Agenda & Events

Interview

Caspar Botter, JC-Electronics: “Om te kunnen meegroeien met de markt, leiden we onze eigen mensen op”

Caspar Botter, commercieel eindverantwoordelijke bij JC-Electronics zegt het maar meteen eerlijk: “Circulariteit was niet de belangrijkste onderliggende motivatie voor ons bedrijfsmodel.” Dat zijn werkgever vooral refurbished industriële elektronica verkoopt, komt voort uit het inzicht van een van…

Document

Circulaire Maakindustrie Highlights 2023 - Toelichting

Toelichting op de belangrijkste activiteiten en resultaten van Circulaire Maakindustrie in 2023.

Open document

Win een circulaire prijs! Aanmelding Circular Awards 2024 en Circulaire Innovatie Top 20 geopend

Zet je eigen onderneming of jouw favoriete circulaire organisatie, persoon of project in het zonnetje en nomineer ze voor een circulaire prijs! De aanmelding voor de nationale Circular Awards is net geopend. In vijf provincies kunnen pioniers,…

Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving

De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…

Europees Parlement stemt voor 'recht op reparatie' om afval te verminderen en reparatiesector te ondersteunen

Op dinsdag 21 november 2023 heeft het Europees Parlement met 590 stemmen voor, 15 stemmen tegen en bij 15 onthoudingen zijn standpunt vastgesteld over een versterkt “recht op reparatie” voor de consument. De versterking van het recht…

Document

Whitepaper Reparatie in de circulaire economie

Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en faculteit Industrieel Ontwerpen bespreken Europese wetgeving, productontwerp en verdienmodellen.

Open document

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Onderhoud/reparatiebedrijf, Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
  • Ervaringsniveau: Starter

Circular Value Center (CVC) lanceert routekaart Remanufacturing

Op 25 oktober 2023 tijdens de Dutch Design Week heeft het Circular Value Center (CVC)  de Routekaart Remanufacturing gepresenteerd. Met remanufacturing kunnen MKB maakbedrijven geld gaan verdienen aan hun eigen producten die aan het eind van hun…

Document

Routekaart Remanufacturing

Deze routekaart schetst het belang en de kansen van remanufacturing, maar ook waar bedrijven tegenaan gaan lopen met daarbij mogelijke oplossingen.

Open document

Zeven nieuwe CIRCO Tracks voor maakbedrijven van start

Wil je nog dit jaar aan de slag met de ontwikkeling van een circulair businessmodel of herontwerp van je product of dienst? In de komende maanden organiseren meerdere regionale CIRCO Hubs zeven nieuwe Tracks waarin je wordt…

Interview

John Heynen, RVO-adviseur Horizon Europe: “Als jouw voorstel zeer excellent is, dan is de slagingskans 100%”

Het Europese subsidieprogramma Horizon Europe biedt mogelijkheden voor circulaire projecten in de maakindustrie. Maar hoe vind je die binnen dit complexe programma? We gingen in gesprek met John Heynen, National Contact Point voor Horizon Europe bij de…

Interview

Peter van den Bosch, 3D Makers Zone: “Er kan tegenwoordig ontzettend veel met 3D printing”

“Kom maar even langs”, zei Peter van den Bosch bij het inplannen van dit interview. “Je moet eigenlijk echt zien wat we doen, anders laat het zich moeilijk uitleggen.” Hij had gelijk. De 3D Makers Zone in…

Circulaire Maakindustrie aanwezig op C the Future Business Day op 6 oktober

Ben je ondernemer in de maakindustrie en wil je circulair aan de slag? Kom op vrijdag 6 oktober 2023 naar C the Future Business Day voor bedrijven!   Circulaire Maakindustrie is aanwezig met een stand waar je…

Document

Nationale grondstoffenstrategie

Strategie voor omgaan met kritieke mineralen en metalen

Open document

Interview

Jip van Grinsven en Jim Teunizen, Alba Concepts: "Materialen en producten hebben juist een waarde aan het einde van de levensduur"

