Documenten overzicht
Dynamic Business Modeling neemt obstakels voor verduurzaming weg

Artikel over simulatiemodel om ondernemers inzicht te geven in rendement van duurzame businessmodellen.
Open document

Lector Maaike Lycklama à Nijeholt: “Helder zicht op de risico’s helpt banken en bedrijven elkaar beter te begrijpen.”
Er is nog niet veel bekend over circulaire verdienmodellen. Die onwennigheid maakt de financiering er niet gemakkelijker op. Om die reden doen Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Saxion en NHL Stenden Hogeschool gezamenlijk toegepast wetenschappelijk onderzoek dat deze impasse…
Ga naar interview
Rekenmodel restwaarde

Deze tool helpt om de hergebruikwaarde van je product te bepalen en de recyclingwaarde van de materialen in het product.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Schroot/recyclingbedrijf, Toeleverancier: componentproducent
- Ervaringsniveau: Gevorderd
CESI-Supply Tool

Hoe pak jij als toeleverancier een rol in de duurzame materiaal- en ontwerp keuzes bij jouw klanten? Deze tool helpt je om te bepalen welke klanten hiervoor openstaan en voor welke van je producten het relevant is.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Montage/installatiebedrijf, Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
- Ervaringsniveau: Oriëntatie, Starter
Routekaart Remanufacturing

Waar loop je tegenaan als je met remanufacturing aan de slag gaat, en hoe los je dat op? Dit stappenplan helpt je op weg.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Onderhoud/reparatiebedrijf, Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
- Ervaringsniveau: Starter
Aanmelding voor nieuwe CIRCO Tracks geopend: ontdek circulaire businesskansen en zet jouw eerste stap!
De komende maanden starten drie nieuwe CIRCO Tracks voor kansrijke ketens in de maakindustrie. Een Track is een 3-daags workshop-programma voor bedrijven, gedeeltelijk online en gedeeltelijk met fysieke bijeenkomsten. Doel van het programma is het ontwikkelen van…
Lees meer
Self Assessment Tool Milieu Impact

Wat is de milieu-impact van jouw product en hoe kun je deze verlagen? Deze tool helpt je op weg.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent
- Ervaringsniveau: Enige ervaring

Rozemarijn van Rhenen, Miele Nederland: “We zijn heel benieuwd hoe de consument onze refurbished apparaten en onderdelen omarmt.”
Bij een naam als Miele denk je misschien niet direct aan een familiebedrijf. Toch is het verantwoordelijkheidsgevoel dat Carl Miele en Reinhard Zinkann zo’n 125 jaar geleden in hun bedrijf inbrachten nog steeds voelbaar, zegt Rozemarijn van…
Ga naar interview
Menko Eisma, algemeen directeur TRIUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”
TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…
Lees meer

Menko Eisma, algemeen directeur TRUMPF Nederland: “Op het moment dat we begonnen met het opknappen van oude machines, ontstond daarmee een interessant businessmodel”
TRUMPF Nederland BV, onderdeel van het Duitse familiebedrijf TRUMPF met ruim 70 dochterondernemingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, kent verschillende divisies: lasersnijmachines, laserbronnen, waartoe ook 3D-lasers behoren, EUV (extreem ultraviolet licht) voor de productie van…
Ga naar interview

Martijn van Leerdam, Alklima en Thomas Wellink, RVO: “Materiaalschaarste maakt circulair installeren steeds noodzakelijker”
Op VSK, de vakbeurs voor de totale E+W installatiebranche ging Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, in gesprek met Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaamheid en innovatief bouwen bij RVO en Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima, over de…
Ga naar interview
Routekaart Remanufacturing

Deze routekaart schetst het belang en de kansen van remanufacturing, maar ook waar bedrijven tegenaan gaan lopen met daarbij mogelijke oplossingen.
Open document

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”
ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…
Ga naar interview

