Agenda & Events

10 feb

online via MS Teams

Webinar Circulaire Windparken (9:00u-10:30u)

Heb je kennis, ervaring of netwerk in de keten van windparken of windenergie? Wil je meer weten over het circulaire potentieel van deze sector en wil je bijdragen aan het formuleren van circulaire doorbraakprojecten? Doe mee in deze sessie!

 

De grootschalige installatie van windparken is nodig voor de energietransitie, maar gebruikt veel grondstoffen. Daarbij nadert de eerste grote partij windturbines  snel het einde van zijn levensduur. De reststroom zorgt nu al voor uitdagingen. Deze ontwikkelingen maken een circulaire aanpak noodzakelijk en aantrekkelijk.

 

In 2020 startte het Moonshot-project Circular Windfarms in samenwerking met ECHT, het Versnellingshuis Nederland Circulair en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie als partner. Meer dan 100 stakeholders uit de hele materiaalketen van windparken werd betrokken, zowel in Nederland als daarbuiten. In 2021 is het rapport uitgekomen met de resultaten van de eerste fase: The ideation process focused on circular strategies in the wind industry. In de tweede fase van het project zijn negen werkgroepen aan de slag gegaan om de gesignaleerde kansen te benutten. Elke werkgroep zal bestaan uit een selecte groep experts uit de industrie. De onderwerpen lopen sterk uiteen. Er wordt onder andere gewerkt aan het bouwen van circulaire hubs bij havens, het opstellen van circulaire tender criteria, en het data gedreven bijhouden van kwaliteit van materialen die vrijkomen bij het decommissionen van windparken. Dit gebeurt op zowel lokaal, nationaal als op Europees niveau. Lees de uitkomsten van het project in dit rapport: How to facilitate the wind industry to become fully circular (ENG)

 

In de laatste maanden van 2021 is hard gewerkt door het UPCM samen met overheden en stakeholders aan het uitwerken van de circulaire doelen voor deze sector. We lichten toe hoe we tot deze cijfers zijn gekomen en willen deze graag bij de deelnemers van deze sessie toetsen. Vervolgens laten we een ondernemer of expert aan het woord over een succesvol initiatief of aansprekende innovatie op het gebied van circulariteit. In het laatste deel van de bijeenkomst gaan we gezamenlijk aan de slag met het formuleren van activiteiten en projecten: wat is er nodig om de doelen te realiseren?

 

Voorlopig programma:

Voorzitter: Hans van der Weijde, Director Programmes Tata Steel Europe R&D en lid Regieteam UPCM

09:00 Opening en korte introductie Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie, Matthéüs van de Pol,  programmaleider UPCM/ Ministerie van EZK

09:15 Toelichting & discussie circulaire doelen, Jeannette Levels-Vermeer, trekker team Kennisintegratie UPCM

09:45 Spotlight Circulair project: Wim Robbertsen, managing director Business in Wind

10:00 Naar circulaire doorbraakprojecten

 

Klik hier om deel te nemen aan de bijeenkomst

Wil je na afloop de presentatie en andere documenten ontvangen? Meld je dan aan via deze link.

 

Lees meer over dit onderwerp op onze Themapagina Circulaire Windparken.