Rekenmodel bepaalt financiële restwaarde bouwproducten en kapitaalgoederen   Om een doorbraak te bereiken op weg naar een circulaire economie is een duidelijke richting nodig hoe de huidige economische systemen worden doorbroken. De economische principes rondom circulariteit voeren…

Document

Wegwijzer Horizon Europe calls Circulaire Maakindustrie (2024)

Overzicht van Horizon Europe calls over circulariteit in de maakindustrie

Open document

Jan-Dirk Krispijn, directielid NEG-ITSolutions: “Duurzaamheid? Zo lang mogelijk met je apparatuur doen”

Het maakt onwillekeurig nieuwsgierig: waar staat NEG voor? Het antwoord is verrassend Nederlands: voor ‘nieuw en gebruikt’. “Die naam is dertig jaar geleden al bedacht, bij de oprichting van het bedrijf”, vertelt directielid Jan-Dirk Krispijn. Al ver…

Interview

Jan-Dirk Krispijn, directielid NEG-ITSolutions: “Duurzaamheid? Zo lang mogelijk met je apparatuur doen”

Het maakt onwillekeurig nieuwsgierig: waar staat NEG voor? Het antwoord is verrassend Nederlands: voor ‘nieuw en gebruikt’. “Die naam is dertig jaar geleden al bedacht, bij de oprichting van het bedrijf”, vertelt directielid Jan-Dirk Krispijn. Al ver…

Interview

Gijs van Heemstra en Yon van den Oever, initiatiefnemers pilot circulaire zonneparken: “Er liggen vier sluitende businesscases klaar”

De vonk sloeg over tijdens een CIRCO Track over circulaire zonneparken. Hier vonden LC Energy, Hydro, Mirec, Solarge, TerraTechs en Cirkel Design elkaar in de ambitie om een circulair pv-systeem te ontwikkelen. De technische levensduur van de…

Subsidieregeling Circulaire Economie opent op 22 mei

Vanaf 22 mei is de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie geopend voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. In totaal is er 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…

Interview

Marco Pastoor en Franjo Stakovic, oprichters Circospin: “Wij helpen om producten terug te krijgen”

“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. "   Marco Pastoor en Franjo Stakovic werkten allebei bij een grote Scandinavische pompenproducent.…

Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren."   HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…

Circular Value Center

Regio: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Het Circular Value Center is hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg die willen versnellen met circulair ondernemen. Experts inspireren, verbinden en helpen bedrijven met innovatie advies, scans, voucher-regelingen, workshops, kennissessies, (keten)projecten en opleidingsmogelijkheden.

Ga naar de website

Boost Circulair

Regio: Gelderland, Overijssel

BOOST Circulair helpt maakbedrijven in Gelderland en Overijssel bij de stappen naar circulair ondernemen met het programmma CESI-ON. Het biedt instrumenten, kennis en hulpmiddelen om een slim en circulair verdienmodel te realiseren. Het programma biedt maatwerk, passend bij de bedrijfssituatie en de gesignaleerde kansen en/of ondervonden belemmeringen.

Ga naar de website

Document

Ontwerpen en produceren voor waardebehoud in een circulaire economie

Over de rol van het lectoraat Circular Design & Manufacturing bij Hogeschool Rotterdam

Open document

Interview

Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”

“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren."   HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…

GO!-NH

Regio: Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft speciaal voor bedrijven die willen bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld het GO!-NH versnellingsprogramma ontwikkeld. Het programma helpt mkb’ers, startups en scale-ups bij het op de markt brengen en opschalen van innovatieve, duurzame producten of diensten. GO!-NH biedt drie verschillende versnellingsprogramma’s die aansluiten bij de fase en omvang waarin het bedrijf zich bevindt.