Niels Lekkerkerker, Lekkerkerker Dairy & Food Equipment: “Mensen zijn verbaasd over de kwaliteit van gereviseerde machines”
Voor veel bedrijven komt de laatste jaren meer focus te liggen op repareren, recyclen en verantwoord omgaan met grondstoffen. Bij Lekkerkerker Dairy & Food Equipment was circulariteit al vóór de oprichting een uitgangspunt. “Eerst vanuit de eigen…
Ga naar interview
SER-briefadvies Verduurzaming maakindustrie

Verduurzaming van de maakindustrie is een voorwaarde voor het behoud van industriële activiteiten in Nederland volgens SER
Open document
Circulaire Maakindustrie Highlights 2023 - Toelichting

Toelichting op de belangrijkste activiteiten en resultaten van Circulaire Maakindustrie in 2023.
Open document
Win een circulaire prijs! Aanmelding Circular Awards 2024 en Circulaire Innovatie Top 20 geopend
Zet je eigen onderneming of jouw favoriete circulaire organisatie, persoon of project in het zonnetje en nomineer ze voor een circulaire prijs! De aanmelding voor de nationale Circular Awards is net geopend. In vijf provincies kunnen pioniers,…
Lees meer
Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!
FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot…
Lees meer
Kennisinstellingen zien kansen én valkuilen bij ‘reparatie'-wetgeving
De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor consumenten om hun producten te (laten) repareren. Goed nieuws voor het milieu. Maar er moet met veel zaken rekening worden gehouden. Tien wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft,…
Lees meer
Whitepaper Reparatie in de circulaire economie

Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en faculteit Industrieel Ontwerpen bespreken Europese wetgeving, productontwerp en verdienmodellen.
Open document
Eindrapport onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’

Ontwikkeling van centrale bepalingsmethode voor financiële restwaarde van industrieel vervaardigde producten
Open document
Circular Value Center (CVC) lanceert routekaart Remanufacturing
Op 25 oktober 2023 tijdens de Dutch Design Week heeft het Circular Value Center (CVC) de Routekaart Remanufacturing gepresenteerd. Met remanufacturing kunnen MKB maakbedrijven geld gaan verdienen aan hun eigen producten die aan het eind van hun…
Lees meer

John Heynen, RVO-adviseur Horizon Europe: “Als jouw voorstel zeer excellent is, dan is de slagingskans 100%”
Het Europese subsidieprogramma Horizon Europe biedt mogelijkheden voor circulaire projecten in de maakindustrie. Maar hoe vind je die binnen dit complexe programma? We gingen in gesprek met John Heynen, National Contact Point voor Horizon Europe bij de…
Ga naar interview

Peter van den Bosch, 3D Makers Zone: “Er kan tegenwoordig ontzettend veel met 3D printing”
“Kom maar even langs”, zei Peter van den Bosch bij het inplannen van dit interview. “Je moet eigenlijk echt zien wat we doen, anders laat het zich moeilijk uitleggen.” Hij had gelijk. De 3D Makers Zone in…
Ga naar interview
Dilu Beenker, mechanical engineer bij KenzFigee: “We willen koudwatervrees voor refurbished wegnemen”
Wat kun je als leverancier en producent van kranen en offshore equipment doen aan verduurzaming en circulariteit? KenzFigee's compacte en modulaire up-tower kranen zijn veiliger en efficiënter dan een grote mobiele kraan. Je hebt veel minder last…
Lees meer
Circulaire Maakindustrie aanwezig op C the Future Business Day op 6 oktober
Ben je ondernemer in de maakindustrie en wil je circulair aan de slag? Kom op vrijdag 6 oktober 2023 naar C the Future Business Day voor bedrijven! Circulaire Maakindustrie is aanwezig met een stand waar je…
Lees meer
Nationale grondstoffenstrategie

Strategie voor omgaan met kritieke mineralen en metalen
Open document

Dilu Beenker, mechanical engineer bij KenzFigee: “Ons doel is up-tower kranen toegankelijker te maken”
Wat kun je als leverancier en producent van kranen en offshore equipment doen aan verduurzaming en circulariteit? Mechanical engineer Dilu Beenker zoekt met een team collega’s naar verbeteringen, zowel in de primaire business, als in de eigen…
Ga naar interview

