Projecten gezocht voor hergebruik en recycling batterijen

Ben je actief in de keten van e-mobility en wil je samen met ons de maximale circulaire waarde uit batterijen te halen? Lees dan verder!

 

De groei van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme toename van het gebruik batterijen. Na een eerste levensduur in een auto, fiets of bus zijn deze batterijen mogelijk nog nuttig toe te passen maar uiteindelijk zullen ze gerecycled moeten worden, en het liefst zo hoogwaardig mogelijk. Hiervoor zullen veilige logistieke concepten en slimme sorteer- en recyclingtechnieken moeten worden ontwikkeld. Dit zijn uitdagingen maar zeker ook kansen voor de Nederlandse maakindustrie en die pakken we binnen Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie graag op om maximale circulaire waarde te realiseren.

 

We ontwikkelen een kennis- en innovatie agenda waarmee we met name de kennis op het vlak van metallurgie rond batterijrecycling in Nederland willen vergroten. Metallurgie gaat simpel gezegd over de bewerking van metalen vanuit ertsen of vanuit recyclingstromen via natuur- en scheikundige processen zoals het smelten of oplossen van het metaal.

 

Daarnaast ligt de focus op concrete (investerings-) projecten. Onderdeel van het aanjagen van deze trajecten vormen Circo-tracks die helpen om projecten te identificeren te definiëren en focus aan te brengen binnen een (keten)project. In de tweede helft van 2020 willen we minimaal 1 Circo-track op het gebied van batterijen realiseren en daarvoor zoeken we naar deelnemers die actief zijn in dit veld en de uitdaging van re-use en recycling van batterijen met ons samen willen oppakken.

 

Wij zijn inmiddels met een aantal koplopers op dit vlak in gesprek, maar willen graag uitbreiden naar een stabiele groep waaruit we een of meer sterke investeringsprojecten kunnen ophalen.

 

Meer weten? Neem contact op met:

Geert Kooistra (RVO) geert.kooistra@rvo.nl

Florens Slob (TNO)  florens.slob@tno.nl

Nu beschikbaar: Eerste resultaten Buyer Group Duurzame Zonnepanelen

Er zijn grote verschillen in zonnepanelen met betrekking tot levensduur, carbon footprint, toxische materialen en de arbeidsomstandigheden waaronder panelen zijn geproduceerd. Voor individuele organisaties die zich bezig houden met inkoop zijn dit complexe thema’s. Op initiatief van…

Nieuwe ronde KIA subsidie: 2,5 miljoen voor circulaire maakindustrie en consumptiegoederen

Op 7 mei opent de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA-CE) voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. Er is in totaal 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de…