Ga naar de website

Circulaire Maakindustrie

Regio: Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland gaat haar maakbedrijven helpen door bestaand aanbod beter op elkaar af te stemmen. De eerste stappen zijn daarin gezet met een netwerk MKB-maakindustrie en het versnellingsteam dat ondernemers ondersteunt.

Ga naar de website

CESI-Supply Tool

Tool voor toeleveranciers om circulaire potentie in te schatten voor hun bedrijf

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Oriëntatie, Starter

Ik Ben Drents Ondernemer

Regio: Drenthe

Er is ongelooflijk veel informatie te vinden over duurzaamheid, circulariteit, milieuvriendelijkheid en groen ondernemen. Toch is het daarbij lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Ik Ben Drents Ondernemer helpt om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten. Ik Ben Drents Ondernemer stelt hulpmiddelen beschikbaar en je kunt in gesprek met hun innovatieadviseur circulair ondernemen.

Ga naar de website

Ynbusiness

Regio: Friesland

Ynbusiness: het beste startpunt voor Friese ondernemers. De specialisten van Ynbusiness kijken en denken met je mee vanuit een innoverend en multidisciplinair perspectief, zoals strategisch, internationaal, organisatorisch, commercieel/marketing, financieel, inkoop, personeel en procesmatig. Al hun specialisten zijn ondernemende types en komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Ook voor het thema Circulair hebben ze een specialist in huis.

Ga naar de website

GroBusiness

Regio: Groningen

GroBusiness is hét centrale contactpunt voor ondernemers in de provincie Groningen. Heb je een algemene ondernemersvraag, zoek je specifieke hulp of wil je vrijblijvend sparren met een van hun specialisten? Zij helpen je kosteloos verder. Wil je aan de slag met circulair ondernemen? Of zie je innovatiekansen op dit gebied? GroBusiness kijkt graag met je mee en kan jou als ondernemer in contact brengen met andere ondernemers of organisaties die je hiermee verder kunnen helpen. GroBusiness zet haar netwerk in en wijst je de weg naar de mogelijkheden, waaronder ook eventuele subsidies of passende fondsen, in de Provincie Groningen.

Ga naar de website

Rekenmodel restwaarde

Rekenmodel voor (rest)waardebepaling, op productniveau (hergebruikwaarde) en op materiaalniveau (recyclingwaarde).

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Schroot/recyclingbedrijf, Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Gevorderd

Self Assessment Tool Milieu Impact

Excel tool waarmee de milieu-impact van producten kan worden berekend.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Enige ervaring

Leidraad Circulair Product Paspoort versie 2.0: procesinstallaties en machines

Er is een vernieuwde versie van de leidraad circulair product paspoort (CPP) voor de maakindustrie beschikbaar. In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en machines is de eerste versie gevalideerd en…

CIRCO Track

In een driedaagse Track ontdek je nieuwe businesskansen, stap je in een circulair designproces en ontwikkel je een visie en stappenplan.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
  • Ervaringsniveau: Starter met ambitie

Leidraad Materialenpaspoort Versie 2.0

De leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden van materialenpaspoort voor de maakindustrie, uitgewerkt voor machinebouw en installaties.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Gevorderd
Project

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

De circulaire mogelijkheden voor toeleveranciers zijn ontegenzeggelijk anders dan voor Original…

Lees meer

Quickscan Circulaire Businessmodellen

Aanpak om te komen tot het ontwikkelen van een circulair businessmodel, gericht op het MKB in de maakindustrie.