Jip van Grinsven en Jim Teunizen, Alba Concepts: "Materialen en producten hebben juist een waarde aan het einde van de levensduur"
Rekenmodel bepaalt financiële restwaarde bouwproducten en kapitaalgoederen Om een doorbraak te bereiken op weg naar een circulaire economie is een duidelijke richting nodig hoe de huidige economische systemen worden doorbroken. De economische principes rondom circulariteit voeren…
Ga naar interview
Wegwijzer Horizon Europe calls Circulaire Maakindustrie (2024)

Overzicht van Horizon Europe calls over circulariteit in de maakindustrie
Open document
Patrick Waltmans, directeur-eigenaar van IRS Robotics: “Schandalig als robots op de schroothoop belanden”
Eigenlijk werken ze al twintig jaar aan circulariteit, maar vraag ze niet naar een grondstoffenpaspoort of andere terminologie. “We gingen robots opknappen en aan een nieuwe baas helpen, omdat we het schandalig vonden om ze op de…
Lees meer

Patrick Waltmans, directeur-eigenaar van IRS Robotics: “Schandalig als robots op de schroothoop belanden”
Eigenlijk werken ze al twintig jaar aan circulariteit, maar vraag ze niet naar een grondstoffenpaspoort of andere terminologie. “We gingen robots opknappen en aan een nieuwe baas helpen, omdat we het schandalig vonden om ze op de…
Ga naar interview
Subsidieregeling Circulaire Economie opent op 22 mei
Vanaf 22 mei is de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie geopend voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. In totaal is er 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…
Lees meer

Marco Pastoor en Franjo Stakovic, oprichters Circospin: “Wij helpen om producten terug te krijgen”
“Wij geven circulariteit vorm op een manier die verder gaat dan het geven van mooie PowerPoints en inspirerende lezingen. Wij dóen het gewoon. " Marco Pastoor en Franjo Stakovic werkten allebei bij een grote Scandinavische pompenproducent.…
Ga naar interview
Marcel de Graaf, eigenaar HR Premium Parts: “Gereviseerde onderdelen zijn als nieuw - of beter”
“Dat je onderdelen ook in Nederland kunt laten reviseren, zit nog niet echt tussen de oren van fabrikanten, installateurs en particulieren." HR Premium Parts verkoopt al jaren gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen. Mede om de…
Lees meer

Circular Value Center
Het Circular Value Center is hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg die willen versnellen met circulair ondernemen. Experts inspireren, verbinden en helpen bedrijven met innovatie advies, scans, voucher-regelingen, workshops, kennissessies, (keten)projecten en opleidingsmogelijkheden.
Ga naar de website

Boost Circulair
BOOST Circulair helpt maakbedrijven in Gelderland en Overijssel bij de stappen naar circulair ondernemen met het programmma CESI-ON. Het biedt instrumenten, kennis en hulpmiddelen om een slim en circulair verdienmodel te realiseren. Het programma biedt maatwerk, passend bij de bedrijfssituatie en de gesignaleerde kansen en/of ondervonden belemmeringen.
Ga naar de website
Ontwerpen en produceren voor waardebehoud in een circulaire economie

Over de rol van het lectoraat Circular Design & Manufacturing bij Hogeschool Rotterdam
Open document

Provincie Noord-Holland
De provincie heeft verschillende programma’s en (financiële) regelingen die laten zien welke kansen circulair ondernemen biedt en die ondernemers verder helpen bij de ontwikkeling van circulaire innovaties.
Ga naar de website

Circulaire Maakindustrie
De provincie Zuid-Holland gaat haar maakbedrijven helpen door bestaand aanbod beter op elkaar af te stemmen. De eerste stappen zijn daarin gezet met een netwerk MKB-maakindustrie en het versnellingsteam dat ondernemers ondersteunt.
Ga naar de website

