verplicht om hun apparaten beter repareerbaar te maken. Op 1 september volgen nieuwe regels voor verlichting en de komende jaren volgen andere producten.…

EU Circular Economy Action Plan goedgekeurd

Vandaag heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan voor de circulaire economie goedgekeurd - een van de belangrijkste bouwstenen van de Europese Green Deal, Europa's nieuwe agenda voor duurzame groei.   Met maatregelen gedurende de gehele levenscyclus…