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM),
  • Ervaringsniveau: Starter, Ontwikkeling

Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”

Pakweg een jaar geleden trad Marcel den Hollander aan als lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam. Op 31 januari nodigt hij studenten, collega’s en mensen uit het bedrijfsleven uit voor zijn openbare les over circulair ontwerpen en…

Interview

Waldo Maaskant, van Provincie Brabant: "Wij willen dat Brabant voor de maakindustrie een circulaire koppositie inneemt"

“Het is cruciaal dat grote eindgebruikers hun commitment afgeven, in beweging komen en samen met hun toeleveranciers de slag naar circulariteit maken”   Noord-Brabant heeft een rijke en diverse maakindustrie. Daar staat de provincie om bekend. Al…

CESI Supply Tool: circulaire kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie inzichtelijk gemaakt

FME, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) lanceren de digitale CESI Supply Tool, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. CESI staat voor Circular Economy (CE) en Smart Industry…

Project

Normering financiële waardebepaling

Om circulaire transitie  in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen…

Lees meer

Grondstoffenscanner

Ontdek of grondstoffen waarvan jouw bedrijf afhankelijk is, een risico vormen voor jouw bedrijf en/of voor mens en milieu

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: subassembler
  • Ervaringsniveau: Nog niet bekend met mogelijke risico's grondstoffen voor onderneming
Project

Self Assessment Tool Milieu-Impact

De milieu impact van producten is snel en eenvoudig zelf in kaart…

Lees meer

Document

Transitioning towards a circular manufacturing industry (ENG)

A mapping analysis based on the mission-oriented innovation system framework

Open document

Project

Naar een circulaire keten van klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties zijn uiteraard interessant in het kader van het energie- en klimaatbeleid,…

Lees meer

SynchUp! lanceert circulaire challenges van Philips, Vanderlande en Fokker

Innovatiekracht van mkb’ers en start-ups gezocht! Op 14 september stelde innovation & businessbooster SynchUp! drie challenges open. Uitgangspunt van SynchUp! is de vraag van een grootbedrijf naar een (circulair-)technische oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups…

Document

Adviesroutekaart Transitieagenda Maakindustrie (2022)

Deze routekaart Circulaire Maakindustrie beschrijft de doelen en actielijnen naar een meer circulaire economie.

Open document

Project

Onderzoek synergie en bundeling instrumenten UPCM

Het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie (UPCM) is gevraagd om routekaarten te produceren waarin…

Lees meer

Document

Inventarisatie Circulair Product Paspoort

Inventarisatie door TNO van Circulair Product Paspoorten in Nederland & Europa.

Open document

Document

Self Assessment Tool Milieu Impact (Excel-bestand)

Download de Self Assessment Tool (Excel), een rekentool waarmee de milieu-impact van producten kan worden berekend.

Open document

Project

Pilotproject Urban Mining: Wegkantsystemen

In opdracht van de RVO heeft kind-ID samen met LBP|SIGHT een…

Lees meer

Project

The Circular Windhub

De windenergiesector heeft een grote groei heeft doorgemaakt, is er een groot…

Lees meer

Document

How to facilitate the wind industry to become fully circular (ENG)

Resultaten van de tweede fase van het project Circulaire Windparken, met focus op benodigde wijzigingen in beleid.

Open document

Document

Quickscan Circulaire Businessmodellen

Aanpak om te komen tot het ontwikkelen van een circulair businessmodel, gericht op het MKB in de maakindustrie.

Open document

Leidraad Materialenpaspoort Versie 1.0

Leidraad voor de voorwaarden en inhoud van een goed materialenpaspoort

Ga naar deze tool

  • Inspanning:
  • Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent
  • Ervaringsniveau: Gestart, Implementatie
Interview

Professor Katrien Termeer: “Begin diepgaand en klein en verbreed van daaruit”

Fotograaf: Christiaan Krouwels   Om grote, complexe vraagstukken op te lossen, kun je soms beter kleine, betekenisvolle stapjes zetten. Dat, in een notendop, is de kern van de Small Wins Approach. Op verzoek van de overheid werkte…

Project

Transitieplan Circulaire Elektrische Huishoudelijke apparaten

Binnen het icoonproject Circulaire Huishoudelijke apparaten van de Transitieagenda Consumptiegoederen is…

Lees meer

Project

Retourlogistiek Consumptiegoederen

In 2020 is er vanuit de Transitieagenda Consumptiegoederen een verkenning gedaan rondom…