Ik Ben Drents Ondernemer
Er is ongelooflijk veel informatie te vinden over duurzaamheid, circulariteit, milieuvriendelijkheid en groen ondernemen. Toch is het daarbij lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Ik Ben Drents Ondernemer helpt om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten. Ik Ben Drents Ondernemer stelt hulpmiddelen beschikbaar en je kunt in gesprek met hun innovatieadviseur circulair ondernemen.
Ga naar de website

Ynbusiness
Ynbusiness: het beste startpunt voor Friese ondernemers. De specialisten van Ynbusiness kijken en denken met je mee vanuit een innoverend en multidisciplinair perspectief, zoals strategisch, internationaal, organisatorisch, commercieel/marketing, financieel, inkoop, personeel en procesmatig. Al hun specialisten zijn ondernemende types en komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Ook voor het thema Circulair hebben ze een specialist in huis.
Ga naar de website

GroBusiness
GroBusiness is hét centrale contactpunt voor ondernemers in de provincie Groningen. Heb je een algemene ondernemersvraag, zoek je specifieke hulp of wil je vrijblijvend sparren met een van hun specialisten? Zij helpen je kosteloos verder. Wil je aan de slag met circulair ondernemen? Of zie je innovatiekansen op dit gebied? GroBusiness kijkt graag met je mee en kan jou als ondernemer in contact brengen met andere ondernemers of organisaties die je hiermee verder kunnen helpen. GroBusiness zet haar netwerk in en wijst je de weg naar de mogelijkheden, waaronder ook eventuele subsidies of passende fondsen, in de Provincie Groningen.
Ga naar de website
Leidraad Circulair Product Paspoort versie 2.0: procesinstallaties en machines
Er is een vernieuwde versie van de leidraad circulair product paspoort (CPP) voor de maakindustrie beschikbaar. In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en machines is de eerste versie gevalideerd en…
Lees meer
CIRCO Track

In een driedaagse Track ontdek je nieuwe businesskansen, stap je in een circulair designproces en ontwikkel je een visie en stappenplan.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent,
- Ervaringsniveau: Starter met ambitie
Leidraad Materialenpaspoort Versie 2.0

De leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden van materialenpaspoort voor de maakindustrie, uitgewerkt voor machinebouw en installaties.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: materiaalproducent, Toeleverancier: subassembler
- Ervaringsniveau: Gevorderd
CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

De circulaire mogelijkheden voor toeleveranciers zijn ontegenzeggelijk anders dan voor Original…
Lees meer
Quickscan Circulaire Businessmodellen

Aanpak om te komen tot het ontwikkelen van een circulair businessmodel, gericht op het MKB in de maakindustrie.
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM),
- Ervaringsniveau: Starter, Ontwikkeling
Leidraad Materialenpaspoort Versie 2.0

De leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden van een Circulair Product Paspoort (CPP) / materialenpaspoort voor de maakindustrie, uitgewerkt voor machinebouw en installaties.
Open document
Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie Hogeschool Rotterdam: “De onzin van het verspillen van materiaal, daar heb ik me altijd al over opgewonden.”
Pakweg een jaar geleden trad Marcel den Hollander aan als lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam. Op 31 januari nodigt hij studenten, collega’s en mensen uit het bedrijfsleven uit voor zijn openbare les over circulair ontwerpen en…
Lees meer

Waldo Maaskant, van Provincie Brabant: "Wij willen dat Brabant voor de maakindustrie een circulaire koppositie inneemt"
“Het is cruciaal dat grote eindgebruikers hun commitment afgeven, in beweging komen en samen met hun toeleveranciers de slag naar circulariteit maken” Noord-Brabant heeft een rijke en diverse maakindustrie. Daar staat de provincie om bekend. Al…
Ga naar interview
Naar een circulaire keten voor klimaatinstallaties

