Themaproject

Klimaatinstallaties

De energietransitie voor het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen biedt veel kansen om meteen circulaire doelen te behalen

Waarom is dit een belangrijk thema?

Een van de grote uitdagingen van de energietransitie is de verwarming  en koeling van woningen en gebouwen. Fossiele bronnen zoals olie en aardgas zullen moeten worden vervangen door duurzame energie bronnen, zoals zonne-energie, groen gas of stadsverwarming op biomassa. Veel gebouwen zijn echter nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling, en gebruiken oude technologieën. In 2020 lanceerde de Europese Commissie de Renovation Wave strategie om energiebesparende renovatie te stimuleren. Dit biedt enorme mogelijkheden om meteen een circulaire aanpak toe te passen. Zo. worden in Nederland jaarlijks 375.000 CV ketels vervangen door nieuwe. De uitdaging is dus om de huidige installaties zo goed en lang mogelijk te benutten én tijdig over te schakelen naar duurzame energie.

Wat kun jij doen?

De verwarmingssector verenigd in de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) heeft de ambitie uitgesproken om warmte as a service aan te bieden met een garantie op de laagst mogelijke CO2 emissie voor de beste prijs. Deze ambitie valt onder het grotere doel om warmtelevering (klimaatinstallaties) in 2050 volledig circulair te maken én tegelijkertijd de energietransitie te versnellen.

 

In 2020 en 2021 zijn Circo Tracks Warmte-as-a-service georganiseerd gericht op de woningbouw en op utiliteitsbouw. Hieruit volgde een Pilot Levensduurverlenging van CV ketels met circulaire strategie bij 26 woningen. Bekijk hier de video over dit project. Met de inzichten uit dit project wordt een rekentool voor verlenging levensduur ontwikkeld.

 

Op 3 februari 2021 vond een webinar plaats waarin de tracks en het project werden besproken en ingegaan werd op kansen door servitization. Kijk het webinar hier terug en/of download de presentaties.

 

Meer weten? Neem contact op met Jeannette Levels (zie rechterkolom).

 

Kennis- en innovatievraagstukken

We hebben  in samenwerking met wetenschappers en mensen uit de praktijk de volgende kennis- en innovatie vraagstukken geformuleerd:

  • Welke stimuli ondersteunen de invoering van een as-a-service model optimaal. Hoe kan gedrag van aanbieders en consumenten worden beïnvloed?
  • Welke rol speelt standaardisatie en een systeemaanpak voor een as-a-service aanpak?
  • Welke rol speelt data, AI, IoT of standaardisatie van data-elementen in het realiseren van een slim energiemanagement systeem?
  • Welke technologische en systeem innovaties zijn er verder nodig om met warmte-as-a-service modellen in de toekomst CO2 neutraal en circular gebouwen, huizen en kantoren te kunnen voorzien van warmte?

Mis jij hier nog een cruciale vraag? Of ben of wil je aan de slag met onderzoek rond een van deze vragen? Dan komen we graag met je in contact! Wij kunnen ondersteunen met het formeren van consortia rondom onderzoeksvoorstellen of bij het verspreiden van de resultaten via onze website, workshops of in onze projecten binnen de maakindustrie.

Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen met betrekking…

Lees meer

Koper wordt steeds schaarser, en de mijnbouw die ervoor nodig is heeft…

Lees meer

“Over 30 jaar bestaan aardgas gestookte cv-ketels echt niet meer”, volgens Edu Veldhuis, Operations Director bij Remeha. Heating as a service, dat wordt de toekomst, en per geval zal het verschillen of dat via een warmtepomp, warmtenet,…

Ga naar interview

“Onze gevels zijn uniek omdat we ze gemakkelijk kunnen demonteren en ze van zichzelf al een hoge hergebruikwaarde vertegenwoordigen”, zegt Martijn Veerman van Alkondor. “Verbeterde isolatie? Innovatieve zonnetegels? Of een facelift zodat je ‘visitekaartje’ weer helemaal bij…

Ga naar interview

Waarom betalen voor het bezit van een lift, als je ook per ritje kan betalen? “Met M-Use® bieden we de dienst verticale mobiliteit, in plaats van dat we een product verkopen.” Vertelt Ronald Koedam, Sales Manager bij…

Ga naar interview

Document

Circulaire Energietransitie

Verkenning naar omvang van de kritieke metaalvraag van de Nederlandse energietransitie, circulaire strategieën om deze te verlagen en kansen voor de Nederlandse industrie.

Open document

Document

Metaalvraag van de Nederlandse Energietransitie

De huidige productie van kritische metalen is onvoldoende voor de transitie naar een duurzaam elektriciteitssysteem.

Open document

Document

Tweede-leven-product even goed als nieuw

Circulair ondernemen bij Revamo, artikel Metaal en Techniek

Open document