Lees meer

Document

Data benutten voor circulaire consumptiegoederen

Hoe digitaliseringstechnolgieën en data de overgang naar circulaire consumptiegoederen kunnen versnellen

Open document

Project

Wegwijzer Circulaire Maakindustrie

Binnen het Circulaire Economie Smart Industry (CESI) project  in Zuid-Holland is een…

Lees meer

Interview

Dr. ir. Aleksandar Andreski: "Wij helpen bedrijven met het toepassen van innovatieve technologieën"

Elk jaar gooien we zo’n 50 miljoen ton aan elektronische producten weg. Dit afval komt onder andere bij In2Waste in Rotterdam terecht. Hier sorteren gespecialiseerde medewerkers handmatig printplaten aan de hand van hun de recyclewaarde. Vanuit hogeschool Saxion onderzoekt dr. ir.…

Project

Pilotproject Circulair Zonnepark

Over ongeveer 15 jaar zijn de eerste zonneparken aan het einde van…

Lees meer

Project

Moonshot Koper

Koper wordt steeds schaarser, en de mijnbouw die ervoor nodig is heeft…

Lees meer

Document

Circulaire visie voor e-waste

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom wereldwijd. Het World Economic Forum beschrijft manieren om hier circulair mee om te gaan.

Open document

Document

De impact van slim èn circulair

TNO onderzocht hoe circulaire innovaties in de maakindustrie bijdragen aan een lagere milieu-footprint.

Open document

Project

Circulariteit langcyclische elektrotechniekproducten

Vanuit opdrachtgevers in de bouw- en infrastructuur worden uiteenlopende eisen gesteld aan…

Lees meer

Document

Kansen en uitdagingen voor circulaire Zon PV met focus op materiaal en technologie

Studie door M2i naar bestaande materiaal- en technologiekennis voor hergebruik en recycling van PV producten, ism UPCM en Provincie Zuid-Holland.

Open document

Project

Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM)

Het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM) van Saxion helpt bedrijven…

Lees meer

Project

E-Hub Hergebruik van witgoed/wasmachines

In de Cleantech Regio – de stedendriehoek rondom de steden Apeldoorn, Deventer…

Lees meer

Project

Circulariteit in de pompensector

In een CIRCO Track met brancheverenigingen Holland Pomp…

Lees meer

Project

Ontwikkeling recyclingfabriek voor zonnepanelen

In Europa bestaan nog niet of nauwelijks bedrijven die met succes zonnepanelen…

Lees meer

Document

Kennisdossier: Circulaire Zonnepanelen

Welke circulaire kansen biedt de enorme opkomst van zonnepanelen?

Open document

Interview

Gerard de Leede, CTO Solarge: "Onze lichtgewicht zonnepanelen zijn 100% recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit"

Het rendement is vergelijkbaar met ’traditionele panelen’ van aluminium en glas. Maar de lichtgewicht zonnepanelen van Solarge zijn 100 procent recyclebaar en stoten in het productieproces een kwart minder CO2 uit. Daarnaast zijn ze twee keer zo…

Document

The ideation process focussed on circular strategies in the wind industry

Rapport met resultaten 1e fase Moonshot Project Circulaire Windparken door Versnellingshuis en ECHT

Open document

Document

Kennisnotitie Zonnepanelen Circulair

Stand van zaken circulariteit van zonnepanelen, opgesteld door CE Delft in opdracht van Provincie Zuid-Holland.

Open document

Document

Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU

Analyse van kritiek materiaalgebruik bij hernieuwbare energie, e-mobiliteit, defensie en lucht- en ruimtevaart.

Open document

Document

Veerkracht op het gebied van kritieke grondstoffen

Publicatie van de EU met onder meer de lijst kritieke grondstoffen voor 2020, de uitdagingen voor toelevering van kritieke grondstoffen en acties vanuit EU.