Belemmeringen en kansen voor CV-ketels en Luchtbehandelingskasten (LBK's)
Open document
CESI Supply Tool: circulaire kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie inzichtelijk gemaakt
FME, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) lanceren de digitale CESI Supply Tool, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. CESI staat voor Circular Economy (CE) en Smart Industry…
Lees meer
CESI-Supply Tool

Tool voor toeleveranciers om circulaire potentie in te schatten voor hun bedrijf
Open document
CESI-supply: de rol van de toeleverancier in een circulaire maakindustrie

Eindrapport van onderzoek naar de rol van de toeleverancier in de circulaire transitie van de maakindustrie.
Open document
Normering financiële waardebepaling

Om circulaire transitie in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen…
Lees meer
Grondstoffenscanner

Ontdek of grondstoffen waarvan jouw bedrijf afhankelijk is, een risico vormen voor jouw bedrijf en/of voor mens en milieu
Ga naar deze tool
- Inspanning:
- Doelgroep: Original Equipment Manufacturer (OEM), Toeleverancier: componentproducent, Toeleverancier: subassembler
- Ervaringsniveau: Nog niet bekend met mogelijke risico's grondstoffen voor onderneming
Self Assessment Tool Milieu-Impact

De milieu impact van producten is snel en eenvoudig zelf in kaart…
Lees meer
Transitioning towards a circular manufacturing industry (ENG)

A mapping analysis based on the mission-oriented innovation system framework
Open document
Naar een circulaire keten van klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties zijn uiteraard interessant in het kader van het energie- en klimaatbeleid,…
Lees meer
SynchUp! lanceert circulaire challenges van Philips, Vanderlande en Fokker
Innovatiekracht van mkb’ers en start-ups gezocht! Op 14 september stelde innovation & businessbooster SynchUp! drie challenges open. Uitgangspunt van SynchUp! is de vraag van een grootbedrijf naar een (circulair-)technische oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups…
Lees meer
QuickScan Circulaire Businessmodellen

Circulaire economie legt de focus op ons grondstoffengebruik en het optimaal benutten…
Lees meer
Circulair Productpaspoort Machinebouw Food

In 2020 vond het project ‘Circulaire transitie door transparantie’ plaats. In…
Lees meer
Adviesroutekaart Transitieagenda Maakindustrie (2022)

Deze routekaart Circulaire Maakindustrie beschrijft de doelen en actielijnen naar een meer circulaire economie.
Open document
Onderzoek synergie en bundeling instrumenten UPCM

Het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie (UPCM) is gevraagd om routekaarten te produceren waarin…
Lees meer
Inventarisatie Circulair Product Paspoort

Inventarisatie door TNO van Circulair Product Paspoorten in Nederland & Europa.
Open document
Self Assessment Tool Milieu Impact (Excel-bestand)

Download de Self Assessment Tool (Excel), een rekentool waarmee de milieu-impact van producten kan worden berekend.
Open document
How to facilitate the wind industry to become fully circular (ENG)

Resultaten van de tweede fase van het project Circulaire Windparken, met focus op benodigde wijzigingen in beleid.
Open document
Contextscan - Analyse- en dialoogtool samenwerking

De contextscan is een analyse- en dialoogtool voor samenwerkingsverbanden van organisaties. De…
Lees meer
Quickscan Circulaire Businessmodellen

Aanpak om te komen tot het ontwikkelen van een circulair businessmodel, gericht op het MKB in de maakindustrie.
Open document
Aanbeveling Circulariteit in de Procesindustrie

Onderzoek door Hygienic Design Network naar inzet circulair product paspoort
Open document
Werkwijze UPCM

Benieuwd hoe het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is opgezet en georganiseerd?
Open document
Transitieplan Circulaire Elektrische Huishoudelijke apparaten

Binnen het icoonproject Circulaire Huishoudelijke apparaten van de Transitieagenda Consumptiegoederen is…
Lees meer
Retourlogistiek Consumptiegoederen

In 2020 is er vanuit de Transitieagenda Consumptiegoederen een verkenning gedaan rondom…
Lees meer
Logistics in the transition to a circular economy

