Thema

Kritieke materialen

Er dreigen wereldwijde tekorten van belangrijke metalen en dit is slecht nieuws voor de energietransitie. Metalen zijn namelijk hard nodig voor onze windturbines, zonnepanelen en elektrische auto's. De circulaire economie kan een oplossing bieden door de afhankelijkheid van primaire grondstoffen terug te dringen. Het programma Circulaire Maakindustrie werkt aan oplossingen door kennis te ontwikkelen en realisatieprojecten te starten.

Het thema in een notendop

Het verbruik van zeldzame metalen groeit razendsnel. Dit is het beste zichtbaar in consumentenelektronica, maar geldt ook voor militaire toepassingen en technische apparatuur, zoals zonnepanelen en windturbines. De groei van de wereldwijde middenklasse van 1 miljard naar 3 miljard mensen versnelt dit verbruik nog verder. Materiaalstromen uit hergebruik zijn vooralsnog beperkt: veel producten waar zeldzame metalen in verwerkt zitten zijn simpelweg nog in gebruik. Dat maakt dat de afhankelijkheid vanuit de productie van bestaande zeldzame metalen voorlopig blijft bestaan.

 

China is op dit moment wereldwijd de dominante speler in de productie van zeldzame metalen en die dominantie groeit. Het land heeft de afgelopen jaren structureel de economische waarde van deze metalen vergroot: eerst heeft zij de productie van de grondstoffen geïnternaliseerd, vervolgens de productie van de metalen uit deze grondstoffen, en nu internaliseert zij de productie van componenten uit deze metalen. In de komende jaren gaat niet alleen in Europa, maar ook in andere delen van de wereld de behoefte naar fossielvrije elektriciteitsproductie stijgen. Als gevolg daarvan stijgt ook de vraag naar zeldzame metalen. Krijgen wij nog wat we willen hebben wanneer de vraag groter is dan de beschikbaarheid, en één dominante speler bepaalt aan wie hij zijn producten verkoopt?

 

Er zijn oplossingen om onze afhankelijkheid te verkleinen, zoals substitutie van materialen, modulair ontwerp en betere recycling. Maar aangezien deze innovaties tijd kosten is het zaak om er nu mee aan de slag te gaan.

 

Lees hieronder verder over wat we vanuit het Uitvoeringsprogramma doen én wat jij kan doen.

Wat doet het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie?

Als programma Circulaire Maakindustrie dragen we aan oplossingen voor kritieke materialen door kennis te ontwikkelen en realisatieprojecten te starten.

We hebben sectoren en thema’s geselecteerd binnen de maakindustrie waar de problematiek speelt én waar kansrijke oplossingen zijn:

  • Urban Mining Elektronica: Kleine apparatuur en ICT-hardware wordt nog nauwelijks hoogwaardig gerecycled. Lees meer over de Circo Track Urban Mining en het Project Materiaalpaspoort ICT Hardware.
  • Batterijen: De toenemende belangstelling voor e-mobility drijft de vraag naar batterijen op. Wat gaan we doen met afgedankte batterijen en welke kansen biedt dit? Lees meer over onze Pilot Batterijen.
  • Zonnepanelen: De toekomstige wereldwijde jaarlijkse vraag naar kritische metalen voor zonnepanelen is enorm en concurreert met de vraag uit andere sectoren. Lees meer over de Circo Track Zonnepanelen.
  • Windmolens: Op dit moment worden enorme offshore windparken gerealiseerd. Hoe gaan we die in de toekomst recyclen en daarbij waardevolle materialen terugwinnen? We werken samen met het project Moonshot Circulaire Windparken.
  • Machinebouw: Machines gaan lang mee en bevatten veel waardevolle onderdelen en materialen. Lees meer over de Circo Track Machinebouw.

Wat kan jij doen?

Benieuwd naar kritieke materialen in jouw product? Check de grondstoffenscanner: Zie welke grondstoffen je gebruikt en hoe je het risico op schaarste kan verkleinen.

 

Wil je meewerken aan oplossingen en innovaties? Doe mee met een van onze projecten, zie hieronder. Wil je hier meer weten of heb je zelf een idee? Neem dan contact op met Geert Kooistra (zie kolom rechts).

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder in onderstaande documenten:

De spullen om ons heen zitten vol met schaarse metalen en grondstoffen.

Lees meer

Langs de Nederlandse snelwegen en provinciale wegen staan duizenden kilometers geleiderails (in…

Lees meer

Van smartphones, beeldschermen, toetsenborden tot routers. Al deze apparaten vallen in de…

Lees meer

Projecten gezocht voor hergebruik en recycling batterijen

Ben je actief in de keten van e-mobility en wil je samen met ons de maximale circulaire waarde uit batterijen te halen? Lees dan verder!   De groei van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme toename van…

Nieuw rapport over kritische materialen voor elektrisch vervoer

In de race naar een klimaatbestendige samenleving is een snelle overgang naar elektrische voertuigen van groot belang. Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden hebben een analyse uitgevoerd van de kritische metalen die nodig zijn om de Nederlandse…