Open document

Document

The Global E-Waste Monitor 2020

Wereldwijde statistieken en trends over e-waste, de snelst groeiende stroom huishoudelijk afval ter wereld

Open document

Project

Urban Mining Electronica

Urban Mining van met name kritieke- en edelmetalen, is een verdienmodel in…

Lees meer

Document

Kennisdossier: Lithium-ion batterijen

Hoe gaan we circulair om met de gigantische opmars van de Lithium-ion batterij?

Open document

Document

Leidraad materialenpaspoort

Hoe maak je een materialenpaspoort? UPCM maakte een leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden.

Open document

Document

New Circular Economy Action Plan

De Europese Green Deal lanceerde een strategie voor een klimaatneutrale, hulpbron-efficiënte en concurrerende economie.

Open document

Document

Metaalvraag elektrisch vervoer

Kunnen we met de beschikbare kritische materialen onze ambitieuze doelen op het gebied van elektrisch vervoer bereiken?

Open document

Document

Met een Smart Industry naar een Circulaire Economie - verkenning 20 Gelderse bedrijven

Een verkenning door TNO naar de bijdrage van 20 Gelderse Smart Industries aan een meer circulaire economie.

Open document

Interview

Harald Tepper, program lead CE bij Philips: “We breiden 'closing the loop' de komende 5 jaar uit naar al onze medische apparatuur"

MRI-scanners, echografieapparatuur, röntgenapparatuur en CT-scanners, Philips neemt ze in en geeft ze een tweede leven. “In 2018 hebben we in Davos aangekondigd dat we eind 2020 in staat wilden zijn om bij al onze grote apparaten aan…

Project

Pilot Levensduurverlenging CV-ketels

Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen met betrekking…

Lees meer

Interview

Ad van Rijsbergen, VerAutomation: "Onze slimme rioleringspompen besparen 42% energie en voorkomen wateroverlast"

Gedateerde besturingssystemen die pas gaan pompen als de rioleringsput vol is. Dat moet slimmer kunnen bedacht Ad van Rijsbergen van VerAutomation. "Wij hebben een alternatief ontwikkeld, waarbij we het huidige rioolstelsel niet hoeven uit te graven of…

Interview

Jasper Baltus, managing director EcarACCU: "Wij geven bruikbare componenten uit auto-accu's een tweede leven"

Een deukje, hardware die niet meer werkt of een enkele kapotte accucel in de batterij van je elektrische auto. En dan maar de gehele batterij van 200 kg omsmelten voor recycling? Doodzonde vinden ze dat bij EcarACCU.…

Project

Circulaire Product Paspoorten

Welke materialen zitten in jouw product? Hoe lang gaan ze mee en…

Lees meer

Project

Smart industry én circulaire bedrijfsimpact

Binnen de maakindustrie liggen volop kansen voor de circulaire economie, op het…

Lees meer

Interview

Niels Wagemaker, CEO Circular Industries: "Wij gaan een grote fabriek bouwen met als doel maximale grondstofwinning uit low grade printplaten"

Goud, koper, zilver; er is geen afvalstroom zo rijk aan elementen uit het periodiek systeem dan een printplaat. Dat maakt recycling complex en daarom beginnen veel bedrijven er niet aan. Maar Circular Industries ziet dat anders: “Wij…

Project

Verlenging levensduur ICT-hardware

Van smartphones, beeldschermen, toetsenborden tot routers. Al deze apparaten vallen in de…

Lees meer

Interview

Eduard Lebbink, directeur RE MADE in HOLLAND: "Ik zie veel bedrijven worstelen met hergebruik. Ik zeg, 'begin gewoon met een product'"

“Het is zonde om een elektromotor weg te gooien”, vertelt Eduard Lebbink, directeur van RE MADE in HOLLAND. Zijn bedrijf herstelt (elektro)mechanische producten zodat ze zo goed als nieuw zijn, of zelfs beter! Hun klanten maken daar…

Project

Recycling indium uit platte beeldschermen

De spullen om ons heen zitten vol met schaarse metalen en grondstoffen.

Lees meer