Analyse van kansen en uitdagingen voor (retour)logistiek in de kapitaal-intensieve maakindustrie
Open document
Wegwijzer Circulaire Maakindustrie

Binnen het Circulaire Economie Smart Industry (CESI) project in Zuid-Holland is een…
Lees meer
Pilotproject Circulair Zonnepark

Over ongeveer 15 jaar zijn de eerste zonneparken aan het einde van…
Lees meer
Circulaire visie voor e-waste

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom wereldwijd. Het World Economic Forum beschrijft manieren om hier circulair mee om te gaan.
Open document
De impact van slim èn circulair

TNO onderzocht hoe circulaire innovaties in de maakindustrie bijdragen aan een lagere milieu-footprint.
Open document
Circulaire Windparken
De grootschalige installatie van windparken is nodig voor de energietransitie,…
Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM)

Het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (CIM) van Saxion helpt bedrijven…
Lees meer
E-Hub Hergebruik van witgoed/wasmachines

In de Cleantech Regio – de stedendriehoek rondom de steden Apeldoorn, Deventer…
Lees meer
Circulariteit in de pompensector

In een CIRCO Track met brancheverenigingen Holland Pomp…
Lees meer
Ontwikkeling recyclingfabriek voor zonnepanelen

In Europa bestaan nog niet of nauwelijks bedrijven die met succes zonnepanelen…
Lees meer
Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU

Analyse van kritiek materiaalgebruik bij hernieuwbare energie, e-mobiliteit, defensie en lucht- en ruimtevaart.
Open document
The Global E-Waste Monitor 2020

Wereldwijde statistieken en trends over e-waste, de snelst groeiende stroom huishoudelijk afval ter wereld
Open document
Tweede-leven-product even goed als nieuw

Circulair ondernemen bij Revamo, artikel Metaal en Techniek
Open document
Leidraad materialenpaspoort

Hoe maak je een materialenpaspoort? UPCM maakte een leidraad voor de inhoud, gebruik en randvoorwaarden.
Open document
New Circular Economy Action Plan

De Europese Green Deal lanceerde een strategie voor een klimaatneutrale, hulpbron-efficiënte en concurrerende economie.
Open document
Metaalvraag van de Nederlandse Energietransitie

De huidige productie van kritische metalen is onvoldoende voor de transitie naar een duurzaam elektriciteitssysteem.
Open document
Met een Smart Industry naar een Circulaire Economie - verkenning 20 Gelderse bedrijven

Een verkenning door TNO naar de bijdrage van 20 Gelderse Smart Industries aan een meer circulaire economie.
Open document
Pilot Levensduurverlenging CV-ketels

Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen met betrekking…
Lees meer
Moonshot Circulaire windparken

Windparken voorzien in de behoefte aan hernieuwbare energie maar zijn niet circulair…
Lees meer

Jorien Plak-Schouten, Besseling Techniek: “In het ontwerpproces houden we rekening met het makkelijk kunnen upgraden van bestaande installaties”
“Wat wij maken, daar staat niemand bij stil, terwijl iedereen thuis of op kantoor wel zijn ramen lapt. Er zijn tienduizenden hectares aan glazen kassen wereldwijd en die moeten ook schoon. Telers willen zoveel mogelijk licht in…
Ga naar interview
Beeldvorming Innovatiemotoren

Circulaire oplossingen zijn gebaat bij de opbouw van een goed functionerend innovatiesysteem.
Lees meer
Circulaire Product Paspoorten

Welke materialen zitten in jouw product? Hoe lang gaan ze mee en…
Lees meer

Wido van den Bosch, directeur Brink Industrial: "We vragen altijd ‘mogen we het ook circulair maken?’"
“Circulair werken heeft ons bedrijf gered”, vertellen Wido van den Bosch, directeur van Brink Industrial en Henk Flederus, Salesmanager. Naast Brink Industrial hebben ze ook de merken Lune, circulaire afvalsystemen, Artola en Made Circular By... Met Brink…
Ga naar interview

