Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie 10 december 2020

Op donderdag 10 december vond het Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie plaats. Bijna 200 mensen keken naar de live uitzending vanuit FME in Zoetermeer onder leiding van dagvoorzitter Mark Beumer. De uitzending (1,5 uur) is hier terug te kijken.

 

Met de transitie naar een Circulaire Maakindustrie kan jaarlijks 3,2 miljard euro toegevoegde waarde en 2,3 miljoen ton CO2-reductie gerealiseerd. Deze gegevens en meer staan in de publicatie Feiten & Cijfers over de circulaire transitie naar de maakindustrie dat bij aftrap van het symposium werd gelanceerd. Bekijk de publicatie hier.

 

Het symposium werd geopend door Ineke Dezentjé-Hamming, voorzitter FME, en Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie en voorzitter van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. In korte video’s en interviews werd teruggeblikt op vier projecten van dit programma. De video’s zijn hieronder te bekijken. Of bekijk ze achter elkaar via YouTube.

 

Jeroen Cox, Yeji Park, Gloria Flik (KPN) en Thea Kleinmagd (Fairphone) gaven een toelichting op het onderzoek en de oplossingen van KPN over kritische materialen in de supply chain. Download de presentatie hier: KPN&Fairphone_Circulaire Maakindustrie December 10

 

In het panel met Fried Kaanen, Geert Huizinga (FME), Egbert-Jan Sol (TNO) en Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht) werd gesproken over de raakvlakken met smart industry en de mogelijkheden voor toeleveranciers in de maakindustrie om aan de slag te gaan met een circulaire aanpak.

 

Ga naar het Smart Industry platform.

 

Download het nieuwe boek van Jacqueline Cramer: Tien Leidende Principes voor bouwen Circulaire Economie

 

Op vrijdag 11 december werd het symposium vervolgd met zes workshops over uiteenlopende circulaire onderwerpen. Bekijk de terugblik op deze pagina.

 

Kijk hieronder verder naar de video’s.

Eric Danse (SNEW) en Marien Korthorst (Circo) over de Track Urban Mining.

Meer informatie over Urban Mining

Marlies Struyvé (DICTU) over circulaire ICT-hardware

Meer informatie over materiaalpaspoorten

Jan ter Linden (Domijn), Cees Bakker (Geas) en Bjorn Rijntjes (Remeha) over levensduurverlenging van CV-ketels

Meer informatie over Warmte-as-a-service

Peter Haspels (Valk Welding) en Ton Bastein (TNO) over smart én circulair

Meer informatie over circulair en smart ondernemen

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.