Roelof Vedder, eigenaar Revamo: "Herstel mag vaak maar 60% kosten van de nieuwwaarde. Als we circulair willen worden, moet dat naar 80-100%"
“Wij zijn het gewend om slijtageproblemen op te lossen.” Vertelt Roelof Vedder, eigenaar van Revamo. Dit doet het Meppelse bedrijf via thermisch spuiten, lasercladden en machinale bewerkingen. Ook bedenken ze slimme oplossingen met partners. “In samenwerking met…
Ga naar interview

Jos Mols, directeur Schelde Exotech: "Door refurbishment krijg je een zo goed als nieuw apparaat terug voor veel lagere kosten"
Dure warmtewisselaars die zonder pardon bij het oud ijzer belanden. Daar valt veel meer uit te halen, volgens Jos Mols, managing director Schelde Exotech: “Door refurbishment krijg je een zo goed als nieuw apparaat terug voor veel…
Ga naar interview
Smart industry én circulaire bedrijfsimpact

Binnen de maakindustrie liggen volop kansen voor de circulaire economie, op het…
Lees meer

Arjan Ester, directeur Aebi Schmidt: "Overheden moeten van ‘doe mij 22 zoutstrooiers’ naar ‘geef mij een invulling van mijn strooibeleid’"
In Overijssel rijdt een circulaire zoutstrooier rond, waarmee Aebi Schmidt maar liefst 80% CO2 bespaarde ten opzichte van een nieuwe strooier. “Eerst dachten ze ‘die man is niet goed bij zijn hoofd’ als hij provincies en gemeenten…
Ga naar interview

Esther Kersten, directeur FLEET: "Je gooit voor veel mensen business as usual op zijn kop. Daar zit je echt op change management"
Op Rotterdam The Hague Airport sorteren zelfrijdende robots jouw bagage. “We bieden logistiek aan als een service”, zegt Esther Kersten, Director Strategy & Sustainability FLEET bij Vanderlande. “We zijn gestart vanaf een wit vel papier met als…
Ga naar interview

Niels Maat, SEW-EURODRIVE: "Klanten krijgen een defect product binnen drie dagen terug; zo goed als nieuw, tegen een vaste prijs net onder de nieuwprijs"
Niels Maat is Manager Drive Solutions en Drive Service bij familiebedrijf SEW-EURODRIVE, wereldwijd trendsetter in aandrijftechniek. SEW-EURODRIVE levert oplossingen voor aandrijf- en besturingstechniek in machinebouw. Omdat het een familiebedrijf is, staat duurzaamheid in de breedste zin goed…
Ga naar interview

Ronald Koedam, Mitsubishi Elevator: "Total cost of ownership past volledig bij ons bedrijf en de kwaliteit van onze producten"
Waarom betalen voor het bezit van een lift, als je ook per ritje kan betalen? “Met M-Use® bieden we de dienst verticale mobiliteit, in plaats van dat we een product verkopen.” Vertelt Ronald Koedam, Sales Manager bij…
Ga naar interview

Edu Veldhuis, operations director Remeha: "De duurzaamheidsgedachte is veel belangrijker geworden voor onze klanten, die vragen er meer en meer om"
“Over 30 jaar bestaan aardgas gestookte cv-ketels echt niet meer”, volgens Edu Veldhuis, Operations Director bij Remeha. Heating as a service, dat wordt de toekomst, en per geval zal het verschillen of dat via een warmtepomp, warmtenet,…
Ga naar interview

Eduard Lebbink, directeur RE MADE in HOLLAND: "Ik zie veel bedrijven worstelen met hergebruik. Ik zeg, 'begin gewoon met een product'"
“Het is zonde om een elektromotor weg te gooien”, vertelt Eduard Lebbink, directeur van RE MADE in HOLLAND. Zijn bedrijf herstelt (elektro)mechanische producten zodat ze zo goed als nieuw zijn, of zelfs beter! Hun klanten maken daar…